Истражити све наводе о корупцији и трговини утицајем

Релевантне институције требају промптно и непристрасно истражити све наводе о коруптивном понашању, укључујући и трговину утицајем, порука је амбасаде Велике британије у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.12.2020 | 12:59
Истражити све наводе о корупцији и трговини утицајем

Амбасада Велике Британије у Босни и Херцеговини затражила је отварање истраге након објаве портала Истрага.ба у којем се предсједник Високог судског и тужилачког вијећа Милан Тегелтија чује како договара именовање сестре бивше чланице ВСТВ-а на позицију судије у Бањој Луци.

Замољени да прокоментаришу јучерашњу сједницу ВСТС-а, из Амбасаде су одговорили порталу Политички.ба да као што је јучерашња сједница ВСТВ-а показала, постоје питања која траже одговор и кораци које треба подузети.

- Повјерење јавности у ову значајну институцију још више је нарушено.

Релевантне институције требају промптно и непристрасно истражити све наводе о коруптивном понашању, укључујући и трговину утицајем. То треба урадити на професионалан и транспарентан начин у који ће грађани имати повјерење.

Именовања у правосуђу требају бити заснована на способностима, транспарентна и оправдана јасним и досљедним резоном.

Такав приступ гради интегритет и професионалност правосуђа. ВСТС и његова управљачка структура морају испуњавати највише правосудне и етичке стандарде“, речено је за политицки.ба у Амбасади Велике Британије у Босни и Херцеговини.

Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини јуче је такође позвала Тегелтију да поднесе оставку.

Прије тога, у обраћању новинарима, након сједнице ВСТС-а, он је рекао да ће о оставци “размислити”, јер је то и један од три закључка који су јуће усвјојени на сједници ВСТС-а.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кими

04.12.2020 12:21

Ко да истражи, тужилаштво бих само обуставља истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.12.2020 12:40

Ко????Они сами себе да ухапсе???Па ја за то јос нисам цуо да се десило негдје.Ова дрзава је у рукама судско-тузилацко-политицке мафије из СДА,СНСД,ХДЗ...Док се водје тих странака не похапсе као и 50% судија и тузилаца овде нема наде.

Name

РЕ;Кими

04.12.2020 13:00

Све је под “лупом” запада па и тужилаштво !

Name

Оставка одмах!

04.12.2020 12:31

Сада је најновији проблем тај да су закључци који су јуче усвјојени на сједници ВСТС-а невазеци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

04.12.2020 12:40

Да док он мало размисли!!!!које ли дрскости!!!! Само странци и у тузиластву и судије странци са малим бројем цасних и постених у правосудју могу оцистити правосудје од криминалаа политицара ј њихових тајкуна!!криминална хоотница хара ид рата и дебело пустила коријење!!!! Све институције распустити!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

04.12.2020 12:46

Чуо сам добру идеју на Црногорској скупштини да се одузме пасош и стави наногица свим према којим се води поступак или провјера као Функцијонера или имовине стечене на коју се сумља да је легално. Та може само посље пада режима.Ово сада је само шупља прича и губљење времена. Као што чујем захтјеве да се изнесу све чињенице и да се ДПС ДЈукановића забрани као странка ,е и ми имамо СНСДе који више има ствари због којих би га требало забранити него ДЈуканићев ДПС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.12.2020 13:09

Шта ту има да се испитује. Резултати нераде те институције говоре сами за себе. Нерад и заштита криминала су толико очигледни јер нити један случај високе корупције није процесуиран. Поставља се питање шта они уопште раде, која им је сврха?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.12.2020 13:24

А које су то релевантне институције? Ваше, наше или њихове?

ОДГОВОРИТЕ