САД: Обавезне маске у авионима и јавном превозу

Путници у авионима и јавном превозу од сљедеће седмице мораће носити маске за лице у циљу сузбијања ширења ЦОВИД-19, објавио је амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Свијет 30.01.2021 | 22:11
САД: Обавезне маске у авионима и јавном превозу

У саопштењу касно у петак објавили су правило о ношењу маски базирано на наредби коју је 21. јануара објавио предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден.

“Ово правило заштитиће Американце и пружити им повјерење да можемо поновно безбједно путовати чак и током пандемије”, рекао је Мартy Цетрон, директор ЦДЦ одјела за миграцију и карантин, који је потписао наредбу.

ЦДЦ наредба ступа на снагу мало прије поноћи у понедјељак навече. Одбијање ношења маске представља кршење савезног закона, који проводе Управа за безбједност саобраћаја и друге савезне, државне и локалне власти.

Правило се односи на путнике у авионима, возовима, подземним жељезницама, аутобусима, таксијима и при заједничким вожњама у другим возилима, а путници морају носити маску која покрива нос и уста док се возе и док улазе и излазе из возила. Правило се односи и на подручја чекања као што су аеродроми, аутобуске, жељезничке и станице подземне жељезнице.

Авио компаније и раније су инсистирале на ношењу маски и забраниле су летове за више од 2.000 путника јер су одбили да их носе. Синдикати стјуардеса саопштили су да ће им савезно правило олакшати посао.

Изузета су дјеца млађа од двије године и особе с инвалидитетом за које је ношење маске несигурно. Путницима ће бити дозвољено уклањање маски док једу или пију.

ЦДЦ је саопштио и да маске за лице нису довољно добре, уколико се користе штитници за лице, маске с вентилима за издах и оне које су превелике или на неки други начин не одговарају.

ЦДЦ је саопштио да превозници могу од путника затражити негативан тест на ЦОВИД-19. Разматра се и потреба да се тестирају путници на летовима унутар САД-а, али авио индустрија бори се против захтјева за тестирање из страха да ће летјети мање људи. Амерички ваздушни саобраћај већ је смањен за више од 60 посто у односу на период прије годину дана.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хахаха

31.01.2021 07:12

Ето им бидена и његових репоња на власти. Измислили непостојецу болест, или боље реци направили па завели терор народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

31.01.2021 10:15

Маска само увод у зиг звјери