Огромно кинеско тржиште је прилика за цео свет

Први кинески међународни сајам робе широке потрошње затворен је 10. маја у јужној кинеској провинцији Хаинану. На изложби је учествовало 1505 компанија и 2628 брендова из 70 земаља и региона, што је привукло 240.000 посетилаца.

Свијет 12.05.2021 | 08:21
Огромно кинеско тржиште је прилика за цео свет

У 2020. години, упркос утицају коронавируса, удео кинеске потрошње у финанлној потрошњи и БДП-у достигао је 54.3%. У Кини живи више од 1,4 милијарде људи, више од 400 милиона људи са средњим приходом, а БДП по глави становника виши је од 10.000 америчких долара...

Ове бројке само садрже снажну ендогену покретачку снагу за промовисање кинеског економског развоја, а просечна годишња стопа раста кинеске потрошње по домаћинству, у наредних 10 година, достићи ће 7,9%, што је „највиши ниво на свету“.

Сајам потрошачке робе је нова платформа створена да задовољи чежњу Кинеза за бољим животом, а такође пружа већу подршку економском развоју.

Статистике показују да су међу 2628 брендова који су учествовали на првом сајму, међународни брендови чинили 51,9%. За глобалне компаније широке потрошње куповна моћ кинеских потрошача непрестано ствара дивиденде. Прошлог месеца, Еплов финансијски извештај показао је да су у прва три месеца ове године приходи у региону Кине, укључујући Хонконг и Тајван, порасли за 87% у односу на исти период прошле године.

Старбуцкс је објавио да је продаја тог ланца просечно по продавници на кинеском тржишту порасла 91% у првом кварталу ове године.
Још важније што Кина чини све напоре да промовише виши ниво отварања према спољном свету како би у потпуности ослободила свој потенцијал потрошње.

У стварности, Хаинан, где је одржан Сајам, је управо лука слободне трговине коју је Кина изградила да би унапредила сарадњу са међународним тржиштем.

На дан затварања Сајма, 42 домаће и стране компаније, укључујући Л'ореал Парис, Паркер, Делоитте итд., преузеле су вођство у потписивању уговора, и изразиле намеру да наставе своје учешће и на наредном сајму робе широке потрошње.

Нема сумње да је ово огромно тржиште, са више од 1,4 милијарде, становника прилика коју дели цео свет.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОРАД

12.05.2021 10:09

А ШТА ЈЕ СА ОНОМ КРИЛАТИЦОМ : "НАС И РУСА 300 МИЛИОНА" ???

ОДГОВОРИТЕ