Стигли тестови на корона вирус за кућну употребу

До прије неколико дана све особе које сумњају на инфекцију корона вирусом у Босни и Херцеговини су се могле подвргнути тестирању у овлаштеним јавним и приватним здравственим установама, које су нудиле три врсте тестова.

Босна и Херцеговина 01.04.2021 | 21:53
Стигли тестови на корона вирус за кућну употребу

Грађани БиХ већ неколико дана на располагању имају и брзе антигенске тестове на корона вирус, намијењене за кућно тестирање, а цијене се крећу од 17,50 до 32 КМ. Клиx.ба вам представља како се врши тестирање, али и преноси савјете стручњака.

До прије неколико дана све особе које сумњају на инфекцију корона вирусом у Босни и Херцеговини су се могле подвргнути тестирању у овлаштеним јавним и приватним здравственим установама, које су нудиле три врсте тестова. Ријеч је о најзначајнијем ПЦР тесту, затим брзом антигенском те серолошком.

Међутим, апотеке у нашој земљи сада у понуди имају и брзе антигенске тестове за кућну употребу, који у зависност од модела, нуде два начина тестирања.

Први се односи на узорак пљувачке који се убацује у бочицу с реагенсом за детекцију САРС-ЦоВ-2 вируса, док је други нешто компликованији те подразумијева узимање бриса назофаринкса, односно дијела ждријела који се налази иза носне шупљине.

Портал Клиx.ба контактирао је апотеке у Сарајеву, Тузли, Зеници, Мостару, Брчком и Бањој Луци гдје нам је потврђено да брзе антигенске тестове за детекцију коронавируса имају у својој понуди. Када је ријеч о цијенама, у зависности од модела, али и града, оне се крећу од 17,50 до 32 конвертибилне марке.

Резултати за десет до 15 минута

Уколико користите тест којим уз помоћ пљувачке желите извршити детекцију коронавируса, на резултате ћете чекати десет минута, док онај други у којем се подвргавате узимању бриса назофаринкса, ваш САРС-ЦоВ-2 статус добит ћете пет минута касније.

Како нам је речено у апотекама, обје врсте тестова уписане су у регистар медицинских средстава Босне и Херцеговине, што потврђује њихову исправност, а самим тим доноси и могућност пласмана на тржиште.

Портал Клиx.ба искористио је сложенији модел брзог антигенског теста за кућну употребу, а који се састоји од штапића за узимање бриса назофаринкса, епрувете са реагенсом те платформе за анализу узорка.

Цјелокупан поступак тестирања започиње се тако што штапићем за узимање узорка првобитно пређете преко унутрашње стране усне шупљине, а потом исти кроз носне канале убацујете до назофаринкса, благо га окрећући у смјеру казаљке на сату.

Након обављене процедуре која може бити нелагодна, штапић убацујете у епрувету са реагенсом, који минуту послије наносите на предвиђени дио платформе за обраду узорка. Свој дио посла ви сте тада завршили, а резултат који може бити позитиван, негативан или неважећи добијате за 15 минута.

Тумачење резулата се одвија на начин да је тест позитиван уколико су двије обојене цртице означене у зони Ц и Т. Насупрот томе, цртица у зони Ц представља негативан резултат, док је тест неважећи уколико је цртица означена у зони Т или никако није приказана.

Дилеме за стручњаке

Иако су представљени као лакоизводљиви и тестови који се примјењују у неколико развијенијих европских земаља, бх. микробиолози и вирусолози за тестирање код куће везују неколико дилема.

С обзиром на то да се ради о вирусу који је заразан, медицински стручњаци отвореним држе питања која се односе на то да ли тестове требају изводити пацијенти самостално због специфичности узимања узорака, у којим условима те шта ће у коначници урадити са материјалом који је потенцијално заразан.

"Мислим да у јавном и приватном здравственом систему постоји много могућности за тестирање, али уколико се пацијенти ипак одлуче за кућно тестирање, треба водити рачуна о цјелокупном процесу, посебно код оних тестова у којима се узима брис назофаринкса. Узимање бриса код нас врши строго специфично тренирано особље и први корак за анализу је изузетно критичан и битан.

Сам пацијент који се одлучи за то у кућним условима мора бити спреман и потребно је да добро прочита упутство", каже за Клиx.ба специјалиста микробиологије и паразитологије и шеф Завода за микробиологију Универзитетског клиничког центра у Тузли проф. др. мед. сци. Нијаз Тихић.

Када је ријеч о тачности брзих антигенских тестова за кућну употребу, Тихић наводи да су они знатно мање осјетљиви у односу на ПЦР који се анализирају у лабораторију и представљају златни стандард у детектовању инфекције.

"Иако је њихова вриједност ограничена, уколико је тест позитиван, постоји висока вјероватноћа да се заиста ради о пацијенту који има вирусну инфекцију и због тога је потребно подвргнути га ПЦР тестирању, које ће дати званичну потврду. С друге стране, постоји и могућност да у неким ситуацијама тај тест буде негативан, а да пацијент ипак има инфекцију", наглашава Тихић.

Брзи антигенски тестови за кућно тестирање имају своју осјетљивост у временском оквиру од пет дана од почетка појављивања симптома. У супротном њихова вриједност се знатно смањује те је велика вјероватноћа да резултат неће бити тачан.

Вриједи казати и то да се резултати ових тестова не признају у званичним статистикама о зараженим особама у Босни и Херцеговини, али су свакако од значаја у раном откривању инфекције што може довести до спречавања настанка теже клиничке слике код обољења ЦОВИД-19.

Према информацијама до којих је дошао портал Клиx.ба, ускоро би се на бх. тржишту такође могли наћи и брзи тестови за кућно тестирање на корона вирус, а који за узорак користе урин. Тренутно је, како сазнајемо, у току њихово фармацеутско тестирање у Босни и Херцеговини, а већ су одборени у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији.

(Клиx)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Клокан Буранија

01.04.2021 20:32

Поново зарада фармацеутских куца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки БЛ

01.04.2021 20:34

Зар није афера велика била у њемачкој због тестова па су забранили , у босни мозе се све продати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није

01.04.2021 21:47

нама дало данас у фирми. напало са тестирањима не би ли се сто висе цијепило

Name

Коментар

01.04.2021 20:45

Хахахахах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.04.2021 21:08

У Аустрији дају 5 комада бесплатно и након мјесец дана поново имас право да добијес 5 комада и све тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна је то

01.04.2021 21:42

Добили су донацију тестове па их одма расподјелили у апотеке и одредили добру цијену искљуциво за пензионере борце и осталу биједу ако их успију продати сто не мислим одма це Додик ици у потразњу за донацију само се у Босни плацају у тако јакој дрзави

Name

Рајко

01.04.2021 22:32

Поред тих 5 тестова што дају има могућност де се стално тестира бесплатно....у апотекама, тест пунктовима и у бецу преко трговачког ланца реwе

Name

Ацо

01.04.2021 23:18

Истина

Name

Ипе

01.04.2021 23:56

Аустрија има пара па.мозе,ми док купимо аута,хеликоптере,авионе.за то не.остане пара. И наравно буџетлије.а и имам их машанлаа,док то све помиримо,откуд паре за народне лијекове и сл.

Name

Ноле

02.04.2021 04:07

И у Свајцарској исто.Али нецес то код нас доцекати...

Name

Ре

02.04.2021 06:31

Нисмо ми Аустрија, код нас је другачије све па и са тестовима. Ако немаш новца да платиш тест или било шта друго у здравству, платићеш главом. У јадној држави јадан је и народ. Зашто су лијекови у Србији дупло јефтинији него код нас? Оде народ из овог Додиковог "дворишта".

Name

Аналитичар

02.04.2021 03:03

Лоповску посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

02.04.2021 04:29

Господо политицари како локални тако и на свјетском нивоу који управљају зивотима људи фармацеутским компанијама па и квази струцњаци из БИХ каните се ове бједе пустите их да зиве преколко достојно као људи ил нас потрујте сто вам и јесте конацни циљ. Доста нам вас је кад цете то да схватите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

02.04.2021 05:05

ТО..КО КАЖЕ ДА НИСМО НАПРЕДНА ЗЕМЉА .МА ИМАШ СВЕ .ЗАТВОРWНИ У КУЋАМА..НИКО НЕ РАДИ ..ЦОРОНА ЦОРОНА . РЕДОВИ БОЛНИЦА..АПИТЕКЕ..НАРИДНЕ КУХИЊЕ МА ПАДНЕШ С НОГУ УЦЕЧЕ ЗАСПЕШ КО КАП...СЈУТРА ОПЕТ ИСТО...И САД ОВИ К УЋНИИ ТЕСТОВИ ,,ЉЕПОТА,, НА НАМА ЈЕ САМО САМО ДА ИХ КУПИМО. УБЕЗО ЋЕМО МОРАТ И ДОКТОРА ИМАТ ВЛАСТИТОГ ..СВЕ СЕ МОЖЕ КАД СЕ ИМА ПАРА..ПИЈУСНИХ КУНИЋА И,,МАКАРОНА,,АЛИИ ДОКЛЕ ВИШЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секула Опанчић

02.04.2021 08:16

Бит це за мјесец дана на пијацама,и тестова и вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.04.2021 08:39

НАПЛАЦУЈУ ТЕСТОВЕ,У АУСТРИЈИ САМ БИО СА СУПРУГОМ ПРИЈЕ ДВЕ СЕДМИЦЕ И ТАМО СЕ БЕСПЛАТНО ДИЈЕЛЕ У АПОТЕКАМА..НАСА ПОСЛА КАО И У СВЕМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаготто

02.04.2021 10:16

У Спанији скоро у свакој апотеци мозес се тим тестом тестирати бесплатно као оно да измерис притисак и слицно. Ти тестови су јако јефтини, јефтинији од оних за трудноцу али насе лопурде гледају да завуку погане руке где год могу. Вредјају насу интелигенцију и једноставно праве нас будалама, и то годинама а народ и даље гласа за 50 км. Освести се народе, одби курвине паре, не буди похлепан за 50 км, јебо 50 км колико те коста то после. Размислите људи ста радите и за ког гласате висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Након тестирања

02.04.2021 20:34

Сами испишемо и потврду за прелазак преко границе.

ОДГОВОРИТЕ