"Од прекрајања граница на Балкану нема ништа"

Европу и Балкан посљедњих дана потреса наводни "нон-папер" словеначког премијера Јанеза Јанше у којем се предлаже ново прекрајање граница на Балкану и између осталог распад Босне и Херцеговине.

Свијет 14.04.2021 | 22:22
"Од прекрајања граница на Балкану нема ништа"

Сарајево је одмах бурно реаговало, Скопље такође, а у Бриселу се о Јаншином нон-паперу и даље прича као о документу чије постојање није потврђено.

Како за Глас Америке објашњава извјештач из Брисела Душан Гајић, у једном тренутку је незванично потврђено, а затим и демантовано његово постојање.

- Ја мислим да се ово још не схвата превише озбиљно, да тако кажем, као нека иницијатива која заиста има тежину и која ће заиста довести до неких формализованих разговора овдје у ЕУ о могућој промјени граница и сличним питањима. Рекао бих да се овдје у Бриселу ово постојање 'нон-папера' за сада занемарује, гура у страну, 'има још времена до почетка словеначког предсједавања, па ћемо видјети шта ће до тада бити'. И да се прије схвата у контексту тога шта ће све донијети словеначко предсједавање", истиче Гајић.

За бившег дипломату Срећка Ђукића прилично је извјесно постојање "нон-папера", у којем, према његовим ријечима, европска десница преко словеначког премијера Јанеза Јанше покушава да протури и испита терен за овакве идеје. Она је примамљива за оне који би жељели да поново жаре и пале на територији бивше Југославије, каже Ђукић.

"То је једно поновно призивање оних крвавих деведесетих година. И то управо сада када се налазимо, рекао бих, пред завршним акордом те југословенске трагедије, довођења проблема који постоје у БиХ и између Београда и Приштине до њиховог логичног краја".

Очит је снажан налет европске деснице која покушава да разгради све оно што је до сада урађено на Балкану - од Даyтонског до Кумановског споразума и због тога је, према ријечима Ђукића, очекивана снажна реакција свих релевантних чинилаца на западној хемисфери.

- Свакако да су САД оне које се у крајњој линији питају за све оно што се дешава на територији бивше Југославије. Уосталом, оне су и творци Дејтонског споразума, који је донио коначно мир у БиХ, оне су и творци Резолуције 1244 и Кумановског споразума. САД су творци и споразума са Сјеверном Македонијом, тако да мислим да та алтернатива коју су дали подвести добровољно Словенци - нема никакву шансу - говори Ђукић.

Бриселу је више од самог нон-папера споран и начин на који са Европском унијом комуницира словеначки премијер Јанша, указује Душан Гајић.

- За многе у Бриселу је то главно питање и ово се види као још нешто што долази у том контексту разних проблематичних ставова које је Јанша у посљедње вријеме износио, његовог отвореног сукоба с дијелом бриселске номенклатуре, са људима из Европског парламента, са медијима. Јанша је један од ријетких премијера у ЕУ кога је и Европска комисија јавно осудила због неких изјава и ставова који се односе на словеначке медије - подсјећа саговорник Гласа Америке.

Срећко Ђукић је мишљења да су идеје изнесене у словеначком "нон-паперу" осуђене на неуспјех.

"Не бих искључио Русију из словеначког пакета и словеначког 'нон-папера', имајући у виду њене амбиције на Балкану. У Србији посебно, а такође и у БиХ и Републици Српској".

Како каже Душан Гајић, Брисел већ скептично гледа и Словенија би могла да има проблеме са Унијом. Према његовим ријечима, од будућег предсједавајућег Европском унијом се очекује да дјелује у духу стабилности и консензуса, без потпиривања проблематичних и токсичних тема.

- А промјена граница свакако спада у токсичне теме - закључује Душан Гајић.

(Вијести/ВОА)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бањалука

15.04.2021 05:00

Историјска шанса да напокон добијемо самосталност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФедералацТЗ

15.04.2021 07:22

Каква самосталност, јадо јадни. Прво сте пробали силом, па није ишло. Онда сте имали 25 година времена да "вјежбате" самосталност у миру, па видиш да ни то не умијете.

Name

Твојко

15.04.2021 08:10

Има једна изрека: Пази шта желиш, можда ти се оствари, а онда ће бити касно.

Name

Ре федералац

15.04.2021 08:28

Хахахха, није проблем у нама. Ви сте проблем, вас не смију оставити саме, а да није тога давно би се ми подјелили..

Name

За Бања Луку

15.04.2021 08:58

Прво кад Сандзак постане самосталан па долазите ви наред,само морате чекати дуго као и Сандзак......

Name

Лејкерс

15.04.2021 10:38

Добицете ал мало сутра

Name

Гогана

15.04.2021 15:07

Ој другови јел вам зао..јел вам зао..јел вам зао - растанак се примакао--

Name

Перо

15.04.2021 05:27

Одцјепљење је Додику занимљиво само због новца ЦБ БИХ који би се онда морао подјелити, све остало га не интересује. Народ, патриотизам, постење, народни инререс ....ста то би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

15.04.2021 07:01

Људи границе се мијењају зна се вец како. Предлазем да то смеце спијунско од Јансе перкраја по својој дезели, а нас како називају јузњаке мало оставе на миру. Сада они нека се дохвате орузија и играју рата до миле воље.

Name

Сарајлија

15.04.2021 06:30

Не контам како се оцекујем миран разлаз, нек ми то неко објасни молим вас, од тога "мирног разлаза" нема ништа, шта се то на Балкану разишло мирним путем, можда би и Европа и пристала некако, да није басконије, корзике, Каталоније и Белгије и итд, беспотребно расправљање, умјесто да се договоримо и зивимо ко људи у 21 вијеку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иха!

15.04.2021 07:38

Треба сакрити крађу, а народу опет врућ кромпир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самосталност

15.04.2021 08:41

Р. Српска у случају проглашења независности тренутно не би била призната ни од Србије и Русије, а камоли од неког трећег. Завршило би се као и са Каталонијом, са још тежим посљедицама. Још увијек добра тема за дневну употребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајцек/Урбан

15.04.2021 11:42

Овај кроји црта карте нове границе у БиХ а Увбан границе своје Маџарске преко Хрватске па све до Словеније.!Да буду њих двојица комшије. А Дубровник,Дубровачка република, Хоце Лајцек поново свог комсију Урбана Аустроугарску. Црних и кукавних лидера у 21 вијеку Еуропљани.???

ОДГОВОРИТЕ