Европска унија Бјелорусији увела економске санкције

Европска унија увела је данас економске санкције Белорусији као одговор на оно што је ЕУ назвала "ескалацијом озбиљних кршења људских права.

Свијет 24.06.2021 | 14:16
Европска унија Бјелорусији увела економске санкције

Под тим се мисли и на притвор новинара Романа Проташевича. Санкције су усмерене на економију, али имају за циљ да изврше притисак и на белоруског председника Александра Лукашенка и његове помоћнике, преноси агенција АП.

На удару санкција су поједине индустријске гране, попут производње калијума, уобичајеног састојка ђубрива, као и извоз дуванске индустрије и нафтних деривата.

"Трговина нафтним производима, калијум-хлоридом и сировинама које се користе за производњу дуванских производа је ограничена", наводи се у данашњем саопштењу ЕУ.

Санкције такође обухватају забрану продаје опреме и софтвера Белорусији који се могу користити за надгледање интернета и телефонских позива.

ЕУ је постепено појачавала санкције откако је Лукашенко освојио шести мандат прошлог августа на изборима, које је европски блок назвао лажним.

Проташевич, дисидент новинар, ухапсен је 23. маја након што су белоруски контролори лета наредили да авион Рајанера, који је путовао из Грчке у Литванију, слети у Минск.

ЕУ је заузела оштрији став према Минску и због наводне употребе миграната у земљи ради притиска на суседну Литванију, која је пружила сигурно утоцсиште белоруским опозиционим личностима и један је од најгласнијих Лукашенкових критичара.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

УСКОРО И

24.06.2021 12:46

Србији,забрана УВОЗА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

24.06.2021 14:52

Као да је ЕУ једина унија. Све ово слузи медиаактивитету. Наравно који су наси изволели тамо да буде им боље, ваљда су мјерили јели то тако.

Name

РУСИЈА

24.06.2021 12:51

Неће се Европа смирити док их њихови ментори не предају руском медведу у замјену за нешто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцин против народа

24.06.2021 14:51

Сад се види које зло влада у Европи. Ста вам је скривила да би јој увели санкције, ??? Није по нато зељи или вам угрозава безбедност као сто ви угрозавате друге земље,

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

24.06.2021 15:09

Овако би било и у РС да није ОХР-а

Name

Илија

24.06.2021 16:19

Једу говна евпропски пљачкашл само да им је да пљачкају као што су вековима пљачкали.

ОДГОВОРИТЕ