Колапс због снијега, 200 домаћинстава без струје

Око 200 домаћинстава на висоравни Борике код Рогатице добро ће упамтити новогодишње и божићне празнике јер им је славље кварило нестајање струје које је нанијело штету и у кућама али и складиштима  кромпира.

Република Српска 11.01.2021 | 17:24
Колапс због снијега, 200 домаћинстава без струје

Становници села висоранви Борике код Рогатице нису имали напајање електричном енергијом у својим домаћинствима у прекидима пуних седам дана све због снијежних падавина и како кажу вишегродишњег неодржавања елктро- мреже на овом подручју.

„Не знам да ли ово игдје има, још љетос су почели проблеми са несташицама струје а сад кад паде снијег сваки дан. Први дан са снијегом од 30 цемнтиметара наше куће на Борикама су била без струје три дана. Нисмо стручни да кажемо узроке али знамо да у у овом крају има електричних храстових стубова из педесетих година прошлог вијека", каже домаћин Драган Мотика из села Бранковића.

Грађани Борика су огорчени јер им се није знала ни Нова година ни Божић. 

„Од 28.децембра до Нове године није било никако струје. Онда само уочи Нове године имали  а сатрадан је поново нестаде. Божић смо што не памтимо дочекали у мраку уз петролејку", јада се Мотика и додаје да је и Дан Републике и крсна слава Стефандан дочекан у мраку. 

Сточар Драган Нерић има фарму крава и од тога живи а струја му прави проблеме.

„Ево конкретно не знам како да хладим млијеко па стављам у канте с њим у снијег. Жалили смо се властима у Рогатици али ништа", каже Нерић. 

Многи домаћини су да се храна не би отопила у замрзивачима носили је у Рогатицу. Било критично и у складиштима за кромпир због расхладних уређаја.

У РЈ „Електродистрибуције“ у Рогатици кажу да њихови радници одржавају 500 километара нисконапонске мреже и далековода, а да до нестанака струје у селима долази због падања дрвећа на водове, пуцања ужади и жица старих стубова.

Додају да су електричари даноноћно на терену и да отклањају кварове.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мрква

11.01.2021 16:45

"изненадио" снијег у јануару??

ОДГОВОРИТЕ
Name

р3

12.01.2021 10:59

а видим леси се вратио кући.

Name

Кум

11.01.2021 16:56

Па даноноцно на терену да се одклоне кварови бас смијесно за цути. Како Хрватска,Словенија,Аустрија итд. раде превентивно на мрези а неце да цекају да дрво падне на мрезу или да зице буду старе итд.него то ријесе кад и како струка казе а код нас тих електрицара само по кафанама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

11.01.2021 16:58

Па види жица праисторијске кад улажу у обнову.Покрадоше бога примају за изборе и курту и мурту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2021 17:27

Немају кад.... Од лоповлука. Или их је изненадила зима!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борицанин

11.01.2021 17:54

Лоса мреза а растурање електропривреде је поцело. Лука пЕтровиц све вентиле заврнуо зиве едб од мрезарине јос це висе кварова бити док је скроз не продају :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

11.01.2021 18:03

Да вам вратимо Ћорића да преузме електро дистрибуцију.И сушаре.

ОДГОВОРИТЕ