Ускоро споразум о сарадњи између Бањалуке и Будве

-До краја године имаћемо и званично потписан споразум о сарадњи између два града али и без тог формално-правног односа, та традиција и љубав између Бање Луке и Будве траје годинама, деценијама и вијековима – рекао је Станивуковић.

Република Српска 04.08.2021 | 15:52
Ускоро споразум о сарадњи између Бањалуке и Будве

Делегација Града Бање Луке на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем боравила је данас у узвратној посјети Будви, гдје су разговарали са предсједником те општине, Марком Царевићем и његовим сарадницима.

Током састанка, главна тема разговора било је јачање досадашњих веза између два града, али и формализовање односа потписивањем споразума о сарадњи.

Градоначелник Бање Луке нагласио је да велики број Бањалучана, као и он лично, има традицију љетовања у Црној Гори и да му је данас посебно драго што може да дође у Будву и као први човјек највећег града у Републици Српској.

-До краја године имаћемо и званично потписан споразум о сарадњи између два града али и без тог формално-правног односа, та традиција и љубав између Бање Луке и Будве траје годинама, деценијама и вијековима – рекао је је Станивуковић, додајући да би одлуку о успостављању званичне сарадње са Будвом требало у септембру да разматрају одборници Скупштине Града.

Ова сарадња, како је рекао, одвијаће се и на пољу економије, културе и туризма.

-Незаобилазна тема разговора било је и питање Срба у Републици Српској, Црној Гори и региону јер утицај и господина Царевића и мој није само локална самоуправа, тако да смо се дотакли те важне теме, посебно данас када се обиљежава годишњица погрома Срба – казао је Станивуковић.

Питање опстанка нашег народа, како је навео – „дефинитивно је једно од најактуелнијих, поготово када смо свјесни одређених закона и одлука које се намећу према нашем народу“.

-Један положај је водити битку за наш идентитет и наше вриједности у Црној Гори, а нешто потпуно друго у Републици Српској и БиХ, али оно што одликује и једну и другу борбу и наш данашњи разговор јесте поштовање сваког другог човјека, сваког другог грађанина, како год се он ословљавао и у шта вјеровао – закључио је он.

Предсједник Општине Будва Марко Царевић, уз добродошлицу, пожелио је гостима из Бање Луке да се осјећају као своји на своме.

-Пуно је тога што нас обавезује да у наредном периоду имамо још ближу и конкретнију сарадњу и по питању економије, културе и свих дешавања на просторима бивше Југославије. Драго ми је да градоначелник Бање Луке као представник млађе генерације политачара у Републици Српској обећава и иде оним путем који је једини реалан, а то је очување идентитета, економије и братских односа, уз поштовање свих других – казао је Царевић.

Нагласио је да је долазак градоначелника Бање Луке у Будву – потврда да су прошлост све непријатности које је доживио током литија и борбе за очување српске цркве у Црној Гори, те изразио задовољство што је донесена одлука о укидању забране посјете Црној Гори.

-Желимо да и формализација наших односа буде успјешно окончана, те је у том правцу наша Скупштина већ донијела одлуку и вјерујем да ће то урадити и бањалучка, чиме нашу сарадњу подижемо на један виши ниво – рекао је Царевић.

Подсјећамо, делегација Општине Будва предвођена предсједником Царевићем боравила је у Бањој Луци у априлу ове године поводом Дана града.