Три пута најавили долазак, сад кажу мора да се чека

- Иако су институције БиХ најавиле и обећале да ће прва већа количина вакцина стићи средином фебруара, то се није догодило и извесно је да се још неће догодити.

Босна и Херцеговина 17.02.2021 | 19:02
Три пута најавили долазак, сад кажу мора да се чека

У међувремену из кризних штабова грађани добијају позиве на стрпљење, преноси Клиx.

Петог марта биће тачно година од потврђивања првог случаја заразе короном у БиХ. Прошло је нешто више од два месеца од почетка имунизације у свету. Земље у региону су још крајем децембра започеле процес вакцинисања. БиХ још чека, а надлежни поручују да "иду на сигурно", чекајући фамозни ЦОВАX, односно заједничку набавку вакцина за више од стотину земаља.

Надлежни у БиХ су неколико пута обећавали, најављивали па погазили речи о датуму доласка вакцина. И увек је крив неко трећи, нека Европа, неки ЦОВАX. А БиХ није крива јер се као већина других земаља није потрудила да барем један почетни део вакцина набави директним путем. Уместо тога позивало се на законе, на сигурни ЦОВАX механизам и тако даље, пише Клиx.

Како се даље наводи, према последњим подацима, Србија је против коронавируса вакцинисала чак 1,25 милиона становника и друга је у Европи по броју вакцинисаних на стотину становника.

Такође, према овим истим параметрима, Србија је и четврта у свету, иза Израела, Уједињених Арапских Емирата и Велике Британије. На истом овом дијаграму, међутим, Босне и Херцеговине нема, јер два месеца након што је свет започео имунизацију становништва, она и даље чека обећану прву пошиљку.

"Није познато"

БиХ је, додуше, уплатила потребни новац за 1.230.000 доза вакцина које би требало, како кажу надлежни, да стигну сваког тренутка кроз систем ЦОВАX. Међутим, тај тренутак грађани БиХ никако да дочекају. Прво је била најава да вакцине стижу крајем јануара, па почетком фебруара, па средином фебруара. Онда се добио и конкретан датум - 17. фебруар, када је најављено да долази први контингент од 16 хиљада вакцина произвођача Фајзер, којим би требало да се вакцинишу најприоритетније групе, пише Клиx.

Дошао је и тај датум, али од обећаних вакцина и даље ништа. За појашњење се контактирало Министарство цивилних послова БиХ, где је речено да немају апсолутно никаквих информација о томе када би вакцине требало да стигну.

У међувремену из кризних штабова грађанима шаљу поруке да буду стрпљиви и да није искључено пооштравање мера уколико бројеви новозаражених буду расли. Поруке које су парадоксалне на више начина, наводи клиx.

"Није познато када би вакцине требало да стигну у БиХ. Постоји информација да ГАВИ (Глобална алијанса за вакцине) започиње дистрибуцију вакцина путем ЦОВАX механизма за све земље средином фебруара. Није прецизирано када би вакцине требало да стигну у Босну и Херцеговину", појаснили су из Министарства цивилних послова БиХ.

"Није до њих"

Како Клиx преноси, Министарству је жао што је БиХ једина у региону која још увек није вакцинисала ни најприоритетније групе становништва. Одговорност за то нису преузели, као што је уосталом нису преузеле ни остале надлежне институције у, аргументујући то чињеницом да је новац за вакцине уплаћен и да "није до њих".

У међувремену Србија, која је такође дала новац за вакцине путем ЦОВАX механизма, своје становништво вакцинише пуном паром, а вакцина имају толико да их нуде и Босни и Херцеговини. Суседна Хрватска је такође уплатила новац у ЦОВАX механизам, међутим, док чекају одлучили су да наруче два милиона доза руских вакцина Спутњик В, како би убрзали процес имунизације и што пре се вратили нормалном животу, пише Клиx.

Док се одговорности међусобно пребацују, људи у БиХ умиру од заразе коронавирусом

Исто је учинила и Мађарска, као прва земља чланица Европске уније која је почела вакцинацију руском вакцином, а најавили су и набавку кинеске вакцине компаније Синофарм. Исти сценарио је и у другим земљама у Европи и свету, а све су уплатиле новац у ЦОВАX механизам. У БиХ се у надлежним институцијама о билатералној набавци вакцина и не прича, осим у контексту пребацивања одговорности и надлежности, пише Клиx.

И док се тако одговорности и надлежности пребацују с државних на ентитетске па с ентитетских на кантоналне и онда опет на државне нивое, људи у Босни и Херцеговини умиру од заразе коронавирусом. На том дијаграму БиХ је на самом врху, тачније други у свету са чак 1.504 умрлих на милион становника, а изнад је само Велика Британија. Овим темпом умирања вакцине можда неће ни бити потребне, јер ће природна селекција учинити своје - ко преживи биће имунизиран, а ко умре, њему не треба вакцина, преноси Клиx.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Вања

17.02.2021 18:33

Па они лазу цим зину,ко јос лазовима свјетске класе вјерује.Да биг да да њима треба вакцина,а да је немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

17.02.2021 20:53

На жалост док вакцине стигну, а неће брзо,многи у овој земљи ће остати без својих најмилијих,а такође и нарушеног здравља од посљедица преболоване болести

Name

забринута

17.02.2021 18:36

Севап бих био да се ова тзв дрзава распане да нема ни републике српске ни федерације а богами и људи да остану само природна богаyства И да де одмор од људског сљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Севап би био

17.02.2021 20:26

...да мало не будете глупи! БИХ ће опстати, али тзв рс...неће!

Name

Ре Ре Сева би био

18.02.2021 07:01

Пробуди се!!!

Name

То

17.02.2021 18:37

Је сасвим нормално. Ко преживи причаће, а живи ће све наџивљети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

17.02.2021 18:45

Дај позурите људи цекају у реду на вакцинацију А и ови медији буквалисти Ако су рекли средином мјесеца не мора бити тацно средина Превидјели су да овај мјесец има 28 дана И јос несто Па мора ли овој дрзави бас све бити по закону Дај бар кад је здравље у питању зазмирите на једно око

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.02.2021 19:04

Наси политицари говоре вец годинама 'ове године добијамо кандидатски статус', па колико референдума је најављено, повецање пензија и плата, помоц борцима, обесправљеним радницима, уједињене са србијом, сарадња са србијом, разна писма намјере,... и ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

17.02.2021 19:05

Ја сам овде давно остављао коментаре да це БиХ бити једини резерват у савременој Европи који це остати невакцинисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2021 21:29

Овде се проводи експеримент да се види како ће проћи они који не буду вакцинисани.Нек и нас једном нешто обиђе па макар и та вакцина

Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

17.02.2021 19:11

КАКВА НАБАВКА ПРЕКО,, КОВАXА,, УЗМИТЕ ФИРМУ,, СРЕБРЕНА МАЛИНА,, ОНА ЈЕ НАЈСИГУРНИЈА КАО И НАБАВКА,, РАСПИРАТОРИ,, ЈЕСТЕ ДА ЧЕ БИТÍ ТŘИ ПУТА СКУПЉИ АЛИ ДОЛАЗЕ СИГУРНО И ТО АВИОНОМ ПА МАКАР БÍЛÍ НЕИСПРАВНИ И НЕОДГОВАРАЈУЧИ, АЛИ СИГУРНО ЈЕ СИГУРНО, УЗМИ ПÁŘЕ А НÁРОД КО #ЕБЕ,.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.02.2021 19:39

Нелогично је очекивати од неког ко годинама лаже да ће почети говорити истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

17.02.2021 22:05

Стварно овде није ником јасно шта ми хоћемо. Сви се бусате у прса како је само западна вакцина поуздана и квалитетна, и не желите да имате иста са Русијон И Кином. Е сад је проблем сто нема вакцина, па питајте васу ЕУ где је запело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес.

18.02.2021 07:40

Ниста они нису уплатили лазу. Цекају садаку. Цекају донацију која је обецана свима у ЕУ и добит це је и БиХ. Само треба ред има земаља које су висе погодјене вирусом. Вијести да су паре уплацене су лази. Политицка и новинарска лаз нема краја увујек је наставак............

ОДГОВОРИТЕ