На вријеме дјеловати како би избјегли понављање трагедије из Посушја

Око 50 % свих тровања у свијету изазвано је угљен моноксидом (ЦО). У урбаним срединама аутомобилски саобраћај продукује 60% укупно емитованог ЦО, истакао је предсједник Одбора за здравство СДС др Слободан Станић. 

Република Српска 05.01.2021 | 13:36
На вријеме дјеловати како би избјегли понављање трагедије из Посушја

"Особе које су пушаци експонирани су ЦО, јер 3% дуванског дима садржи ЦО. Познајући све ово, а обзиром да се налазимо на самом почетку године када се усвајају планови рада институција од изузетне важности је уврстити едукацију о овој и сличним проблематикама већ у средње школе те у планове и програме предузећа", додао је Станић.

„Све нас је погодила смрт младих људи у Посушју, што је ненадокнадив болан губитак за њихове породице, град Посусје и цијели регион! Истрага је још у току, али се назире да је акутно тровање угљен моноксидом (ЦО) највјероватнији узрок трагедије.  Потребно је планирати интензивне инспекцијске надзоре над овом проблематиком, са посебним освртом на подземне гараже у којима сензори-детектори и на њих везани вентилациони системи раде само у тренутку техничког пријема – појаснио је Станић. 

Он је казао да је угљед моноксид гас без боје, мириса и окуса и већ те карактеристике да га не можемо открити нашим чулима чине га изузетно опасним! 

„У цијелом свијету се годишње продукује више од 250 милиона тона овог гаса. Треба нагласити да је већ коцентрација од 1% у ваздуху смртоносна! Угљен моноксид има 240 пута већи афинитет за везивање са хемоглобином (ХБ) у крви од кисеоника. Везује за хемоглобин у крви, миоглобин у мишићима укључив и срчани мишић и цитохром оксидазу на нивоу челије. Све то доводи до ткивне и челијске хипоксије (недостатка кисеоника) . То даље зауставља производњу енергије у ћелијама, убија ћелије, оштећује ткива и органе и у коначници доводи до смрти људи“ – објаснио је Станић. 

Предсједник Одбора за здравство СДС је казао да ако узмемо да на један дијагностикован случај хроничног тровања са ЦО иде десет недијагностикованих, важан је задатак упознати становништво са овим невидљим убицом, поготову што 24-40% умире при акутној експозицији, 15- 40% преживјелих имају тешке неурофизиолошке поремећаје. 

„Потребно је имати у виду ову проблематику, дјеловати превентивно како би се избјегле трагедије попут оне у Посушју, а ко спаси један живот, као да је спасио човјечанство!“ – закључио је др Слободан Станић.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оо7

05.01.2021 13:28

То је теорија,а пракса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

05.01.2021 14:34

Е мој ДР. Станићу ниси ништа могао урадити јер су бандити већ давно окупирали здравство. Гледам Добојску болницу и неред и немар који се у оквиру ње десава а за Дом здравља немам ријеци. Ко мишеви се сакрили тимови породичне медицине, цовид амбуланта раде од 9 -19х субота и недеља не раде благо нама са оваквим здравством. Људи умиру неадекватне терапије добију смрзавају се пред амбулантом. Узас један. Јадно здравство са министром Серанићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

05.01.2021 16:39

С ве је тацно у твом коментару али ми смо од родјена покварени и нити ста моземо науцити нити се кога стидимо и само се хвалимо како це мо мало урадити и најзадовољни смо кад примимо плату коју нисмо зарадили.

Name

ја сам опет

06.01.2021 01:00

Како нико не спомоње насе сколство? За употребу плина има купити Сензора који котролису присуство плина у просторијама и дају свјетлосну и звуцну сигнализацију само треба правило инсталирати а то нико у БиХ незна.