Да ли се Шведски приступ вирусу корона исплатио?

Шведски приступ пандемији вируса корона, без затварања, епидемијских мјера и прописа, подијелио је свјетску јавност. Док га неки поздрављају као добар, други  су за строжи приступ вирусу, од ког је у свијету умрло готово три милиона људи.

Свијет 10.04.2021 | 17:19
Да ли се Шведски приступ вирусу корона исплатио?

Марта прошле године, ученик једне средње школе у Стокхолму због главобоље нашао се у ординацији школске сестре Ангелике Јуларбо. Мјесец дана прије његовог доласка корона је почела да се шири Европом.

Док се Јуларбо сагињала да му измери температуру, ученик јој је рекао да је његовом партнеру дијагностификована корона. Јуларбо га је одмах послала кући. Четири дана касније, пробудила се са температуром и главобољом.

"Разумијем зашто људи који су стварно болесни, или који трпе велике болове, кажу да желе да умру", рекла је Јуларбо за Њујоркер.

Јуларбо је, каже, била толико уморна да више дана није излазила из своје собе. Послије девет дана вратила се на посао, јер није имала температуру посљедња два дана, само да би се главобоља и температура вратили након недјељу дана.

Јуларбо се разболела у кључном тренутку за Шведску. За разлику од остатка свијета који се затварао и уводио разна ограничења, у Шведској је мање-више све било отворено.

Људима је предложено да смање путовања и раде од куће, али је све остало на нивоу препорука. Маске су биле ријетка појава. Дружења нису забрањивана, као ни журке.

Такав одговор на пандемију обликовао је главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел.

Тегнел је 1995. у Демократској Републици Конго (тадашњем Заиру) радио за вријеме епидемије еболе, а потом је Европску унију и њену агенцију ЕЦДЦ савјетовао о питањима заразних болести. У Шведској агенцији за јавно здравство ради од 2013. године.

Шведски устав државним агенцијама даје велику слободу одлучивања, а владу ограничава када је ријеч о наметању рестрикција. Тегнел је више пута током пандемије говорио да затварања нису научно утемељена, као и да су докази о ефикасности заштитних маски "слаби".

Његови ставови, пише "Њујоркер", не уклапају се у глобални научни консензус, али су научно утемељени.

Тегнел тврди да би се многе државе понашале попут Шведске када би тимове за одговор на пандемију чинили научници, а не политичари.

Док се дио свијета згражавао над његовим методама, у Шведској је уживао велику популарност, јер су га људи доживљавали као разумног, рационалног и мирног стручњака.

Новинарка "Њујоркера" Јуларбо је упознала на Фејсбук групи обожавалаца Андерса Тегнела.

"Радије бих да здравствене одлуке доносе стручњаци, а не премијер који о здравству и медицинским питањима ништа не зна", рекла је Јуларбо, која је имала тежи облик болести и која каже да је много њених пријатеља било болесно.

(Курир)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

10.04.2021 15:28

Наравно да се исплатио. Паметни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

10.04.2021 17:04

Није,вјерујте ми.Будала до будале ,као да су им главе забетониране.Много је умрлих и обољелих.Тек сад се мозе видјети да људи носе маску .

Name

Туга

10.04.2021 20:11

јој марија како си наивна па ето нас су затварали а дупло је висе умрло

Name

Станисављевиц

10.04.2021 16:34

Наравно да је Сведски модел саврсен јер је одрзао нормалан нацин зивота а од грипе се умирало вец 120.год од кад је позната медицини,колико је вирус опасан говори да је преминуло готово 3.милиона људи иако без обдукција и то је упитно,на земљи има 8.милијарди људи постотак израцунајте сами и ако сте нормални схватице те о каквој се завјери ради...медиској,фармако

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

10.04.2021 17:42

Тако је!

Name

Бања Лука

10.04.2021 17:01

Нека ми неко објасни,моја супруга позитивна на корону а ја исте симптоме и код мене тест негативан,молим да ми неко објасни како је то могуце,ако казу да кад неко кихне и од мене 2 или 3 метра да цу се заразити а са супругом 24х заједно и такви тестови буду???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

10.04.2021 20:13

Ви сте један о милијарду доказа да је ПЦР тест највеци лазов на основу кога се праве лазне бројке лазно обољели и пелцују ове полупанце,затварање одузимање људских права и слобода ,индоктринација медијима,осиромсење популације и сл....

Name

Ре

10.04.2021 21:22

Какве то везе има са текстом? Питај доктора а не људе на интернету

Name

Ре Бања Лука

10.04.2021 22:35

Зависи у којем моменту се ради тест и зависи да ли Вам је добро узет брис? Урадите након 25-30 дана серолоски тест, па цете вјероватно имати антитијела...

Name

еским

10.04.2021 23:58

Да ли се Шведски приступ вирусу корона исплатио? Сведјанкама сигурно.

ОДГОВОРИТЕ