Имунолог из БиХ упозорава: И вирус жели да преживи

Имунолога Јасенка Карамехића охрабрује и радује тренутна епидемиолошка ситуација, али и упозорава да само активна имунизација и обухваћеност више од 70 одсто становништва БиХ може довести до колективног имунитета и до престанка пандемије вируса корона.

Босна и Херцеговина 16.05.2021 | 18:54
Имунолог из БиХ упозорава: И вирус жели да преживи

То у случају Босне и Херцеговине значи више од четири милиона доза вакцина, да се становништво вакцинише у што краћем времену. То је тзв. активна хомогена вакцинација, а значи да би у просјеку око 70 одсто становништва требало бити што прије вакцинисано да би се достигао колективни имунитет. За БиХ то значи можда и већи процент, с обзиром на тешку епидемиолошку ситуацију коју смо имали и број преминулих од вируса корона – казао је за Фену проф.др Карамахић.

Радује га мањи број инфицираних вирусом корона, али и констатује да би то могло бити краткотрајно. Забрињава га број преминулих од посљедица вируса корона за који каже да је у Босни и Херцеговини и даље висок. По броју преминулих БиХ је, како је казао, међу водећим државама у Европи.

– Кад ће се стећи колективни имунитет. Вакцине се дају у двије дозе, то је два до три мјесеца. Треба потом проћи још времена док се не створи колективни имунитет. То је већ јесен или крај календарске године. То ће значити да са пандемијом улазимо у наредну годину, што није добро за читаво наше друштво – нагласио је.

Тренутно бољој епидемиолошкој ситуацији допринијело је, по мишљењу Карамехића, савјесно поштовање епидемиолошких мјера, чињеница да је значајан број људи у БиХ и преболио корону, а неки од њих имају и тзв. спонтани имунитет.

– Међутим, немојте да нас то завара и не треба томе много придавати пажњу јер ми немамо колективни имунитет. Најважнија је имунизација, уз поштивање епидемиолошких мјера које имају ефект – казао је.

Карамехић сматра да све што дуже траје пандемија, без активне имунизације, расте и страх од појаве нових сојева вируса.

– Вирус не чека, прилагођава се мјерама и вакцинама. И вирус жели да преживи, мутира, мијења се. Има мјеста страху, треба да буде страха од повећања инфекција. Једино активна имунизација то може спријечити. Ништа друго неће дати ефекте – нагласио је.

(Фена)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

16.05.2021 17:31

Чудно је да нико више не спомиње ПРИРОДНИ колективни имунитет који се ствара природним путем када око 60-70% становништва прележи неки вирус. Сада се форсира само колективни имунитет путем вакцинације. Чак је прошле године спомињана и комбинација вакцинације и пребољебања вируса. Богами,ове године ни од тога нема ништа. Само пелцовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антискептик

16.05.2021 18:58

Па колико људи у РС је прележало корону? А и они што су прележали губе антитијела и на крају и они морају примити вакцину да се не би поново заразили. Зато се они који су прележали ковид не рачунају у те проценте…

Name

Ре Скептик

16.05.2021 19:09

Ух, како велике ријеци користис! А немас појма ста знаце. Јако је болно цитати коментаре као сто је твој, цовјеку је просто непријатно од сирине твог незнања. Нису сви вируси исти. Постоје неки, као вируси грипа и прехладе (или сада и ковид) на које је немогуце стеци трајни имунитет. Прехлада и грип би давно нестали да је тако како ти замисљас. А ево нисам ни ја много бољи, јер замисљам да се некоме као сто си ти мозе објаснити да "логика" и цитање новина не могу замијенити образовање и познавање цињеница.

Name

Цхристиан Сwеден

17.05.2021 17:57

Ја сам је прелезао, није било грозно док темп није била 41Ц, тад сам назвао хитну и у Истоцну болницу, на 4 дана, па куци ја 12 табл днецно против упале. На плуцима нисам имао ни траг, јер сам узео вакцину против упале плуца Превенар13 који се даје дјеци од 2г, а има је и код вас али неце да је дају, стити плуца/синусе/грло/ухо. Но, дан данас ја не могу да дисем, не иде, мали напор и затани се на оцима, и све од 10/5-до 10/11 имунитет. А засто, јер је власт неспособна као и ко РС. Вакцина нема а неце их бити до децембра.

Name

Миле

16.05.2021 19:15

Колико је пара дотицни "имунолог" добио од сзо мафије, нека казе јавно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.05.2021 20:27

Не спомиње имунитет зато сто проводи глобалистицки куси пројекат против народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

16.05.2021 20:28

Јос један глобалистицки мрна сератор. Имунизуј се и склони се из медија, не лази народ. Сви цете ви доци на судјење код Р. Фуллермиха. Сви.

ОДГОВОРИТЕ