Џонсон: Не брините како ћете се ове зиме прехранити

Британски премијер Борис Џонсон позвао је данас грађане да не брину како ће се прехранити ове зиме, усред наглог поскупљења енергената и смањења помоћи државе.

Свијет 21.09.2021 | 18:23
Џонсон: Не брините како ћете се ове зиме прехранити

"Не вјерујем да ће људима недостајати хране - а плате заправо расту", изјавио је Џонсон за Би-Би-Си.

Он је ово рекао након што је министар за пословна питања Квази Квартенг упозорио да се нека домаћинства суочавају с "веома тешком зимом".

Рачуни за енергију и храну расту због скока глобалних цијена гаса, а многе породице се суочавају са смањењем државне помоћи.

Говорећи у Њујорку, гдје се састао са свјетским лидерима у УН, Џонсон је скок цијена енергената назвао "краткорочним" проблемом узрокован "оживљавањем глобалне економије" након пандемије вируса корона.

Он је оцијенио да ће се глобална енергетска тржишта "поправити" на дужи рок и да је то само доказ да је Велика Британија у праву што се окреће обновљивој енергији.

Џонсон је одбацио позиве лабуриста и многих посланика торијеваца да се поништи смањење државне помоћи, тврдећи да су плате "први пут у посљедњих неколико деценија" порасле изнад стопе инфлације.

"Мислимо да је најбољи начин да помогнемо људима да дођу до добро плаћених послова који траже квалификоване раднике", рекао је он и додао да незапосленост убрзано пада, отварају се радна мјеста, а зараде се повећавају.

Он је навео да Влада жели да компаније више плаћају својим радницима, а не да подиже таксе како би више новца ишло у доприносе.

Фондација "Џозеф Раунтри", организација која се бори против сиромаштва, упозорила је на тешка времена ове јесени за потрошаче јер проблем са глобалним ланцем испоруке повећава, такође, цијене хране.

Радници се, такође, од наредног априла суочавају се повећањем националног осигурања ради покривања већих трошкова за здравствену и социјалну заштиту.

Квартенг је рекао да би Влада могла субвенционисати највећег произвођача угљен-диоксида у земљи ради повећања залиха.

Угљен-диоксид је од суштинског значаја за индустрију замрзнуте хране, а недостатак је изазвао страх од нових рупа у залихама и испорукама намирница.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Исто

21.09.2021 18:25

Политицари којима је добро свугдје замазују оци народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.09.2021 22:33

Појест цемо вас незасите политицаре, ако не будемо имали посао и храну због измисљене пандемије. Маму вам фасистицку!!!!

Name

коментатор

22.09.2021 14:00

Делицемо сладоледе.

ОДГОВОРИТЕ