Ново откриће: Има доказа, можда уопште није Кина

Научници који покушавају да утврде порекло вируса који изазива Ковид-19 кажу да има све више доказа који указују да би истрагу требало проширити изван Кине.

Свијет 23.03.2021 | 07:11
Ново откриће: Има доказа, можда уопште није Кина

Од првог потврђеног случаја Ковида 19, који је кинески град Вухан довео у центар пажње светске јавности у децембру 2019, истраживачи који покушавају да открију како и где је настао вирус, који изазива потенцијално смртоносну болест, концентрисали су се на Кину.

Најближи познати рођак патогена, има 96 одсто идентичан геном, а ради се о још једном облику коронавируса, који је откривен почетком 2020. у јужној кинеској покрајини Јунан.

Међутим, неколико недавних студија пронашло је више вируса који су скоро подједнако слични САРС-ЦоВ-2 као и тај из Јунана, али даље јужно, у Камбоџи и на Тајланду, пише Глас Америке.

Вирусолози у недавној мисији у Вухану, које је Светска здравствена организација послала да испитају порекло ковида 19, такође сматрају да би у следећој фази истраживања Југоисточна Азија требало да се дода у области од интереса.

Њихов савет је да се прате слепи мишеви. Неке врсте тих летећих сисара су добро познати резервоари облика из породице коронавируса и водећи кандидати као извор САРС-ЦоВ-2.

Научници су већ идентификовали више од 100 облика коронавируса повезаних са САРС-ом широм Кине, каже Питер Дажак, један од вирусолога, учесника мисије у Кини.

"Међутим, нисмо обавили довољно истраживања у Мјанмару, Лаосу и Вијетнаму, да бисмо заиста могли да кажемо да их нема чак и више у тим земљама", каже Дажак за Глас Америке и додаје:

"Када на мапи обележите где живе слепи мишеви који преносе ове вирусе, онда почнете да примећујете да у тим земљама на јужној кинеској граници има још више врста слепих мишева, и вероватно више врста вируса. Дакле, постоји могућност да је вирус у ствари настао у покрајини Јунан, али моја најбоља процена је да морамо да испитамо Мјанмар, Лаос, Вијетнам, па чак и даље јужније - целокупан регион Југоисточне Азије као потенцијално жариште", рекао још Дажак.

Кина је одбила да преда оригиналне податке о најранијим Ковид пацијентима. И без тога, додаје Дажак, кинески научници и делегација СЗО сложили су се да је пут којим је САРС-ЦоВ-2 највероватније стигао до људи био од слепих мишева преко неке врсте узгајане дивље животиње, која је послужила као преносилац.

Почетком прошле године научници из Кине и Аустралије пријавили су да су открили вирусе који су више од 90 одсто идентични САРС-ЦоВ-2 у малајским панголинима (љускавим мравоједима) - који би могли да буду потенцијални преносник, јер их људи лове због њихових крљушти и меса. Ти панголини се инче кријумчаре у јужну Кину из Југоисточне Азије.

Неколико месеци касније, научници су открили претке вируса САРС-ЦоВ-2 у слепим мишевима потковичарима, који су прикупљени у Камбоџи и замрзнути више од деценију раније. У својим извештајима, навели су да откриће "наговештава да вируси у сродству са САРС-ЦоВ-2 живе на много већој георгафској површини него што се претходно мислило и да Југоисточна Азија представља кључну област коју треба размотрити у потрази за пореклом САРС-ЦоВ-2, која је и даље у току".

А у фебруару, научници на Тајланду такође су пронашли вирусе који су веома слични САРС-ЦоВ-2 у колонији слепих мишева недалеко од Бангкока, као и антитела ефикасна против самог вируса САРС-ЦоВ-2 у прокријумчареном панголину, којег су заплениле тајландске власти на југу земље, у близини границе с Малезијом.

(Глас Америке)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јаффа

23.03.2021 06:50

У доба велике кризе капитализма и државе као Система треба испитати и руководеће из фармацеутског лобија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Љ. Столар

23.03.2021 08:14

Подрска за сва науцна открица из било које науцне области од Батара из Врбање! Зивели! Зивела наука.

Name

Ретро

23.03.2021 08:24

Авион је најприје запрашио Кину, Тајланд, Камбоџу и мало још около тако да је вирус одатле кренуо даље. Е сад ће се утврдити одакле је то зло кренуло, мало морген.

Name

Дзоо

23.03.2021 06:52

Не млати те глогово грање. Кина направила вирус. Прва маске направила. Прва вакцину направила. Прва се ослободила вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

23.03.2021 09:13

Дзоо, Кина можда не стоји иза овога. То што си набројао има смисла али се може и другачије протимачити. Кина је реаговала брзо и ефикасно, извршила локално затварање и сузбила епидемију. Доказ је тај што се епидемија није из Вугхана проширила по остатку Кине. Друго, Кина је већ имала залихе маски и ПЦР тестова, то за њих није проблем, огромна је то индустрија. Треће, док се цијели свијет бори са овом тзв епидемијом, Кина с тим нема проблема зато што, рецимо, страни авиони не лете изнад Кине и не запрашује је. Кина је под огромним ударом САД јер је фактички постала најјача индустријска земља свијета па је ваља зауставити на сваки начин. Не знам, могуће је да је то све договор између САД и Кине, ко ће га знати, али да је само Кина одговорна, у то мање вјерујем, није то њихова животна филозофија јер Кина никада није била агресор и напала сусједне нити било које дуге земље. Истина, има спророве на Тибету, Тајвану, Кинеско море...али се то може протумачити као заштита националних и државних интереса.

Name

Коментар

23.03.2021 06:53

Ајд' не серите висе. Сви нормални знају да је цовид19 биолиско орузије направљено и преправљано да слузи сврси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не вјерујем

23.03.2021 07:03

Да да... Аидс од мајмуна, САРС-Цовид од слијепог миса... Несто ми сумњиво да бас те африцке односно азијске земље "производе" нај опасније вирусе... Ја ипак мислим да су ти мајмуни и слијепи мисеви запослени по неким лабораторијама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.03.2021 08:25

У америцким.

Name

Нр

23.03.2021 07:03

Каква је то наука. То су нагађања. Зашто Кина не да информације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q23

23.03.2021 07:04

Само ви тразите, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

23.03.2021 08:13

Врло је лако открити ппријекло вируса. Само Бил Гејтса стиснути из браве и да пјева. А и ови тзв доктори су лопуже. Само причају глупости да прикрију истину. Лабараторија у Вухану је у власништву Гејтса. У последњој години мандата Бсрак Обама је посјетио Вухан и лабараторију. Домаћица му је била Мелинда Гејтс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гремлин

23.03.2021 09:23

Ови се послије годину и по сјетили да тразе извор вируса???Питање свих питања је како тај вирус предје са тог несретног сисмиса на цовјека и зарази цитав свијет? Постојао је и Сарс и Мерс па не заразисе све редом. Ову коронцину су изгледа набудзили да дере редом, без милости. Кад је то послије преболоване грипе остајало оволико негативних посљедица на организам? Не вјерујем у теорије завјере, али будимо искрени , несто смрди у цијелој прици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаха

23.03.2021 09:52

бас им вјерујем да биолоско орузје праве сисмиси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послије састанка

23.03.2021 11:48

сад и кине, мало се ублажава реторика. Као вирус није поријеклом из кине већ из земаља јужње од Кине!? Бојим се да це на крају криви бити муслимани из Тајланда и Мијанмара (Рохингие које су већ претрпјеле геноцид) И испашће да је у питању "терористички напад исламиста"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање за струцне Запрасиваце

23.03.2021 18:21

А ко је прије неколико хиљада година запрасивао народ и цивилизације

ОДГОВОРИТЕ