Критике стижу, а Њемачка планира нова правила?

Шеф канцеларкиног уреда Хелге Браун је поменуо могућност ограничења слобода за невакцинисане особе - и покренуо расправу о тзв. "привилегијама за вакцинисане".

Свијет 26.07.2021 | 18:11
Критике стижу, а Њемачка планира нова правила?

Посебно опозиционе странке негодују због тога.

С обзиром на све већи број инфекција короном, људи који се нису вакцинисали морају очекивати ​​строжија ограничења, рекао је шеф канцеларкиног уреда Хелге Браун.

"Вакцинисани ће сигурно имати више слободе од оних који нису вакцинисани", рекао је овај демохришћански политичар за лист "Билд ам зонтаг" (БамС). Уколико број инфицираних настави да расте без обзира на све концепте тестирања, невакцинисани људи би морали да смање своје контакте, сматра Браун.

"То може да значи да одређене понуде попут посета ресторанима, биоскопима и стадионима више неће бити могуће за оне који нису вакцинисани јер је ризик од заразе превелик."

Браун брани начело две класе

На питање да ли би то било законски допуштено, Браун је одговорио "да" - држава је, вели, дужна да заштити здравље својих грађана. "То укључује здравствени систем који зими не мора поново да одгађа операције људи оболелих од рака због лечења оболелих од короне. А то укључује и заштиту оних који нису вакцинисани."

Шеф канцеларкиног уреда, који ретко кад говори без претходних консултација са канцеларком Ангелом Меркел, боји се повећања броја заражених пре свега због, како каже, брзог ширења "делта-соја" короне.

Браун је осим тога говорио и о школама: ако инциденција и даље буде расла, биће врло тешко задржати инфекције ван школа. "За мене је ствар јасна: родитељи, наставници, домари и возачи школских аутобуса, сви би морали да се вакцинишу. Ако су све ове групе вакцинисане, ризик за децу је мањи."

За и против

Стручњак Социјалдемократске странке (СПД) за здравље, Карл Лаутербах, подржава Браунов став.

"Нажалост, морамо рачунати са значајним порастом броја случајева када се људи врате с одмора и на јесен почну да више бораве у затвореном.

Тада више неће бити могуће изједначавање тестираних особа са вакцинисаним и онима који су прележали болест", рекао је Лаутербах за лист "Зидојче цајтунг".

Неће нам преостати "ништа друго него да приступ просторима у којима се окупља више људи ограничимо само на оне који су се опоравили и који су вакцинисани", сматра овај политичар. Он наглашава и да је потребно ову расправу водити сада, „јер то није расправа за врућу фазу савезне предизборне кампање".

И председник Зелених Роберт Хабек је склон идеји да се вакцинисанима пружи већа слобода него онима који то нису. "У тренутку када је свима понуђена вакцинација, солидарност изгледа овако: не морате се вакцинисати, али не можете очекивати ​​да се сви други одрекну слободе јер нисте вакцинисани", рекао је Хабек.

Савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер (ЦСУ) изјаснио се против обавезног вакцинисања, али је подржао Браунову идеју о већој слободи вакцинисаних.

 "Ово није дискриминација оних који нису вакцинисани", рекао је Зехофер у интервјуу за РТЛ/НТВ. Он каже да поштује право некога да се одлучи против вакцинисаних из личних разлога. "Али невакцинисана особа такође мора да схвати да морамо заштитити друштво у целини."

Критике са свих страна

У странкама има различитих ставова о овој теми. Шеф посланичког клуба СПД Ролф Мицених такође је критиковао Брауна. "Нећемо промијенити понашање појединаца претњама", рекао је он.

А потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки (Либерална странка - ФДП) каже да би Браунов предлог представљао "увођење обвезног вакцинисања на мала врата", те да је он „очито противуставан". Остваривање основних права по њнему не може трајно да зависи од понашања које је уред канцеларке дефинисао као исправно.

Шеф Либерала Кристијан Линднер рекао је: "Ако од вакцинисаних, негативно тестираних и оних који су оздравили не прети опасност, онда за вакцинисане, негативно тестиране и оне који су оздравили не могу бити предвиђена ограничења слобода."

Челница посланичког клуба десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) Алис Вајдел оптужила је шефа канцеларкиног уреда да дели друштво на грађане првог и другог реда.

(ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зоки

26.07.2021 16:36

15 Аугуста се планира пуштање у рад 5Г мреже,која ће направити катастрофу биљном,животињског свијету,а највише људима.Нема та казне на свијету која ће ме натерати да се вакцинише.Ако ми је суђено да умрем од тог вируса прихватам.То је моје лично мишљење и сваки зрео човијек управља својим животом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.07.2021 16:57

Хитлер и Менгеле су шокирани, они ово никада не би урадили својим грађанима. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адолф Х.

26.07.2021 17:27

Бем ти, како се ја тога нисам сјетио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МрзитељПДА

26.07.2021 17:37

Они никог не тјерају да се вакцинише али ће невакцинисани постати грађани другог реда! Мислио сам да се са том политиком завршило у Њемачкој четрдесет пете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yx

26.07.2021 19:58

Право да вам кажем мени су и ове катастрофе са временом сумњиве . Све се дешава истовремено. Кад ли ћемо ми доћи на ред ( мислим на Балкан)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

26.07.2021 20:04

Ја бас и нисам разумио да од вакцинисаних не пријети опасност Цини ми се да сам цуо да и вакцинисани могу да се заразе и да пренесу заразу Само сто вакцинисани не могу приликом заразе имати тезу клиницку слику Али тако је и са вецином људи у свијету који су били заразени а нису били вакцинисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССР РУСКАЈА

26.07.2021 21:51

Ово је само талас промашаја, који нестаје, али ту је па га свакако треба се чувати и на нивоу вјере, а и наде. У склопу је психолошког, па и биолошког ратовања, али веома рестриктивног јер је такво.