Важан датум за породицу у народу познат МАТЕРИЦЕ

- Православни вјерници данас обиљежавају Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, који увијек пада у другу недјељу пред Божић.

Република Српска 27.12.2020 | 09:26
Важан датум за породицу у народу познат МАТЕРИЦЕ

Тога дана, према обичају, дјеца поране и унапријед припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад вежу мајкама ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Дјетињце.

Мајка се претвара да не зна зашто је везана. Дјеца јој честитају празник, а она онда дијели поклоне и на тај начин се "дријеши". На исти начин се вежу и све удате жене, које се "дријеше" колачима или неким другим слаткишима.

Обичај "везивања" и "дријешења" представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице.

Празник Материце се у новије вријеме прославља и при храмовима, нарочито по градовима. Жене у договору са свештеником припреме пригодан програм у коме учествују дјеца са прикладним рецитацијама и пјевањем, а онда дјеца везују присутне жене. Оне се "дријеше" поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима...

Негдје се организује посјета болници, нарочито дјечјим одјељењима, гдје се дјеци носе поклони, што даје овом празнику пуни хришћански смисао.

(Срна) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јел има

27.12.2020 09:48

За МИЛОРАДА,ИКОНА?А ИСКРЕНИМ ВЕРНИЦИМА И ВЕРНИЦАМА,НЕКА ВАМ ДАНАШЊЕ МАТЕРИЦЕ ,ДОНЕСУ МИР , ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.12.2020 11:12

Е па немојте да још и милокрада назовете иконом

Name

Какав празник, аман?

27.12.2020 12:46

Само се слави и слави и слави... Докле? Све нека застита од стране светаца, а Бог? У шта ми вјерујемо? У свеце или Бога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2020 13:51

Најбоље би било кад не би вијеровали ни у једно ни друго.Све су то измисљотине за наивне људе.А и свијет би био љепси

Name

Реп.Српска

27.12.2020 18:39

Нек Бог чува све мајке и жене! Да смо живе и здраве свим нашим вољенима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек Бог чува?

27.12.2020 20:28

Па зашто онда имамо свеце? Ова конфузија постаје страшна.