На Закон о слободи вјероисповијести стављена тачка

Потпредседник Владе Црне Горе и председник покрета УРА, Дритан Абазовић изјавио је да иницијатива за оцену уставности Закона о слободи вероисповести има за циљ да стави печат на целу причу да ће културна добра Црне Горе завршити негде другде.

Регион 07.03.2021 | 12:48
На Закон о слободи вјероисповијести стављена тачка

Посланички клуб Црно на бијело упутио је Уставном суду иницијативу за оцену уставности члана 12 Закона, који се односи на заштиту културних добара.

“Иницијатива има за циљ да стави печат на целу причу да ће културна добра Црне Горе завршити негде друго, што би они рекли, у Чачак. То је и теоретски немогуће, али је добро да и Уставни суд, овакав какав је, да потврду тога", рекао је Абазовић, одговарајући на питања новинара у Жупи.

Он је, преноси ЦдМ, додао да су посланици УРА два пута гласали за Закон и да сматрају да је либералан, добар и праведан.

Абазовић је истакао да је на Закон о слободи вероисповести стављена тачка и да су верске заједнице доведене у равноправан положај.

Клуб посланика коалиције "Црно на бијело" у црногорском парламенту, коју предводи УРА, подео је иницијативу за покретање поступка за оцену уставности одредбе члана 12 Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, иако је првобитно гласала за тај закон.

У спорном члану се наводи да се у случајевима премештања, изношења из државе или отуђења добара која представљају културну баштину Црне Горе, а на којима право својине има верска заједница, примењују одредбе закона којим се уређује заштита културних добара.

Сада укинуте одредбе су раније предвиђале да имовина верских заједница прелази у власништво државе, ако верска заједница нема доказе да њој та имовина припада од пре 1918, односно пре стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Југославије).

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

кики

07.03.2021 12:19

Браво мајсторе.Доживјели смо да у Ц.Гори муслиман брани вјеру православну.Абазовићу свака ти част.Већи си Србин од многи које познајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!

07.03.2021 13:22

Подршка Дритану!!! ?

Name

Србин

07.03.2021 13:57

То би требало да буде нормална појава, да један човијек муслиманске вјероисповијести, стане у одбрану православних светиња. И ми Срби, требамо се угледати на такве хомосапијенсе, и штитити друге од себе. Једино на тај начин, можемо одбранити свој и образ прађедовски. Само тако, направити ћемо друштво, угодно за живот свих грађана, без обзира а њихову нацију и вјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Србин

07.03.2021 21:57

Овако, лијепа вам је идеја али ја немам разлог да икога ститим од себе, јер сам мирољубив Србин који људе дијели само на добре и лосе. Ако сте под тим "од себе" мислили да ститим друге од осталих Срба, ја не сматрам да су сви Срби дио мог лицног идентитета. Не осјецам никакву одговорност ако је неки криминалац игром слуцаја Србин, нити приписујем цијелом другом народу криминална дјела ако су поциниоци слуцајно њихове националности. Нељуди нису никада Хрвати, Босњаци, Албанци или Срби вец су увијек и само совинисти, лопови, лазови, криминалци итд. Нељудска дјела нису никада колективно власниство, вец искљуциво иднивидуална дјела.

Name

црна гора

07.03.2021 14:58

Дритан вози само до прве кривине,залутали возац он незна ста је ни ко је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко В.

07.03.2021 16:42

Вјероватно ти је Мило возац најбољи !!!

Name

Дневни ред.

07.03.2021 16:50

Како Балкан да одговори на појаве учесталих земљотреса? Фондови, контрола грађења на трусним подручјима.

ОДГОВОРИТЕ