Власт у Републици Српској односи се маћехински!

- Кључ опстанка Републике Српске су економија и привреда, због чега је Српска демократска странка спремила низ мјера и законских рјешења за побољшање привредних активности, изјавио је данас у Љубињу Мирко Шаровић, шеф Клуба посланика СДС у Представничком дому Парламента БиХ.  

Република Српска 22.04.2021 | 17:34
Власт у Републици Српској односи се маћехински!

Шаровић који је иначе и предсједник СДС-а, који је  заједно са делегацијом СДС посјетио Љубиње и Берковиће,  је рекао да ће СДС помоћи овим општинама да привуку нове инвеститоре. 

„Драго ми је да видим овај ентузијазам код наших начелника и њихових сарадника и задовољство ми је да они знају шта хоће  и да имају јасне реалне планове развоја. Ја сам им данас обећао да ћемо им помоћи да те планове остваре. Иза нас постоје људи који имају знање, новац и жељу да инвестирају и створе једно боље Љубиње, Берковиће и све остале општине и градове у Српској“, поручио је Шаровић. 

Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини РС, је рекао да се повећањем подстицаја у пољопривреди требају помоћи мале општине попут Љубиња.

"Подстицаји у Љубињу требају бити два пута већи у односу на неку развијену средину. Само таквим мјерама можемо спасити Љубиње и Берковиће и цијелу Херцеговину и то ћемо урадити.  Створићемо услове да инвеститори траже да отворе предузећа у овим општинама, а не да их руководства општина моле да отворе неки погон" истакао је Станић.

Начелник општине Љубиње Стево Драпић каже да држава мора посветити много више пажње малим општина и могућности њиховог развоја.

„Није исто када неки привредник отвори радно мјесто у Љубињу или у Бањалуци и то држава треба да препозна и стимулише уколико јој је циљ опстанак Љубиња“, рекао је Драпић.

Он је казао да је на данашњем састанку са делегацијом СДС разговарано о потенцијалима Љубиња и покретању иницијатива које за циљ имају економско јачање ове, али и других општина.

„Разговарали смо о нужности унапређења законске регулативе која регулише функционисање малих локалних заједница у Српској. То треба урадити на начин да се допринесе унапређењу и олакшању пословања привредних субјеката у њима“, каже Драпић.

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић указао је на мећехински однос централне власти према Берковићима. 

"Девет година се налазим на челу општине Берковићи и за све те године само сам једном имао прилику да разговарам са неким из власти и то је био премијер Радован Вишковић, са ким сам разговарао прошле године“, наводи он.

Какав однос има централна власт према Берковићима, наводи Абрамовић, најбоље показује примјер изградње вјетропарка Хргуд.

„Електропривреда РС  је 2015. године добила концесију за изградњу овог вјетропарка, али се од тада није помјерило ништа. Концесиона накнада за нашу општину би износила 1.000.000 КМ и замислите шта би то значило за Берковиће чији је буџет 1.500.000 КМ ", рекао је Абрамовић.

У делегацији СДС која је данас посјетила Љубиње и Берковиће учествовали су, између осталих, и предсједник Одбора за економска питања СДС Милан Радовић и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милица

22.04.2021 16:22

Ништа од тога само Бањалука и Лакташи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

22.04.2021 18:13

нема ту помоци ту је бог реко здраво

ОДГОВОРИТЕ