Божићне литургије у свим храмовима у Мостару

Божићне литургије јутрос су служене у Манастиру Житомислић, у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару, у Храму Светог Василија Острошког у Благају и у Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу.

Република Српска 07.01.2021 | 10:56
Божићне литургије у свим храмовима у Мостару

Игуман манастира Житомслић Данило Павловић у бесједи је поручио да је Божић најрадоснији хришћански празник и да је Исус добротом побиједио зло.

- Он је најрадоснији због тога што данас празнујемо велики догађај рођења Исуса Сина Божијег - истакао је игуман Данило.

Игуман је нагласио да нас Исус спасава од гријеха и смрти.

- Питамо се с правом како је то могуће кад непрестано гријешимо и кад људи и даље непрестано умиру. Томе смо свједоци посебно у години која је за нама, години коју је обиљежила пандемија, болест и смрт која је однијела животе многих нама драгих људи. Прије само пар дана многи људи су остали без крова над главом усљед земљотреса у сусједној Хрватској. Христос је Спаситељ због тога што је добровољно прошао кроз све ово и то од самог рођења - навео је игуман Данило.

Он је нагласио да нас Христос учи да развијамо осјећај за болест и страдање ближњих.

- Христос у коначници умире остављен од најближих, попљуван од људи, оклеветан и лажно осуђен. То смо ми људи урадили Богу и непрестано радимо једни другима. Његова побједа састоји се у томе што је све то добровољно претрпио погледавши смрти у очи и кротко и незлобиво ставши пред мрзитеље. Добротом је побиједио зло. Болест и смрт је избавио од баналности - поручио је игуман Данило.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар