У Српцу најезда паса луталица, растргали срну

Чопор паса луталица јутрос је у Повеличу код Српца напао срну која је у себи имала двоје младунчади. Животињу је покушао спасити ловац Ратко Јањич пуцњем из пушке али безуспјешно.  

Република Српска 17.04.2021 | 15:14
У Српцу најезда паса луталица, растргали срну

Пси су се разбјежали али су, нажалост, иза себе оставили тешко рањену срну којој није било спаса.

"Давала је знакове живота, али је убрзо угинула усљед тешких повреда. Позвао сам секретара друштва Горана Шевића, направили смо записник и констатовали да је срна носила и два младунчета. Иначе, паса луталица има на цијелом подручју општине, а уз њих опасност по племениту дивљач представља и појава великог броја шакала“, каже дугогодишњи ловац Ратко Јањић.

Он додаје да ловачко удружење „Срна“ често организује акције на уништавању предатора које су имале успјех, али овај проблем је и даље присутан због неодговорног односа бивших власника кућних љубимаца.

На мети паса луталица и шакала често су и домаће животиње, нарочито овце. Напуштени пси у чопорима и по десетак оперишу и дању и ноћу наносећи велику штету. Медју градјанима влада велико незадовољство, поготово што надлежни  инспекцијски органи, овом проблему не поклањају потребну пажњу.

(БН/С. К.)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Становник

17.04.2021 13:19

У Градишци пун град паса луталица. Комуналне службе неће да раде свој посао. Само их премијештају на друге локације по граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луталица

17.04.2021 21:52

Наша најопаснија луталица се често премијешта са локације на локацију, углавном хеликоптером. Физички не гризе и не уједа, али се психички иживљава над сиротињом.

Name

Ратко

18.04.2021 05:07

Ово је озбиљан проблем. Мени се десило у БЛ за време рата да ме нападне цопор паса луталица, сва среца (ако се мозе тако назвати па је био рат и био сам наорузан), испалио сам пар метака у ваздух и разбезали су се, а био сам спреман да пуцам и у њих. Друга ситуација, за време мира пре пар година испред хотела Ин на Новом Београду, исто тако ме напап цопор паса, сва среца успео сам да удјем у хотел. Знаци проблем постоји и треба да се трази ресење, није ово заје1анција.

Name

Флок

17.04.2021 13:26

Пошто ловци лове Вукове и Шакале, нека мало лове и псе луталице, у чему је разлика ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав

17.04.2021 19:50

Тузан призор.

Name

Ре

17.04.2021 20:42

Фуј!

Name

Луцкy

17.04.2021 13:49

Који црни пси, то су звијери заклале срну. Откад пси кољу срне за врат као дивље звијери? Мало вам је дивљачи па би сад и псе убијали. Не жалиш ти то двоје младунчади у срни што ти их је жао већ што нису дошли на овај свијет и одрасли па да их можеш убити и хвалити се тиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

17.04.2021 18:27

Колико ти је времена требало да смислис овако глуп коментар...

Name

Реалиста

17.04.2021 19:47

Пас је звијер која је припитомљена. Мораш мало сићи са асфалта па проћи кроз дивљину да мало видиш како живе зивотиње које нису у стану и на ланцу.

Name

Ре

17.04.2021 20:45

Прави коментар. Чуј, ловцу жао ловине. Снајпер у руке, чека, па са сигурне удаљености удри по животињама. Колико је оваквих срна страдало од ловаца? То не прича.

Name

Тужно

17.04.2021 13:54

Заиста тужно

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

17.04.2021 14:01

овај проблем постоји сигурно деценију и нико није мрднуо прстом да бар покуша да га ријеши, а различите политичке екипе су се смјењивале у локалној власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2021 15:06

Друзе, ипак су пси. То се десило у сред бијела дана и у близини кућа. Не мозе се висе слободно сетати с дјецом улицом. Чопори паса на све стране. Људи се понасају неодговорно и не воде рацуна о својим љубимцима. Временом такви пси постају праве звијери. Има медју ловцима лосих људи али да нема њих да воде рацуна о дивљим зивотињама ти не би смио изаци из куце илли стана.

Name

Ре ре

17.04.2021 20:46

Од када се убијање животиња назива вођењем рачуна?

Name

Срб

17.04.2021 14:18

"Господа" глуми европљане, купе псе и док су мали и занимљиви као шетају их и воде бригу, кад нарасту и досади онда одвезу негдје на село и пусте, а онда људи по селима имају проблеме, гледао сам чопор нема каквих нема, од пудлица до вучијака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шинтер

17.04.2021 14:34

Док сам ја радио, тога није било.....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2021 20:47

Пази да се жеље упућене другима не остваре теби.

Name

СРБАЦ

17.04.2021 14:39

Данас је постало помодарство узети пса и шетати, па кад досади онда га пустити. Одговорни су и бивши власници паса, одговорна је и инспекција и ловачко удружење "СРНА". Данас је страдала ова дивна животиња, сутра може страдали нечије дијете. Пси су гладни! СМЈЕСТИТЕ ИХ У АЗИЛЕ ИЛИ ЕУТАНАЗИРАЈТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

17.04.2021 17:11

Хоће свако да буде власник пса, а када види шта то све "носи са собом", остави га на улици, или вози и остави у "неку забит", баци у воду штенце, итд. . Иако је овдје ријеч о псима, тако се ради и са другим животињама, као што су мачке и слично. Ријешење тог проблема може ићи са тим да се животиње негдје склоне са улице, али и са кажњавањем тих особа, које "праве" животиње луталицама. Не може без тога, то је "на дуже стазе", важнији корак. А и друга ствар овдје, јесте спомињање ловаца. "Рат је нешто, што је моја специјалност", како да се изразим, али рецимо и ту, човјек треба да поштује нека правила, да гледа како да изађе и са што мање губитака - властитих, "људи око тебе", и оних који нису "потреба" са друге стране, а да побиједи. То је бар био мој став увијек, који је увијек био сматран за "слабост" од стране "стереотипних мачо" мушкараца, који би само да убијају. Тако да је за мене лов (око чега сам са таквима имао расправа), "губљење времена". Друга ствар, ако је угрожена заједница од стране животиња, ако ме нападне животиња или ако морам да "преживим као Бер Грилс", тада је оправдано то убијање, по мени. Али ми је идиотизам, да устајем у рану зору, идем ко зна колико километара од куће, да би убио животињу, а све као да се похвалим, сликам и узмем неки "трофеј". У станишту животиње. Није ово прозивка, или нешто лично, за некога овдје, више овако "глобално" за ловце. Тако да и човјек, као и пси луталице, би временом вјероватно урадио ово срни. И ту, нажалост, нема разлике. Јесте да је можда скупље, али за одржавање физичке спреме, комбинацију: кретање - пуцање - комуникација, бар данас има алтернатива ("Аирсофт"). Мислим, једем ја месо и то све, али ако за нечим нема потребе, онда нема. Код "свињокоља", кокошију и рибе (риболов), "у принципу", подвлачим црту. Ово остало, само ако нисам свјестан шта једем, или рекао сам у неким "ванредним" условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

17.04.2021 18:25

Сви су застиценији од цовјека у РС Срне су застицене Керови су застицени несмијес му цвоку ударити а убију цовјека и никоме ниста.

Name

Ре Мишо

17.04.2021 20:49

Жали се тужилаштву.