Службеници у Влади Српске натјерани да потпишу изјаву о тајности око задужења!

Домаћи инвеститори, прије свега банке, фондови и осигуравајуће куће, онемогућени су да купе обвезнице Републике Српске јер их је Влада Републике Српске игнорисала и одбија им дати неопходне информације о емисији вриједној 350 милиона евра. Поред тога, запослени у Влади натјерани су да потпишу изјаве о тајности којима се обавезују да неће открити детаље најновијег задужења, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.04.2021 | 18:08
Службеници у Влади Српске натјерани да потпишу изјаву о тајности око задужења!

Домаћи инвеститори сумњају да је Влада унапријед одредила купца

Инвеститори истичу да је понашање Владе и Министарства финансија недопустиво и да су домаће компаније стављене у неравноправан положај, односно није им омогућено као страним компанијама да купе обвезнице.

„О емисији обвезница Репубике Српске мало тога се службено знало. Наиме, без икакве објаве на домаћем тржишту и уз врло штуре информације на међународном тржишту, емисија је обављена данас. Осим детаља које смо нашли на Блоомбергу никакве додатне службене информације нисмо имали, иако смо били и у директним контактима са Министарством финансија РС које смо замолили да нам доставе основне инфомације. Не само да нисмо добили исте, већ се и датум емисије из неког разлога чувао у тајности“, навео је један од депозитара обавјештавајући компанију из Српске која је била заинтересована да купи обвезнице.

Депозитар је навео да му нису познати разлози за тако поступање Владе.

„Очигледно је да није било интереса да неко од домаћих инвеститора купи наведене обвезнице, можда су имали већ унапријед познатог купца или нешто сасвим друго, остаје нам само да нагађамо. Користим прилику да са наше стране упутим извињење због свега наведеног. Ми смо заиста покушали све да вам правовремено доставимо све потребне податке, да бисте могли донијети одлуку о инвестирању, али наша добра воља није била довољна. Колико је уписано, по којој каматној стопи и остали детаљи за сада нису познати“, истиче се у писму.

Додаје се да домаћим инвеститорима остаје једино опција да идуће седмице, када обвезнице буду листиране на Лондонској берзи, евентуално покушају да купе обвезнице на берзи.

Инвеститори су бијесни и огорчени.

Неколико њих са којима је разговарао новинар ЦАПИТАЛ-а кажу да је њихов новац био добар за Владу Српске и Министарство финансија кад су их посљедњих година, прије сваке аукције на Бањалучкој берзи, лично звали и буквално молили да купе обвезнице и трезорске записе да не би пропала емисија.

„Куповали смо и то по камати испод један одсто. Сад Влада пружа прилику страним компанијама да зараде пет пута више, а нас је потпуно искључила из тог процеса. Осим за нас, то је дупла штета и за грађане Српске. Ми у фондовима држимо њихов новац и умјесто да за њих зарадимо дивиденду и уз то платимо 10 одсто пореза на добит Буџету Српске, сав профит ће узети неко изван БиХ и платити порез својој држави“, каже један од инвеститора који је желио остати анониман.

Сматра да се овдје оправдано поставља питање уставности одлуке Владе о емисији, јер она на овај начин привилегује одређене инвеститоре, а према Уставу сви учесници на тржишту морају бити равноправни.

Службеници морали потписати изјаву о тајности

Порталу ЦАПИТАЛ потврђено је из више извора да су службеници у Влади и Министарству финансија, ангажовани на припреми и пословима у вези са емисијом обвезница, натјерани да потпишу изјаве о тајности података, односно да не смију да одају било који детаљ у вези са планираном емисијом обвезница.

Блоомберг: Аукција обвезница РС 27. априла

Блоомберг је данас објавио да је аукција обвезница РС заказана за уторак, 27. април 2021. године.

Из објаве је видљиво да је каматна стопа пројектована до пет одсто. То је изузетно висока цијена кад се пореди са каматом која је плаћана на Бањалучкој берзи и то на 20 пута мању вриједност емисија, али је разумљива с обзиром на изузетно лош кредитни рејтинг који има Република Српска.

 

Претпродаја

Раније данас инвестициона банка Социете Генерале објавила је на Лондонској берзи да ће од данас до 30. априла трајати период стабилизације цијена обвезница које Република Српска намјерава да прода у износу од 350 милиона евра.

Обвезнице у том случају претежно купују осигуравајућа друштва или инвестиционе компаније, у овом случају је као стабилизациони менаџер наведена Социете Генерале.

Прије него што се обвезнице емитују менаџер купи одређену количину колико процијени да је довољно да би се одржала цијена након примарне емисије, он то послије може повремено пуштати на продају када се уврсти на секундарно тржиште, односно на берзу.

Нетранспарентност

Подсјећамо, домаћа јавност није обавијештена о емисији обвезница коју Влада планира да спроведе на Лондонској берзи.

ЦАПИТАЛ је прошле седмице открио да је више представника Министарства финансија Републике Српске, предвођених министрицом Зором Видовић, представило пробраним инвеститорима стање у Српској и понуду државних обвезница.

У анализи коју је Влада наручила од рејтинг агенције “Моодy'с”, чије детаље смо објавили, наводи се да се задужење планира у износу од 350 милиона евра како би се „покрио“ домаћи дуг који доспијева у овој години, као и очекивани буџетски дефицит.

“Моодy'с” је додијелио РС привремени рејтинг Б3, што значи да је улагање у предстојећу емисију обвезница “спекулативно и високо ризично”.

Премијер РС Радован Вишковић је тек након објелодањивања података о емисији потврдио да се иста планира, истичући да је све јавно и отворено, иако то није случај.

(Цапитал)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

20.04.2021 16:19

ЧИСТА И ИСКЉУЧИВА СТВАР И НАДЛЕЖНОСТ, ТУЖИЛАШТВА И СИПЕ С ОБЗИРОМ ДА СЕ РАДИ О МЕЂУНАРОДНОМ КРИМИНАЛУ ТУ ЈЕ МАДЛЕЖНОСТ И ИНТЕРПОЛА. НЕМА ВАЖНОСТ ТАКВА ИЗЈАВА НИЈЕ ПРИВАТНА КОМПАНИЈА А НАРОЧИТО ПРИВАТНА ДРЖАВА.... СВАКА СТРАНКА ИМА ПРАВНИКЕ.... ТУЖБА И ПРИЈАВА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

20.04.2021 16:45

Нико то неце купити то је преливање из супље у празну То је Додик продо сам себи мислим задузи нас са својим парама које је опљацко од РС и садц те исте паре узео само сто је народ то дузан њему.ја гомлена маља светиња.

Name

Борац

20.04.2021 20:25

У влади су стално само климоглавци,бас као у скупстини.

Name

Роко

21.04.2021 01:02

Тако је!

Name

Либре Абстрацт

20.04.2021 16:33

Па има ли ико писмен у опозицији да заустави Додиков криминал?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2021 16:50

Једино народ.

Name

Кики

20.04.2021 17:19

Народ је неписмен и зато ће СНСД бити на власти док скроз не пропаднемо.

Name

Ре

20.04.2021 17:20

Нико није цист и свако има ораха у дзепу.То је наш проблем.Не смију се замјерити један другом јер истина може изаћи на видјело.

Name

Само посматрам

20.04.2021 21:59

Ево сједим у њемацкој уз једно пивце и цитам вијести и коментаре. Мало ми је вас зао, али сами сте изабрали и допустили једном Милету да вас за*ебава, да хара и дивља како њему одговара. Сконтао је Миле да народ само лупета у празно и да це на изборима сви опет гласати за њега. Ста је уопсте било око афере са иконом... нико ниста. Нек вам је драги Бог на помоци.

Name

РР

20.04.2021 16:36

Па то су паре СТО СЕ ЗАДУЗУЈЕМО Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.04.2021 17:12

Ово је невидена превара СНСДе секте залосно да немозе бити залосније ста лопов ради пред изборе да би остао на власти.

Name

Сипа-Пипа

20.04.2021 16:51

Има ли кума Цулума да похвата лопове, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

20.04.2021 16:54

Ма да, у Борлоазији све 'транспрентно" и цисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.04.2021 16:54

Има ли ко паметан да заустави ову будалу и све око њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

20.04.2021 16:55

Ово је сасвим нормална трансакција. Доста држава и предузећа ради ово кад треба финансије за различите пројекте или дугове. Банка се не упуста у ово ако све нине транспарентно. Свако ко разумије рад берзе зна да је ово добро за РС да је као самостални субјекат изашао на берзу и има купаца. То је исто доказ да финансијска тржишта вјерују да ће дуг да се врати. То исто знаци кад би РС сутра постала самостална да има могуцности да се задузује на страним тржишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

20.04.2021 17:53

Дане па ти си геније, дајес ли инструкције господји Цениц из екпномике?

Name

Ре

20.04.2021 18:08

Јадан био сам себе лазес,прицас као мазалица.

Name

Ре

20.04.2021 18:31

Ајде фино настави са детаљима о гаранцијама за овако задужење. Наравно да се задужују, гарантују и плаћају своје обавезе а ми?

Name

Горан

20.04.2021 17:07

Шта је ту лоше?Свака фирма има своје пословне тајне и нико не воли да се у јавности пуно прича о финансијама.То је свима шкакљива тема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака

20.04.2021 17:46

Фирма значи приватна. По теби и РС је приватна.

Name

РАСПУЦХИН

20.04.2021 18:00

Да , у праву сте , свака фирма па тако и ова "фирма" "великог баје" може имати пословне тајне. Проблем је што би та "фирма" требала полагати рачуне народу али је , изгледа , купила и већину народа.

Name

Ре

20.04.2021 18:14

Само сто та фирма припада свим градјанима.

Name

Ре

20.04.2021 18:32

Теби нема помоћи

Name

Вук

20.04.2021 19:27

Оа нека он има тајне са својом женом, а не са државним парама.

Name

ОдроН

20.04.2021 17:12

Све се ово планирало мјесецима. Зашто је одбијен кредит од ММФ -а ...??? Сад је јасно као дан, да није било у питању НИКАКАВ “пренос надлежности”,него пласман обвезница познатом наручиоцу. Цисти КРИМИНАЛ, јер је у питању ПРАЊЕ НОВЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2021 20:13

Тацно тако.

Name

Ре Одрон

21.04.2021 07:37

Апсолутно тачно. Зна се које је услове поставио ММФ....

Name

Б.Л

20.04.2021 17:14

Па гдје је судством,Сипа,Полиција....шта је ово више....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.04.2021 17:33

Млади додик це да престигне многе милијардере захваљујуци тати пијацару и глупом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2021 20:16

Јел то могуце? Хоцемо ли пустити да оду као милионери? Хоце ли икоме бити судјено? Ко це бити наси Санадари, има пуно кандидата?

Name

ТДИ

20.04.2021 17:39

Ако овде опозиција не реагује могу спаковат кофере за идуце изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

20.04.2021 17:55

Дали је могуће да овом нико не може да стане у крај, дали је могуће да један кркан диригује и ради са државом шта му се прохтије. Опозицијо и народе цркните ако већ нисте мртви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ривер данце

20.04.2021 19:21

Опозицијо у Републици Српској , у Француској када пољопривредници страјкују ,они изадју на аутобахн и зауставе сваки слепер који долази из друге земље тј.увози парадајз ,паприке ,кромпир итд и све ваде и истресу ван и тек тад влада их позове на преговоре сто знаци да нема рјесења без показивања зуба .Стога драга опозицијо ,ако ниси у стању да изведес народ на улицу онда позови Интерпол ,као сто неко реце у коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазу као пси

20.04.2021 20:32

Зинула им стразњица за плату док многи немају никаква примања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

21.04.2021 03:13

Такоје Ронхиле Иконо удри ту стоку без репа То је стока коју нико неце да купи јер таква стока нетреба никоме да то није стока ти би Ронхиле драга Иконо и твоји снобови вец одано био на одслузењу дозивотне са целом својом гамади криминалном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

21.04.2021 04:10

Службеници мали мозгови. Морали потписати. Ови комплет народ воде у амбис. Ово није мој народ. Као да смо се најели бунике. Ни мозга ни памети, ничега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

21.04.2021 20:13

Муљаза

ОДГОВОРИТЕ