СПЦ и вјерници сутра славе Крстовдан

Српска православна црква слави Крстовдан као успомену на прве хришћане који су примили веру на почетку хришћанске проповеди. Празник се везује за славу крштења Господа Исуса Христа као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу који га је крстио у реци Јордану.

Република Српска 17.01.2021 | 20:53
СПЦ и вјерници сутра славе Крстовдан

Крстовдан се обележава уочи Богојављења, први је дан након Божића када верници поново посте, без обзира на то на који дан у недељи "пада". А верници би сутра требало да се придржавају строгог поста. “Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”, каже изрека.

Дан треба провести на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена. Дозвољено је једење грожђа, док је друго воће забрањено. На Крстовдан су се, тврде историчари, раније јели и остаци бадњеданског пасуља.

У православним храмовима се на зимски Крстовдан служи литургија Светог Јована Златоустог, уз ритуал освећења воде. Моли се да вода буде на избављење од грехова, за исцељење и очишћење душа и тела, на освећење срца и ума и на сваку изврсну корист, да она буде водитељ у вечни живот и одгони сваки насртај видљивих и невидљивих непријатеља.

Крстовданска вода се дели верницима и, слично као за Богојављање (19. јануар), чува се у кући током целе године зарад здравља и напретка дома.

У неким крајевима наше земље постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву. Ако се крст заледи, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се то не догоди, биће оскудна и болешљива.

Довољно је понети крстовданску воду у мањој боци, и чувати је током године, користећи је у изузетним приликама.

У појединим деловима наше земље поштује се обичај да се на зимски Крстовдан опере сав веш и очисти кућа.

За Крстовдан се везују и веровања о предсказању времена. А веровање каже: ветар који дува на Крстовдан дуваће најчешће током године. У Срему се говорило да се овога дана ветрови крсте, односно укршатју и дувају један другоме у сусрет па који надјача.

Дванаест дана, рачунајући од Божића до Крстовдана, представљају 12 месеци године која долази, па какво је време ког дана такво ће бити у месецу који том дану одговара.

Након Крстовдана и Богојављење слави се Свети Јован (20.јануар), који је крсна слава великог броја верника у нашој земљи.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Биги

18.01.2021 01:34

Слава Богу на висини

ОДГОВОРИТЕ