Њемачка спремна за дистрибуцију ЦОВИД вакцина

Борба против пандемије корона-вируса води се у епрувети – у испитивању и проналажењу микроскопских супстанци за вакцину против ковида 19. Али када се пронађе вакцина, следећи велики изазов јесте њена дистрибуција.

Свијет 27.11.2020 | 18:19
Њемачка спремна за дистрибуцију ЦОВИД вакцина

„Биће то најкомплекснија глобална логистичка операција која је икад предузета“, оцењује Међународна асоцијација за ваздушни превоз ИАТА. Притом ту поједине немачке компаније имају пресудну улогу.

Пресудну улогу има фирма Бајонтек из Мајнца. Та у принципу мала компанија је, заједно са америчким фармацеутским гигантом Фајзером, објавила успех: два партнера предала су захтев у САД за хитно одобравање њихових вакцина. То би могло да се догоди још ове године.

Бајонтек тако предњачи у борби против короне, али далеко од тога да је у томе усамљен. И научници Кјурвака из Тибингена раде на проналажењу вакцине, а финансијску подршку им пружају оснивач велике софтверске фирме САП Дитмар Хоп, али и влада Немачке. Кјурвак је додуше мало даље од предаје захтева за одобравање, али је, исто као и конкуренти из Бајонтека, већ кренуо у масовну производњу вакцине.

Неће бити застоја у испоруци

Пре или касније за то ће бити потребне милијарде малих ампула од специјалног стакла. Концерн Гересхајмер из Диселдорфа је ту водећи на светском тржишту. А водећи у свету су и специјални стручњаци за стакло из Шота у Мајнцу. Три четвртине свих произвођача вакцина поручивало је производе из те компаније за прву, као и за клиничку фазу испитивања, тако барем тврде у Шоту. Због тих раних поруџбина неће бити застоја у испоруци. У сваком случају, због повећања производње у компанији у Мајнцу рачунају с додатним повећањем промета у, како су рекли, „мањем двоцифреном милионском износу“.

С обзиром на то да је производња вакцина у пуном јеку, Бајонтек и Фајзер су саопштили да би, у случају да дође до одобрења у САД, могли да почну испоруку за само неколико сати. Обе компаније су када је реч о могућем одобравању вакцине већ у контакту и са надлежним властима у Европској унији, Канади, Аустралији, Јапану и Великој Британији.

Као и у ЕУ, и у тим другим земљама су тренутно у току тзв. „котрљајући процеси“: компаније континуирано преносе резултате својих клиничких испитивања, тако да надлежне службе могу да почну са проверама још док је студија у току. Фармацеутски концерни обично месецима и годинама прикупљају све податке и документе, како би их на крају свих испитивања предали на проверу.

Тренутак за логистику

Ако до одобрења дође, онда су на потезу шпедитери. Они би требало да изведу „највећу и најкомплекснију логистичку операцију“ на свету – да што је брже могуће допреме вакцине до милијарди људи широм света. Због тога се и Луфтханзин теретни одсек убрзано припрема за транспорт вакцина. При том се припреме врше и на извозу и на увозу, јер још увек се не зна одакле ће да крену прве вакцине, кажу у Луфтханзи Карго.

И Немачка пошта-ДХЛ процењује да је у доброј позицији. Тај концерн са седиштем у Бону у овом тренутку преговара са владама и службама, и наоружава се за тај велики задатак. Студија која је урађена по налогу ДХЛ показала је да се заиста ради о херкуловском задатку. Биће потребно 200.000 транспортних палета и 15.000 летова како би се превезло десет милијарди доза вакцина.

„Ствар неће пропасти на логистици“, самоуверено је пре неколико дана изјавио шеф Немачке поште Франк Апел. Они, додао је, имају 20 година искуства са превозом осетљивих производа, тако да је инфраструктура већ обезбеђена.

Питање хлађења

Једна од потешкоћа је та да вакцина против короне компанија Бајонтек и Фајзер мора да се складишти и транспортује на температури од минус 70, до минус 80 степени. Немачке компаније раде на томе да то не буде проблем. Предузеће „ва-Q-тец“ из Вирцбурга, специјализовано за апарате за дубоко замрзавање, пре неколико дана је објавило да је постигло договор о испоруци хиљаду контејнера високих перформанси једном фармацеутском концерну. Са другим концернима су преговори у току. „Ово је најобимнији посао у нашем двадесетогодишњем постојању“, изјавио је оснивач фирме Јоахим Кун.

Фирма Биндер из Тутлингена производи специјалне расхладне уређаје, специјалне фрижидере за медицинске истраживачке лабораторије. Та компанија, водећа на светском тржишту, последњих недеља утростручила је производњу.

Коначно, када заиста дође до вакцинације, биће потребан и медицински материјал. „Б. Браун“ из Хесена ту игра кључну улогу. „Многи произвођачи вакцина и владе држава у овом тренутку се распитују о шприцевима и иглама, као и о другим производима за вакцинацију. Они желе да обезбеде неопходне капацитете“, каже за ДW Франк Кирхнер директор фирме Б. Браун.

Поред шприцева и игала за једнократну употребу, то предузеће производи и средства за опште сузбијање пандемије, као што су средства за дезинфекцију, рукавице за једнократну употребу или друга средства заштите за медицинско особље. „Б. Браун“ управо ради на плановима за масовну вакцинацију већ од 15. децембра.

(ДW)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

3509

27.11.2020 18:09

Ради се о сложеним системско логистичким активностима. Ово није само чисто медицински проблем, већ много шири. Све то треба сихронизовати. То могу само економски снажне земље, попут Њемашке. Цијена и квалитет логистичких активности диктираће и цијену и квалитет вакцине. Сиромашне земље мора ће све да плате, односно бруто вакциону. Оно што ће се промјенити са појавом вакцине је и то да ће богате земље постати богатије, а сиромашне још више сиромашне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 %

27.11.2020 21:37

Браво то је циљ

Name

Тадивоје

27.11.2020 18:46

Нек Ангелу боцну мене и моје неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НWА

27.11.2020 19:29

Нек си им рекао будалетино небитна. Кога интересујес ти и твоји.

Name

За НWА

27.11.2020 23:50

Ето и ти си сад јако срецан сто си га назвао будалетином и небитним. И он је као и ти написао само своје мисљење.

Name

Мато

27.11.2020 18:52

Спремна по наредби то це примити сам будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

27.11.2020 20:05

Одлуцили да свијет десеткују. А ми овце стојимо у редовима док нас направљени вирус убија. А вакцине ко презиви прицаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асе

28.11.2020 13:43

Шта ти знаш о вакцини тупаџијо.

Name

Дзони

28.11.2020 01:18

Казу да и миле ради на проналаску вакцине

ОДГОВОРИТЕ