„Волво“ нуди својим запосленима плаћено родитељско одсуство од 24 недеље!

Произвођач аутомобила „Волво“, са седиштем у Шведској, у власништву кинеског "Геелy Холдинг", има преко 40.000 запослених. Од следећег месеца, особље које је радило у погонима и канцеларијама најмање годину дана, имаће право на одсуство сваки пут кад добије дете и примаће 80 одсто од своје основне плате током тог периода, саопштила је компанија.

Занимљивости 31.03.2021 | 16:38
„Волво“ нуди својим запосленима плаћено родитељско одсуство од 24 недеље!

Шведски произвођач аутомобила „Волво“, ће свим својим запосленим широм света понудити, плаћено родитељско одсуство, у трајању од 24 недеље, без обзира на пол, навели су из компаније.

Запослени који су у компанији за производњу аутомобила најмање годину дана, испуњавају услове за нови програм „Породичне обвезнице", саопштила је компанија. Предложени програм биће на снази за пар дана, а обухвата све категорије родитељства, рођену или усвојену децу или сурогат родитељство.

Право на ову врсту одсуства имају и родитељи у истополним браковима. Шведска је једна од ретких земаља која већ нуди одсуство по закону за оба родитеља.

„Неке земље не нуде никакво плаћено одсуство будућим родитељима или искључују одређене групе родитеља – ово друго посебно важи за очеве“, наводи се у саопштењу компаније која раније није имала глобалну политику, али је била прилагођена локалним прописима.

Отприлике трећина виших менаџера компаније „Волво“ тренутно су жене.

Компанија тежи да повећа тај удео на 50 одсто, рекла је портпаролка и додала да ће нова политика компаније Волво побољшати услове за особље на родитељском одсуству.

„Када се родитељима пружи подршка да уравнотеже захтеве посла и породице, помаже се у смањивању родне разлике и омогућава свима да се истакну у својој каријери“, рекао је извршни директор компаније "Волво Карс", Хакан Самуелсон.

Глобална политика се односи на оба родитеља, а одсуство се можеузимати било када у прве три године родитељства.

У Шведској новопечени родитељи по закону имају право на око годину дана родитељског одсуства уз плату до 80 одсто.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар