Улажу средства у санацију а смеће плови Врбасом

Брана хидроелектране Бочац је једина преостала препрека за тоне и тоне плутајућег отпада које сасвим сигурно оставља посљедице на ријеку, њен живи свијет, али и здравље грађана који ову воду пију

Република Српска 29.12.2020 | 12:04
Улажу средства у санацију а смеће плови Врбасом

Седам година након што су надлежни министри оба бх. ентитета, градоначелници и начелници свих општина слива Врбаса, амбасадор Јапана, представник УНДП-а у БиХ, директори компанија "Цоца Цола" и "Екопак", те ентитетски Фондови за заштиту животне средине потписали "Повељу за чист Врбас", којом су се обавезали, између осталог, да “свим расположивим средствима, активно и континуирано, дјелују на заштити природе, смањењу загађења и унапређењу квалитета воде у сливу ријеке Врбас”, смеће које и даље плови акумулационим језером Бочац и ушћем Црне ријеке говори да се потписници повеље не придржавају преузетих обавеза.

Из организација Греенwаyс из Мркоњић Града и Центра за животну средину из Бањалуке постављају питање шта је са уложеним новцем и са обавезама које су потписници повеље преузели те да ли ће ико одговарати за ову еколошку катастрофу или је покушати системски ријешити.

“Ова повеља потписана је 2013. године у оквиру трогодишњег „Програма заштите животне средине и развоја туризма у сливу ријеке Врбас“ који су тада финансирали Влада Јапана и компанија Цоца Цола, а проводио га је Развојни програм УНДП. Евидентно је да је новац потрошен, а да дугорочни циљ програма, а то је чист Врбас, није постигнут.

Ријеч је о комплексном проблему који укључује све општине у сливу Врбаса и апелујемо на надлежне, прије свега на потписнике поменуте повеље, да поново покрену рјешавање овог питања, јер његово занемаривање може довести до катастрофалних посљедица”, истиче Виктор Бјелић из Центра за животну средину.

Боро Марић из организације Греенwаyс објашњава да од 2003. године, када је постављена прва мрежа за заустављање крупног отпада, па до данас, нико од надлежних институција није пронашао одрживо рјешење.

“Већ 17 година се улаже у санирање штета, али смеће и даље плови и све га је више. Потрошена су значајна средства из различитих извора, али је еколошка катастрофа и даље ту, изнад Бањалуке, изнад резервоара градског водовода. Чули смо много декларативних изјава од представника надлежних институција, одговорност се најчешће пребацивала преко ентитетске линије, иако не долази све смеће из тог правца. Системског рјешења за управљање отпадом и даље нема,  јер дефинитивно нема воље да се проблем ријеши”, сматра Марић.

Подсјећа да су се мреже показале неефикасним, јер су пуцале готово сваки пут када се водостај повећао, без обзира колико су добре биле и колико је у њих средстава уложено.

“Брана хидроелектране Бочац је једина преостала препрека за тоне и тоне плутајућег отпада које сасвим сигурно оставља посљедице на ријеку, њен живи свијет, али и здравље грађана који ову воду пију”, каже Марић.  

Надлежни из ХЕ Бочац су раније више пута истакли да нису одговорни за смеће које стиже до њих, те да није њихова обавеза уклањање истог. Међутим из еколошких организација тврде супротно.

“Они имају обавезу да чисте простор око бране, како не би дошло до њеног пуцања. Према томе, обавезни су да чисте и смеће. Али, одговорност око рјешавања овог случаја није само на њима, већ на свима који живе у сливу Врбаса узводно од Бочца.

Позивамо надлежне да реагују и почну заједно ријешавати овај проблем, јер би његове посљедице у будућности могле бити далеко веће од ријечне депоније, која је већ, сама по себи катастрофа”, поручују из Центра за животну средину и Греенwаyс-а.

(Бука)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Србољуб Влаховић-Цигановић

29.12.2020 11:22

Ето, браћо моја. Ријека више није зелена. Ту боју мрзите. Браво! Свака вам част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг бротхер

29.12.2020 11:26

Народи који не постују ријеке немају шта тражити на овој планети. Ријеке треба ставити у врх националних вриједности И драконски казњавати оне који их и најмање скрнаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавина

29.12.2020 11:27

Земљотрес Ким Јохн Ун и Крајина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

29.12.2020 11:30

Јел ово могуце,које смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.12.2020 12:31

Колико глуп и ограничен морас бити да бацис смеце у природу.

Name

иницијатор

29.12.2020 11:42

Направити прелив и свремена на вријеме све сто се накупи само прослиједити даље,у међувремену на смом извору отпада појачати инспекције и кажњавати несавјесне појединце који бацају смеће у ријеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитна уредба

29.12.2020 17:16

С обзорм да смо најнезивилизованији народ у европи теско је промјенити свијест и културу насег народа. Али постоји нацин како бар смањити бацање отпада у ријеке и суме. 1. Издвојити средства за "откупљивања отпада" (пластике, стакла, метала, намјестаја, алуминијских конзерви итд) 2. Хитно увести плацање кауције за пластицне и стаклене фласе, конзерве било које врсте. Бар 50 % људи це засигурно врацати амбалазу а кауција треба да буде бар 1 КМ по конзерви или фласи. 3. Направити сабитна мјеста за депонију крупног отпада (старог намјестаја, спорета, свакако и ел. апарата итд) Све је ствар у организацији дрзаве, уредбама и законима. Назалост ми немамо ниста од тога.

Name

Дијагноза

29.12.2020 12:03

Јебеш смеће важно је да се Бог осјећа дибро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо

29.12.2020 12:10

Јако лијеп призор каква љепота јесмо природно освијестени

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

29.12.2020 13:36

социолошка освјештеност води ка хуманизму и емпатији. Када се будемо друштвено цивилизовали онда ће остало доћи само по себи.

Name

БЛ

29.12.2020 12:18

Ово је цист примјер колико говедо мозе да буде цовјек као бице. Велика срамота свих нас, а посебно оних који зиве у горњем току Врбаса. Такву прелијепу планинску ријеку које европске земље могу само да мастају да протице кроз њихова мјеста и градове, угрозити и урнисати до ове мјере, то је за сваку осуду. Брука и срамота и народа и дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

29.12.2020 12:44

Џаба потписиват и улагат када одгајамо стоку,а не људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

29.12.2020 12:52

То је слика свију нас као да нико никада није ниста науцио? Воду из Врбаса пијемо сви и скупо плацама а водоводи послују са губитком као код нас у БЛ-То је брука и срамота сав свјет је обавезан да скупља амбалазу и да јевраца само господа на балкану не треба и не види потребу а свако село продаје увози "пице" и празну у Врбас, Да Бог нас све однијо у САВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

29.12.2020 12:54

дајте људи са таквим коментарима нису градјани криви за то, смеце су донијели британски агенти и они нека га купе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуке

29.12.2020 13:00

Ови лопови (политицари) нису заинтересовани да нам природа буде циста. Њих само интересује властити профит који остварују кроз националистицку политику. Само кроз националну угрозеност дрзе свако своје стадо под контролом. Екологија њих не занима НАЗАЛОСТ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс бањалука

29.12.2020 13:12

у граду бањалуци поред толико славних плаза све и једну су унистили директим изљевањем фекалија ова банда црвена, смрдљива, малоградјанска, себи граде виле а говна у Врбас трпају..дабогда вам се дјеца у говнима купала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.12.2020 13:16

Најбоље рјешење је прописати високе казне за све који бацају смеће у ријеке и около, а овластити полицију, рибочуваре, ловочуваре и ако треба додатно запослити још радника који ће контролисати одлагање отпада. До сада се све погрешно радили, дуж ријека неодговорни бацају смеће, а на ушћу се они који узимају паре за чишћење свађају ко треба да чисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

29.12.2020 13:39

Ма ови из хидроелектране Боцац да ју паре приватнику Опацицу који само пуста поново смеце узводно од бране и тако из године у годину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријека

29.12.2020 20:58

Колико знам тај Опациц је бар са мрезом покусао несто, а многи само прицају и бацају смеце.

Name

ХМ

29.12.2020 14:09

Природа даје Много, Много а кад је повриједис бис ВИСЕ УЗМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.12.2020 14:20

Има ријека и у другим дрзавама,а нема толико смеца сто знаци да је у питању Култура коју немамо као ни свијест ни оних на врху ни код оних који бирају тај врх.Ја сам у селу хтио да заститим поток и тразио да се не баца смеце па су ми сви говорили да сам луд.Или ти казу Ста тебе брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

29.12.2020 14:20

Има таквих мјеста сила по Врбасу, нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.12.2020 17:04

Довољно је обратити пажњу на писменост особа које коментаришу да би се схватило у каквом вилајету живимо...... Тако да, бацање смећа у Врбас или било коју ријеку није чудо. Све добити, све имати и на све се посрати ....то може само народ у којем су велика већина примитивци великог калибра. Поздрав свима који воде рачуна о природи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

29.12.2020 19:32

Ријеке су нам постале депоније. Однос становниства према природи највисе се осликава кроз корита ријека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

29.12.2020 19:35

Неодговорност је главни разлог стварања депонија, бацања смеца у ријеке. Бацају смеце са моста, то само код нас има, страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селе

29.12.2020 20:01

Ја мислим да је крива неодговорна власт, која за све ово вријеме није успијела наци рјесење.

Name

Саса

29.12.2020 19:39

Свијест градана није на нивоу на ком би требала да буде. Ако ми сами не сацувамо насу околину, неце нам је нико сацувати. Нико никога не казњава, смеце се баца како ко хоце и гдје хоце. Треба строго санкционисати све оне који угрозавају на било који нацин зивотну средину и околис. Људи моји ријеке нам требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

29.12.2020 21:09

није само свијест градјана. Треба организовати откуп пластицних боца, не по кг, вец по комаду. По поријеклу отпада процентуално оптеретити производјаца да финансира откуп. Није дзаба цоца-цола укљуцена у те уговоре, али како код нас ниста не функционисе, тако ни та акција. Ми нисмо ни свјесни како се то све мозе добрим планом, организацијом, радом и тудјим парама ријесити. Оцистити ријеке и зарадити на томе.

Name

Инфо

29.12.2020 22:43

У току је јавна набавка. 90.000,00 КМ за цисцење. Заинтересоване фирме се могу пријавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

30.12.2020 07:15

Пролазим често путем уз Бочац језеро, годинама је било уредно водило се рачуна и купио отпад. Треба хитно реаговати и очистити језеро. Институције се морају укључити.

ОДГОВОРИТЕ