Бијељина: Потребна већа контрола рада јавних предузећа

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић учествовао је данас на конференцији под називом „Резултати пословања и политички утицај на рад јавних предузећа у Граду Бијељина“ коју организују Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ).

Република Српска 18.06.2021 | 18:10
Бијељина: Потребна већа контрола рада јавних предузећа

На конференцији се разговарало о резултатима рада јавних предузећа, разматрању извјештаја о раду, именовањима руководећих кадрова и доступности података о раду јавних предузећа у Граду Бијељина.

Градоначелник Петровић је изразио спремност да у наредном периоду активно приступи актуелним проблемима са којима се суочавају јавна предузећа у надлежности Града, а на конференцији је говорио и о тренутним активностима које се спроводе с циљем унапређења пословања и деполитизације јавних предузећа.

„Ми ћемо користити правне лијекове и у наредном периоду и очекујемо рад других надлежних институција да такво пословање и санкционишу“, изјавио је градоначелник Бијељине.

Потпредсједник Скупштине Града Бијељина Мустафа Градашчевић се осврнуо на тренутно законодавство наводећи да је главни проблем у имплементацији законске регулативе за коју сматра да и није толико лоша.

Резултати истраживања ЦЦИ-а су показали да снажан утицај политике на запошљавање руководећих кадрова у јавним предузећима, тј. директора и надзорних одбора резултира тиме да јавна предузећа најчешће дјелују у интересу политичке странке, умјесто у интересу друштва и грађана, на шта се осврнуо и економски аналитичар Алекса Милојевић.

„Дугови јавних предузећа у Бијељини су три пута већи од прихода, а то значи да ће то завршити порастом цијена услуга јавних предузећа јер се дугови морају вратити“, изјавио је Милојевић.

Јавна предузећа у Граду Бијељини запошљавају најмање 590 радника, располажу са 21,2 милиона КМ пословних прихода годишње и имају 75,7 милиона КМ дуга – резултати су истраживања ЦЦИ-а којим је обухваћено пословање јавних предузећа у надлежности Града Бијељина у периоду од 2010. до 2019. године.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар