Усташким знаком оскрнављен мурал Ђорђу Балашевићу

Мурал посвећен преминулом кантаутору Ђорђу Балашевићу, који је у марту на Лиману у Новом Саду осликао уметник Дени Божић из Добоја, оскрнављен је усташким симболом.

Магазин 10.05.2021 | 21:42
Усташким знаком оскрнављен мурал Ђорђу Балашевићу

На портрету панонског морнара у Фрушкогорској улици, код броја 30, преко његовог чела непозната особа на Дан победе над фашизмом спрејом је исцртала усташко У са крстом.

Власник кафића "Бициклана" Иван Арпаш, који је наручио овај рад, сматра да је скрнављење мурала великог уметника огромна срамота за град.

- Полиција је обавештена и они ће наћи починиоце у што краћем року. То је срамота и за град, али верујем да су то урадили из незнања. Ружан је гест - каже Арпаш за Курир.

Почетком марта мурал је осликао Дени, који је у Нови Сад допутовао на позив власника поменутог кафића.

- Није вредно коментара. Балашевић је то дивно срочио. Моје је да коригујем мурал ако ми се укаже прилика - изјавио је аутор.

Како је рекао Божић, покојни Балашевић овакве појаве објашњавао је речима: "Они који те не воле, не знају то да сакрију, а они који те воле, не знају то да покажу".

Алекса Балашевић, син кантаутора, није желео да коментарише овај инцидент, као ни његова сестра Јована Балашевић.

Певачица и Ђолетова венчана кума Биљана Крстић рекла је за Курир да је веома разочарана у данашње друштво и да не може да верује да је неко на такав начин желео да омаловажи Балашевићев лик и дело.

- Шта се то десило са људима, не могу да схватим, имају невероватне одговоре... И како смо дошли до оволиког зла, простаклука, дубоке душевне заосталости.... Где се дену онај пристојни свет?

Бора Ђорђевић шокиран је чином непознатог починиоца.

- Срамота. Није у реду - кратко је поручио огорчени фронтмен рок бенда Рибља чорба.

Ово није једини мурал посвећен Балашевићу у неком од градова Србије који је оскрнављен. Почетком марта мурал "Живети слободно", који је Иницијатива за Пожегу осликала на Тргу слободе у том граду, уништен је после само неколико сати. Подсетимо се, чувени кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је у Новом Саду 19. фебруара у 67. години услед последица изазваних коронавирусом.

(Курир.рс Фото: Курир)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

И такви нас има

10.05.2021 19:56

Срамота ...срамота...срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поправиће то Дени

10.05.2021 20:51

Првом приликом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост

10.05.2021 21:07

Култура је нестала са ових простора,коме смета музика и то музика свих генерација .....

ОДГОВОРИТЕ