Србија номиновала шљивовицу за Унескову листу

Министарство културе Републике Србије предало је Унескоу захтев за номинацију шљивовице на репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Република Српска 31.03.2021 | 15:20
Србија номиновала шљивовицу за Унескову листу

Потпредсједница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић током данашњег обраћања у парламенту навела је да је Министарство културе предало захтјев за номинацију шљивовице на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа.

- Данас смо управо предали кандидатуру. Кад сте похвалили да је наше српско коло успјело да уђе на Унескову листу заштићене нематеријалне културне баштине, предали смо кандидатуру за шљивовицу и надам се да ћемо следеће године успјети да се упишемо, а онда идемо на кандидатуру наивног словачког сликарства. Радимо и на том плану, тихо и мирно, ја сам човјек који воли да се похвали не потезима које повлачи, него резултатима - навела је Гојковићева.

Шљивовица би требало да се упише на листу као елемент друштвене праксе и знања у вези са припремом и упоребом традиционалног пића од шљиве.

Шљивовица произведена у нашој земљи је тек 2016. године од Европске уније добила сертификат о географском поријеклу и од тада носи заштићено име "Српска шљивовица".

На листи Унескоа из Србије су већ уписани крсна слава, коло и пјевање уз гусле, а од прошле године и злакуска лончарија.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НР

31.03.2021 14:39

Једини српски бренд

ОДГОВОРИТЕ
Name

А и кад се пије

31.03.2021 17:04

Не ваља нагло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хее

31.03.2021 18:01

У Сибиру је Вотка, а у Србији цица пеце ракију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нортх Кореа

31.03.2021 20:12

Стета било је тамо људи. Данас је тамо полигон.

ОДГОВОРИТЕ