Бијељина: Ангио-сала доступна 24 часа сваки дан

Ангио-сала у бијељинској болници Свети Врачеви од данас ће радити непрекидно, што је директор Болнице Златко Максимовић назвао великим догађајем за бијељинску и зворничку регију.

Република Српска 29.12.2020 | 16:04
Бијељина: Ангио-сала доступна 24 часа сваки дан

- Ангио-сала радиће 24 часа, свакодневно, и сви пацијенти са акутним инфарктом миокарда неће морати да иду у Бањалуку, Тузлу и Београд, него ће имати прилику да у Бијељини добију потребну услугу као што су и коронографија и урадња стента - рекао је Максимовић новинарима након састанка са директорима здравствених установа бијељинске и зворничке регије.

Максимовић је истакао да бијељинска болница има тим који се тиме бави, на челу са начелником Интерног одјељења Александром Јањичићем и додао да се годишње у ангио-сали обави око 1.000 интевенција.

- Са овим што смо данас покренули, да се ради 24 часа дневно, хитан инфаркт миокарда, ми не само да спашавамо животе пацијената, него значајно смањујемо проценат инвалидитета - нагласио је Максимовић.

Вођа тима Александар Јањичић је подсјетио да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти и истакао да треба радити на томе да људи знају препознати симптоме и да се што прије јаве служби Хитне помоћи која ће их, у случају потребе, спровести до ангио-сале.

- Циљ је да сваки пацијент који има бол у грудима, од момента када се успостави први медицински контакт, унутар два часа буде у ангио-сали - рекао је Јањичић, наводећи да је то препорука европских кардиолога.

Јањичић је навео да је ангио-сала у бијељинској болници до сада радила акутне инфаркте миокрада два до три дана седмично, а почетак њеног непрекидног рада назвао је историјским даном за здравство у регији.

- Ми покрећемо непрекидан рад ангио-сале у вријеме пандемије вирус корона, када се оне затварају или се смањују капацитети рада, што је доказ да смо добро организовани - истакао је Јањичић.

Медицински радници су и овом приликом изразили захвалност за подршку Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиничког центра Србије и Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Директор зворничке Болнице Иван Поповић захвалио је бијељинској болници и њеном менаџменту што у тешком времену због ситуације са вирусом корона покрећу овај важан пројекат за све становнике регије.

- Доступност ангио-сале 24 часа дневно спасиће много живота - закључио је Поповић.

Према ријечима Поповића, у зворничкој болници се годишње хоспитализује 120 пацијената са инфарктом миокарда и да исто толико пацијента треба хитну коронографију.

(БН/Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милос

29.12.2020 15:47

Др Златко ради. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

29.12.2020 17:47

Тако се ради Честитам проф др Златку и др Јањичићу и др Трифковићу. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.12.2020 18:06

Е конацно и нека лијепа и оптимистицна вијест. Вратити се лијецењу људи, прегледима.. Једини нацин да се побиједи цорона је третирање хроницних болесника, рјесавање акутних слуцајева, те правилан приступ у систему будуцег вакцинисања циљане популације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрваан

29.12.2020 18:30

?За Др. ЈАНИЦИЦ. УЗДАНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

29.12.2020 18:31

Одлична вијест,спасиће многе животе

ОДГОВОРИТЕ