Оставио богатство селу које му је спасило породицу

Јевреј из Аустрије Ерицх Сцхwам, оставио је у тестаменту своје богатство француском селу Ле Цхамбон-сур-Лигнон као знак захвалности што су спасили његову породицу од нациста у Другом свјетском рату.

Свијет 31.01.2021 | 11:51
Оставио богатство селу које му је спасило породицу

Сцхwам је преминуо у децембру 2020. године, а прије тога, написао је тестамент у којем стоји како своје богатство поклања малом француском селу.

У тестаменту који је написан 9. новембра 2020. године, Сцхwам је написао како "жели захвалити свим мјештанима на добродошлици коју су му пружили",  те је тражио да се новац искористи за финансирање стипендија и школовања у селу.

"Захвални смо нашем суграђанину и искористићемо ова средства онако како је он то и желио", рекао је Денисе Валлат управник Ле Цхамбона.

Износ који је Сцхwам оставио није познат, али процјењује се да се ради о цифри од више стотина хиљада евра.

Одређени дио новца према Сцхwамовој жељи, бит ће дониран и фондацијама које подржавају здравствене раднике, за дјецу обољелу од леукемије и организације за права животиња.

Сцхwам је с родитељима стигао у Ле Цхамбон 1943. године из кампа Ривесалтес гдје су нацистичке власти током Другог свјетског рата затварале јеврејску популацију у Француској. Управо из тог кампа многи Јевреји касније су одведени у злогласни концентрациони логор Аусцхwитз.

Након доласка у Ле Цхамбон, Сцwам је наставио своје школовање да би након рата уписао студиј фармације. Иако током живота није проводио вријеме у Ле Цхамбону, никада није заборавио шта су у том тешком тренутку мјештани села учинили за његову породицу.

Ле Цхамбон и друга оближња села у Француској, током Другог свјетског рата примили су велики број јеврејских избјеглица које су углавном чинила дјеца. Његова породица нашла се међу 2.500 Јевреја које је село прихватило током Другог свјетског рата.

Труд мјештана је годинама након рата препозт, те су почашћени титулом Праведника међу народима израелског центра Yад Васхем.

Мјештани Ле Цхамбона кроз историју су познати су по томе што су увијек радо у госте примали људе који су бјежали из других земаља услијед политичких или вјерских прогона.

Током постојања, село је неколико пута помагало људима који су се осјећали угрожено па су тако мир у овом селу налазили и учесници Шпанског грађанског рата и свештеници који су након Француске револуције побјегли из великих градова.

У посљедњих неколико година, село је познато и по томе што је отворило своја врата мигрантима с подручја Блиског истока и афричких земаља.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коп

31.01.2021 11:55

Ми родјени бањолуцани не прихватамо ни ове из Приједора а камо ли неке друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пок.адолф

31.01.2021 13:07

Ја сам био увредјен

Name

Жена

31.01.2021 12:16

Предивна порука становницима села и знак захвалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико су Османлије

31.01.2021 13:09

...примили Јевреја из Шпаније крајем 15 вијека. О томе се скоро ништа не зна. Најстарија ХАГГАДА налази се у Сарајеву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЦКО

31.01.2021 18:57

НАСИ СУ ДЕЗЕРТЕРИ И ПРОФИТЕРИ САЦУВАЛИ СВОЈЕ ГЛАВЕ САКРИВСИ СЕ УЗ ПОМОЦ ТАДАСЊИХ ПОЛИТИЦАРА 1992 - 1995 /ДА БИ НАКОН РАТА МОГЛИ ОТИМАТИ ОД СВОГ НАРОДА ЗА СВОЈУ ПОРОДИЦУ ! ВЕЛИКЕ СУ ПАРЕ У ПИТАЊУ ,СРАМОТА !

ОДГОВОРИТЕ