Република Српска раскинула 22 уговора о концесији

– Република Српска је у прошлој години раскинула 22 уговора о концесији, међу којима је највише уговора за мале хидроелектране.

Република Српска 11.06.2021 | 14:38
Република Српска раскинула 22 уговора о концесији

Уговори су најчешће раскидани због неиспуњавања или кршења уговорних обавеза од стране концесионара или због исцрпљених финансијских могућности концесионара за завршетак концесионог пројекта.

Из извјештаја Комисије за концесије РС, који ће на наредној сједници разматрати Народна скупштина РС, видљиво је да се  уговори за мале ХЕ често не поштују, а чак половина их је анексирана.

„Око 50 одсто концесионих уговора, закључених у сврху изградње и коришћења малих хидроелектрана од момента закључења, па до краја прошле године, претрпјели су измјене у погледу концесионе накнаде, дужине трајања фаза изградње хидроенергетских постројења, рокова изградње малих хидроелектрана, те остале измјене“, наводи се у извјештају.

Исто тако, додају, већи број концесионих уговора за изградњу и коришћење малих хидроелектрана је раскинут, било једнострано од стране Владе РС, било споразумно јер је уочено да нису давали задовољавајућу реализацију у претходним годинама, у односу на студије економске оправданасти и концесионе пројекте.

Највећи број концесија из поменутих уговора је додјељен у 2006.

„Од 73 активна пројеката за изградњу и коришћење малих хидроелектрана до краја 2020. у комерцијални рад је пуштено 29 малих ХЕ, док се у фази изградње налази 11 објеката. Од 2004., када је закључен први концесиони уговор за мале ХЕ, па до краја прошле године, укупно су раскинута 62 уговора која нису оправдала своје постојање“, наводе у Комисији.

Истакли су да надлежна министарства и Комисија, треба да обрате пажњу на поштовање процедура и услова при промјени власничке структуре у концесионом предузећу, односно при преносу уговора о концесији са старог на новог концесионара  како би се спријечиле спекулативне радње.

„Комисија поново истиче неопходност свеобухватне анализе реализације уговора о концесији за изградњу и коришћење малих хидроелектрана, те раскидања оних уговора код којих концесионари, без оправданог разлога, нису реализовали битне одредбе уговора“, закључују у Комисији.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ирфан

11.06.2021 15:17

Уговори су раскидани зато сто нису дали лопову Дјурици проценат!

ОДГОВОРИТЕ