Пут у земље ЕУ могуће са било којом вакцином

Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка љета, биће издавани за све вакцине против ковид-19, а моћи ће да их поседују и грађани трећих земља, поручено је из Брисела.

Свијет 13.04.2021 | 14:02
Пут у земље ЕУ могуће са било којом вакцином

Европски комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

"Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађане трећих земаља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом требало би да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ", рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

"Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине", каже Рејнедерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису "пасоши о вакцинацији", већ да подразумева три врсте сертификата који ће се издавати у дигиталном или папирном облику, а односиће се на доказ о вакцинацији против ковид-19, негативан тест или доказ о постојању антитијела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка љета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

"Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задржати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије", рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ноле

13.04.2021 13:31

Ја цу ипак сацекати крај пандемије,до тад могу и у Неум.И није ми јасно да је све бесплатно,и вакцине,и сертификати,и маске су пале са 1км на 0,1км по комаду,само тестови дрзе цијену,а ако ниста бар су десет пута јефтинији него вакцине.Ста ли се крије иза тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

13.04.2021 15:25

Измедју путовања и здравља бирам ово друго,нек се људи боду све најбоље зелим али да це им добро бити неце....све се то зове пракса завјере

Name

Ре Ноле

13.04.2021 19:03

Одакле ти неразумна идеја да тест мозе бити јефтинији од вакцине? Да ли ти разумијес уопсте како се тестови раде? Вакцина се производи серијски, у фабрици, као било који други производ. Масине раде 24 сата, саме, и могу у дану произвести огромну колицину производа. За тест је потребна лабораторијска опрема, много вријемена у лабораторији за свега неколико тестова, материјал који је врло скуп, као и веома струцно особље. У лабораторији не мозе радити особа са сколом из Сироког Бријега. Не дискутујем о тацности тестова, нити о ефиласности вакцина, вец о цињеници да твоја идеја о цијенама једног и другог нема никакве логике нити је базирана на реалности.

Name

НР

13.04.2021 13:38

Како то слободно кретање а не може без вакцине и сертификата. Чудна је та ваша слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

13.04.2021 22:31

Хвала Богу.?

ОДГОВОРИТЕ