Одликовања сектору здравства поводом дана Републике

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће ове године поводом Дана Републике бити одликован сектор здравства, као и институције и установе у области здравства, јер су сви заједно поднијели огроман терет у борби против вируса корона.

Република Српска 09.01.2021 | 08:14
Одликовања сектору здравства поводом дана Републике

Цвијановићева је истакла да је прошла година протекла у знаку пандемије, али и у знаку здравствених радника који су омогућили да грађани у нову годину уђу са свијешћу да треба да се чувају, али и да знају да су болнице опремљене, те да у њима ради способан кадар.

Она је рекла да је пандемија вируса корона значајно утицала на економију Републике Српске, те да у наредном периоду предстоји постепен излазак из кризе, санирање одређених посљедица, те уклањање штетних ефеката.

"Мора да постоји чврста веза између привреде и и институција. Наша привреда је прошле године добила значајну подршку Владе Српске, са намјером да се очувају пословне активности, али превасходно да се очувају радна мјеста", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Цвијановићева је нагласила да је опредјељење Републике Српске да у овој години не дође до смањења плата и пензија, те да вјерује да до тога неће доћи.

Она је напоменула да наредни период са собом носи велике финансијске изазове, али да је сигурна да ће Република Српска адекватно одговорити на њих.

Цвијановићева је напоменула да остаје обавеза да се обезбиједе солидна средства на домаћем или међународном тржишту капитала, али да Република Српска никада неће пристати да политичке уцјене.

"Имали смо одређених проблема са ММФ-ом. Дошло је до застоја и подржала сам став Владе да се не може злоупотребљавати овако тешка финансијска ситуација да вам неко поставља политичке циљеве, који подразумијевају пренос надлежности на институције на нивоу БиХ", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска има развијене институције, те институционалну поставку у оквиру БиХ која је јасна и да никада није проблем да се сарађује и координишу активности.

"Никада није проблем да будемо партнери, па онда зашто бисмо пребацивали одређене функције, активности, надлежности или обавезе на ниво БиХ, ако то није прописано Уставом", додала је Цвијановићева.

Она је истакла да није задовољна функционисањем институција на нивоу БиХ, јер, како је навела, умјесто да буду мјесто за адекватну координацију за проналазак рјешења одређеног проблема, тамо су наметнуте одређен политичке теме, којима се не рјешавају проблеми.

"У политичком Сарајеву људи се баве тиме зашто Српска и Србија желе да граде хидроцентрале, које ће значити енергетску самосталност и бољу извозну активност, више радних мјеста. За њих је то проблем, јер их нервира чињеница да Српска и Србија сарађују на реализацији важног пројекта и сву своју политичку енергију ће потрошити да то оспоре", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је зато тешко на нивоу БиХ пронаћи платформу за рјешавање проблема, додајући да поражава толика мржња и оспоравање права Републике Српске и свега што ради са Србијом.

Говорећи о политичкој сцени у Републици Српској након локалних избора, Цвијановићева је навела да је у Српској скупштинска већина стабилна и да је довољна за све оно што је потребно Влади да функционише.

"Чула сам неке како говоре - немате двотрећинску већину и да би то требало да буде проблем. Двотрећинска већина се активира у важним ситуацијама, као што је одлучивање о вету на којег има право српски члан Предсједништва БиХ и ту се види сва супериорност уставне позиције Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Републике је рекла да такво уставно рјешење смета "некима у Сарајеву", који би вољели да се може прегласавати.

Она је упитала ко то може у Народној скупштини да се супростави нечему што је у функцији заштите виталног интереса Српске.

"Важно је да у Народној скупштини имамо стабилну већину и имамо је. Влада Српске ће и у наредној години и годинама имати низ приједлога и зато је важно да се у овом мандату одржи та стабилност и она ће сигурно бити одржана", нагласила је Цвијановићева.

Кад је ријеч о локалним заједницама погођеним земљотресом, Цвијановићева је рекла да је заједно са премијером Радованом Вишковићем обишла ова подручја како би показала грађанима да неће бити препуштени сами себи.

"Одмах након нашег обиласка уплаћена су одређена средстава тим локланим заједницама како би могли почети са санирањем проузроковане штете. Та штета је на кућама, стамбеним објектима, као и на објектима одређених институција", подсјетила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да, без обзира на то колико је тешка била прошла година, институције Српске су успјеле да изврше све своје обавезе.

"Исплаћиване су плате, пензије, долазило је до одређених повећања, социјална политика је остала нетакнута, остале су све субвенције и подстицаји. Буџет је извршио све своје обавезе. То све говори колико је важно да имамо стабилне институције, јер од нестабилних институција нико нема користи, а најмање грађани", рекла је предсједник Републике.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Пријатељи

09.01.2021 07:25

Повецајте им плате а јбо одликовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

09.01.2021 09:49

Браво пријатељу.....

Name

Борац

09.01.2021 19:48

Ови се бас спрдају са народом. Погледајте колика нам је смртност? Па тентери и лекаре зову из Србије да леце рудоњу.

Name

Злаја

09.01.2021 07:32

Треба бити реалан ,има људи који су заслужили одликовања и награде али дал је Бисерка компетентна да процјени кога треба одликовати ?! Друга ствар у вези Бисерке ,,,мимо вијенаца ,одликовања ,парастоса и молебана ,,,хоће ли та жена положити који камен темељац за изградњу какве фабрике ,фирме и нечег сличног од чега овај народ може и да живи ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

09.01.2021 08:04

Сигурно орден Стевандићу,он се баш жртвовао....

Name

Ре

09.01.2021 08:27

Мозе само Србијанским докторима који лијеце ове сектасе.

Name

xxx

09.01.2021 08:39

саце одликовање стевандицу за песму плови барка и за икону

Name

ГРУЈО

09.01.2021 07:45

Није по Божијем закону лагати када је велики светац.Али ти то редовно чиниш.Чувај се народне клетве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др X

09.01.2021 08:40

Чуј одликовање здравственог сектора, па како ће то било ко од здравствених радника доживјети као нешто лијепо, па неће ни онај који прими то одликовање. Бисерка, паре на сунце! Бурле, паре на сунце! Послије короне медицинари одоше, живи били па видјели! Ал отићете и ви, пали сте на свим испитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

09.01.2021 08:47

Заиста медицинским радницима зреба повецати плате, па они су зртве ове пандемије и ако се за то не могу издвојити средства требало би све установе да одвоје проценат прихода како би побољсали материјални статус ових радника. Они су презивјели и далхе ко зна до кад презивљавају рат са овом опаком заразом. Власти молим Вас имајте слуха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.01.2021 08:47

Значи; орден и заслуге припадају Ђајићу, Стевандићу, Шеранићу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

09.01.2021 09:13

Само да им не уруче иконе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

09.01.2021 09:58

Кад видим ко све и за ста прима одликовања схватим да је тај комад метала безврједан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

09.01.2021 10:06

Све похвале за организацију борбе проти пандемије. Хвала свим здтав. Радницима укљученим у овај ланац борбе, од породичног љекара до болнице и тррапије послије. Наши млади љекари, технићари, сестре и остало пратеће одобље су прави птофесионалци, љубазни и одговорни. Собе двокреветне, чисте се по неколико пута, визите, њега. Здравство треба и мора имати заслужено мјесто и адекватно награђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.01.2021 10:20

Адекватно их наградите, плате су мјерило цијене рада. Пмоћни радници у пјединим фирмама имају већа примања од сестре а понегдје веће и од љекара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

09.01.2021 10:56

Само повећати плате, прегледати дипломе, вредновати по тежини посла и изложености инфекцији. Није исто сестра на очном и на заразном. Будимо људи!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.01.2021 19:23

Зашто Приједорска ковид болница још увијек никад није била ни на једном тв каналу? А може се приказати као АЛКОХОЛ БАР ИЛИ ХАРЕМ. Ћуги је СУЛЕЈМАН ВЕЛИЧАНСТВЕНИ.