Умјесто вакцине, има аутомобила...

БиХ није почела масовно вакцинисати своје грађане. Најављује се почетак масовне вакцинације у Републици Српској за сљедећу седмицу, док остатак БиХ ПОЈМА НЕМА када ће тај процес почети код њих, или код нас, свеједно.

Босна и Херцеговина 25.02.2021 | 10:30
Умјесто вакцине, има аутомобила...

Нема вакцина, нема одговорности, нема ничега..

Ако је судити према посљедњим медијским написима, ми "своје нећемо дати" и крећемо у надмудривање са Фајзером око испуњења услова за почетак вакцинација.

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија рекао је како компанија Фајзер уцјењује нашу земљу јер не жели испоручити вакцине које смо платили и у складу с уговором те да траже нове изговоре да то не учине.

Истакао је како није тачна информација да “БиХ не испуњава услове за прихват вакцина јер постоји писмени доказ да испуњавамо”.

“Данас можемо примити милион доза Пфизерове вакцине која има најкомпликованије услове за чување. Моје мишљење је да Фајзер жели купити вријеме да те вакцине препродају некоме другом по сасвим другој цијени од оне коју смо платили за 1.230.000 доза. Желимо да испоштују услове. Њихова обавеза је да доставе вакцине на аеродром у Сарајеву, све остало је обавеза БиХ”, рекао је Тегелтија.

Истакао је како је “отежавајућа околност јер у уговору који потписан у септембру дефинисано да је рок с испоруком до краја првог квартала”, с обзиром на то да се очекивало да ће вакцине тада бити произведене.

“Чини ми се да се покушава купити вријеме неприхватљиво је и немају право да нас уцјењују јер ми смо платили те вакцине. Обећали су 27.000 вакцина сада и крајање вријеме је да престанемо бити фини према њима јер је њихова обавеза да испоруче оно што смо платили”, рекао је Тегелтија.

Додао је како “не мисли да нам треба измјена Закона о јавним набавкама да би набавили вакцине, али да разумије страх који се појавио међу појединим људима који се баве набавкама”.

Министрица цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић, огласила се и нагласила да је БиХ испунила све обавезе у складу захтјевима ЦОВАX механизма.

"У траженом року је извршена уплата комплетног износа за наручених 1.232.000 доза. За потребе поштивања процедуре ултра-хладног ланца у овом тренутку БиХ располаже фрижидерима за прихват преко 1.100.000 доза Пфизерове вакцине. Све фрижидере је калибрирала и мапирала акредитованих лабораторија и самим тим су већ увелико спремни за долазак вакцине", казала је Гудељевић.

Па гдје је онда проблем? Испорука преко ЦОВАX-а касни, ми се надмудрујемо ко ће поднијети тужбу против Фајзера. 

Представници цивилног сектора демантују власти , и кажу како је све питање политичке воље и жеље.

„Ми смо свједоци да се набављају вакцине против сезонских болести. На исти начин се могла покренути набавка вакцина против ЦОВИД-19. Питање је политичке воље односно жеље“, каже Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво БиХ.

Игор Вукајловић из УГ Тендер каже како је цијена вакцина позната, из искуства земаља региона познате су и марже па политичари не желе покретати поступак јавне набавке вакцина јер „неће зарадити новац“.

„Знају се цијене и марже, због тога не желе да иритирају јавност с тим. Њихове породице ће се вакцинисати у другим државама“ одговорио је Вукајловић на питање БУКЕ.

Александра Мартиновић из ТИ БиХ рекла је да Закон о јавним набавкама подразумијева и изузећа у случајевима када је угрожено здравље људи, кроз поступак преговарања без објаве. И да тај Закон уопште није препрека.

Нема вакцина, али оно чега сигурно има јесу службена возила за наше властодршце. Купују сви новои власти, купује се и троши немилице за четвероточкаше, за луксузне, и оне мало мање луксузне лимузине. 

Подсјећамо све то набавља се у вријеме пандемије.

Опет подсјећамо, у то вријеме Србија већ увелико преговара али и договара конкретну набавку вакцину од свих могућих произвођача, добављача, диструбутера, док БиХ има закон који не дозвољава ДРЖАВИ (!!!) да увезе медицинска средства већ за то су задужени веледиструбитери, велепрометници...које, јер су приватници, нико не може натјерати да увезу поменуте вакцине... За то вријеме ми се ослањамо искључиво на ЦОВАX механизам и у септембру потписујемо уговор за набавку вакцина преко тог, сада је то већ јасно, изразито бирократског и неефективног система за набавку вакцина.

Оно што наше власти могу и желе, и то користе обилато, јесте да распишу тендер за набавку службених возила. Јер приоритети се морају знати.

Током 2020. године објављено је 366 тендера за набавку 876 возила свих врста за јавна предузећа и државна тијела процијењене вриједности веће од 44 милиона марака, показују подаци које прикупља Балканска истраживачка мрежа Босне и Херцеговине (БИРН БиХ). Укупна вриједност свих завршених тендера је готово 22 милиона КМ. Најскупље путничко возило у 2020. години купила је Агенција за осигурање Републике Српске по цијени од 114.957 КМ без ПДВ-а.

Пред крај године набављена су три аутомобила укупне вриједности од 282.051 КМ без ПДВ-а. Уколико се овоме дода ПДВ набавка је вриједна више од 330.000 КМ. Ова скупоцјена возила која у просјеку коштају по 110.000 КМ набавили су се за потребе предсједавајућег Представничког дома Небојшу Радмановића (СНСД), допредсједавајућу Борјану Кришто (ХДЗ БиХ), те предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића (СНСД). 

Дакле умјесто једног механизма набавке, требало се ићи у конкретне преговоре и договоре са било ким, и почети са вакцинацијом. Умјесто вакцине, има аутомобила... Па ко воли нек изволи...

(Бука) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

оо7

25.02.2021 09:44

И???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и биса

25.02.2021 11:33

Јос од дјецијих опанцица на селу смо сањали о раскосном зивоту. Како се сада одреци тог луксуза до кога смо досли продајом политичке магле заведеним масама

Name

израелац

25.02.2021 11:36

шта није јасно? па да њемачка има вакцина продала би вакцине ал нема... зато нам продаје аута... наши националисти који су на власти раде за Њемачко-Руску криминалну коалицију која приватизацију прави у Бих и пере паре.. а политичари им дају најјачи ресурс а то су људи... људи се извозе из БиХ као радна снага, ал ту су и мигранти који ср криумчаре такођер у њемачкоу да буду робови... и шта ту није јасно кад ће нам доћи њемачки високи представник

Name

ЛУДАЦКА ДРЗАВА

25.02.2021 11:57

ПА НЕЦЕ НИ БИТИ ИРЗ ЈЕ РЕКЛА ДА ВАЈЦИНА НИЈЕ ХАЛАЛ. ДАКЛЕ ХАРАМ ЈЕ ВАКЦИНА. И НЕМА. ГОТОВО.

Name

Директ

25.02.2021 12:52

И ништа очигледно.

Name

Децко

25.02.2021 09:50

Свака цаст, нек' насе власти имају ста да Бозе! Неце се ваљда трамвајима и аутобусима гурати са смрдљивом стоком од народа?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

25.02.2021 09:50

возе*

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

25.02.2021 09:53

Треба им у гепеке аута натрпати живог вируса па нека га возе кад пођу са посла кући

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

25.02.2021 09:59

Да сте купили руске или кинеске вакцине до сада би имали пуно мањи број смртних случајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

25.02.2021 10:49

А кацес се ти пелцоват да нам не дај бозе не рикнес аааа оцес руском ил кинеском сприцом????

Name

Милица

25.02.2021 11:10

Народ и јесте смрдљива стока и не треба се возити са њим.

Name

Сс

25.02.2021 10:02

Питам се да ли ће сванути тај дан када ће " народни папци" схватити коме дају свој глас!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееее

25.02.2021 10:20

Нека нека. Ја бим још толико до. Нека. Све је то народски. Боли уво. Неће они. Враћати. Да се има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

25.02.2021 10:23

Па у Републици Српској вакцинација је поцела и теце.Засто нас гурате у исти кос са овим из федерације??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

25.02.2021 10:48

Сва би та прича могла да прође да не знамо неспособност владајуће коалиције СНСД, ХДЗ, СДА. Овако вам не вјерујем ни слова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахацење

25.02.2021 10:52

Нису само лимузине. У институцијама " српска репрезентација" узима шаком и капом. Сви причају да је Радмановиц управо опремио луксузни кабинет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.02.2021 11:03

Стварно је излисан сваки коментар.док народ умире и одлази трбухом за крухом битна су нова возила.срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

25.02.2021 11:14

Немојтее у њихов возни парк диратиии они не знају доци на посао возом аутобусом бициклом пјеске лицним аутом па зато и имају партије које су опљацкале дрзаву и народ за њих и њихове потребее од плате до бахацењаа разне врстеее!! Инсталирали директоре партијасее и свее борбаа љутаа за народ и свој дзеп!!!!! Циркуссссс балканскиии!!лазни националисти оглодали дрзаву и народ пуна Србија Кинезаа и сви гуљyцееее до коскеее дрзавну и народну имовинуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

25.02.2021 11:35

Само напред владајућа мафијо БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

25.02.2021 12:51

Колико нас лажу. Народ пуши и даље небулозне приче. Од приче за почетак јануара до краја фебруара а вакцине ниједне.

ОДГОВОРИТЕ