Објављена прва фотографија олупине авиона са Козаре

Мајка двоје дјеце Ирина П. (31), иначе држављанка Румуније, и њен сапутник Београђанин Игор Ивановић (34) погинули су у паду спортског авиона пајпер 28, чија је олупина пронађена у петак поподне на подручју села Алексићи, на Козари, дан након што се срушио.

Република Српска 11.12.2020 | 18:31
Објављена прва фотографија олупине авиона са Козаре

"Олупина авиона, чији је нестанак пријављен у четвртак око 14.10, пронађена је у петак око 15 сати. Уочена су и два тијела, једно у авиону, а друго поред остатака летјелице. Тек ће се у суботу приступити увиђају, јер је то немогуће данас, с обзиром на екстремне услове и кратак дан", рекли су у петак касно послијеподне извори "Независних".

Тридесетједногодишњакиња је била пилот авиона, док је три године старији младић био оператер на операцији оралне вакцинације лисица против бјеснила, коју су на ширем подручју бањалучке и приједорске регије изводили радници београдске фирме "СТС авијација".

"У Бањалуку је, прије пет-шест дана стигло око 30 радника те фирме са 13 авиона. Они су тог, као и претходних дана избацивали лијекове против бјеснила лисица на свим неурбаним подручјима. Тако је било и у четвртак, кобног дана. Систем је такав да истовремено буду подигнути сви авиони те да надлијећу, паралелно један уз други, одређено подручје", откривају извори "Независних".

Ништа у четвртак, како додају наши саговорници, није слутило да ће доћи до трагедије.

"Држављанка Румуније, која је иначе поријеклом из Молдавије, и Београђанин ишли су заједно авионом. Имали су редовну комуникацију са земљом. Нису се жалили ни на какав технички проблем. Међутим, одједном се веза с њима изгубила. Шта је узрок трагедије, не знам.

Нису искључени ни људски фактор ни лоше вријеме. Истражиоци неће моћи рачунати на црну кутију, пошто их овај тип авиона нема. Авион је произведен седамдесетих година прошлог вијека, али је редовно, у складу са законом, сервисиран и прегледан. У тренутку полијетања био је исправан", тврде наши саговорници.

Бројни полицајци, припадници спасилачких служби, ловци, лугари и мјештани чешљали су и у четвртак и у петак сваки педаљ земље. Подигнути су и дрон и хеликоптер.

У питању је изузетно неприступачан, блатњав, стрм, каменит терен. Возилом се по блатњавом, шумском путу, могло прићи тек донекле. Мјестимично је било и магле, што је додатно отежавало потрагу. Улагани су надљудски напори да се дође до авиона.

Око 15 часова авион су пронашли припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). Нажалост, члановима посаде није било спаса. 

Мјештани Суботића испричали су да су на мјесту догађаја сцене потресне. Како кажу, видјели су у овом селу више уплаканих људи из Србије те да су највјероватније у питању познаници жртава.

"Пилот и оператер, који је око десет година радио за ову фирму, су пет или шест дана били у Бањалуци с осталим члановима екипе. У Бањалуку су дошли из Хрватске, гдје су исто радили акцију вакцинисања животиња. Авион је полетио из Бањалуке, а након пет часова лета сигнал се изгубио изнад Козаре. Страшна је ово трагедија. Операција оралне вакцинације лисица требало је да се заврши за три дана, а онда је требало да екипе крену у Београд", кажу наши извори.

Олупнина је лоцирана у оквиру велике потраге у којој су, како је потврђено из МУП-а Српске, учествовали припадници полицијских управа Градишка и Приједор, Јединице жандармерије, САЈ-а, Републичке управе цивилне заштите и Хеликоптерског сервиса Српске те планинари, лугари и други грађани.  Бојан Шкорић, начелник ПУ Градишка, рекао је да је потрага почела одмах након пријаве те је трајала до један сат након поноћи, када је прекинута због лошег времена.

Натављена је чим је свануло. Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић рекао је да је потрага за спортским авионом била отежана због услова на терену. Љубиша Араманда, предсједник Планинарског савеза РС, рекао је за "Независне" да је у потрази учествовало 14 њихових припадника. 

У петак је објављено да је компанији "СТС авијација" ово још један од многобројних инцидената с авионима. Посљедњи се, како се додаје, догодио у Румунији прије мјесец дана.  Према доступним подацима, у септембру 2015. године, такође у БиХ, срушио се њихов голден игле Ц421-Б, када је један пилот погинуо. 

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Аа

11.12.2020 17:47

Туга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

11.12.2020 18:00

Цуј вакцинација лисица, ни зивотиње нису мирне, не верујем да се за такве глупости троси новац, хиљадама година биле су зивеле без тог њасра и сад ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 18:51

Хахахахахаха Рс нема пара за обицне вакцине од грипе а ко фол набављају вакцине за лисице! Да ми је само знати ко превози пар стотина вакцина ако је у питању и толико авионом са удаљености стотињак километара! У том авиону се превозило вјероватно несто друго неки специјални бијели терет! ???

Name

Милос

11.12.2020 18:55

Немате ви појма..... Yоутубе науцници. У питању је бацање лијекова против бјеснила, из авиона. И то се ради годинама

Name

За вас неуке

11.12.2020 19:07

Против бјеснила су то вакцине

Name

Сиктер море

11.12.2020 19:14

Двије особе изгубиле живот а малоумници и даље расправљају о вакцинацији лисица. Да су то чланови ваше породице би ли се баш тако слатко смијали, биједници једни.

Name

Ре

11.12.2020 19:23

И то плаца европа

Name

Бањалучанин

11.12.2020 19:50

Цијели свијет врши вакцинацију лисица против бјеснила. Тешко нама јаднима и неписменима. Све нам смета.

Name

РЕ

11.12.2020 22:10

Бас тако,довољно је сто приморавају људе да се вакцинису.

Name

Обрад

11.12.2020 19:19

Цитам коментаре неписмених и људи пуних мрзње према свему и свацему, за ове памтењаковице сто све знају да казем да се лијекови на овај нацин из авиона бацају годинама и то се овако ради у свим дрзавама зато не писите глупости ако не знате о цему се ради ви тастатуре паметњаковици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 22:13

У другим дрзавама се бацају из нових и исправних авиона а не из старих крсева који су одавно требали бити у старом гвоздју.

Name

Миле

11.12.2020 19:41

Туга Нико не спомиње ОСБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

12.12.2020 00:12

То нас трују вирусом корона.

Name

браиндамагед

11.12.2020 19:42

Је.. те гдје и са ким ми зивимо, каква је ово поплава малоумника, антиваксера и теоретицара завјере? Ово није реално да се на овакву једну трагицну вијест јавља оволики број бесрамних имбецила да сире своје менталне дијареје. Имбецили су умислили себи да Гејц сад ципује и лисице иако овај нацин сузбијања бјеснила постоји годинама, оволика колицина игноранције и непознавања материје, а истовремено неодољива потреба да се несто и о овоме лупи је поразавајуца, не треба бољи фоказ на ком нивоу нам је сколство, свијест, медјуградјанска солидарност и куцно васпитање. Ниста друго се ни је мозе оцекивати у нацији коју "просвјецују" Нестороцици, Деретици, Луцици, Марици и којој су Задруга и Парови образовни програм. Страсно да страсније не мозе бити ми смо на залост ментално и свјетоназорски заглибљени у средњем вијеку, ускоро моземо оцекивати и лов на вјестице и јавно спаљивање сваког ко има коефицијент интелигенције веци од броја ципела, од ове бујице малоумника се ницему другом и не моземо надати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.12.2020 21:05

Не вриједјај никог. Логицно је да треба да се објави пуна имена и презимена људи који су назалост погинули. Друго кад помињес Др Несторовица имај мало постовања и распитај се која је то велицина од цовјека превасходно а струцњак тек. Треце тразе људе 2 дан као даје авион пао у Амазонију а не Козару. Па ако су људи и пали (а јесу) сваки секунд, минут мозе бити кљуцни. И цетврто лете у олипини (40 год стари авион) изнад Козаре у магли сваком је то мало сумњиво па макар и радили ово сто су радили.

Name

7528

11.12.2020 22:33

За Деретица ми је познто,истина боли...!! Неког су прије 100год Аустроугари звали Србо-католици итд...! Да не спомињем Твртка Немањица...!

Name

Ре

11.12.2020 22:37

Коментар ти је бас на нивоу оних који гледају риалитије,цак и гори.Гомила глупости и увреда без икаквих аргумената.Ницему се не моземо надати ни од идиота цији је рјецник коцијаски и који су умислили да су много паметни,односно да су генијалци.