Како је Влада Српске подијелила милионе донација из Србије?

Од 1,2 милиона марака, колико је Влада Републике Српске у виду финансијске помоћи одобрила за једанаест спортских клубова у Републици Српској, чак милион марака одобрено је Рукометном клубу Борац М:тел из Бањалуке. Истим закључком Владе осталих 200.000 КМ је распоређено на једанаест спортских клубова у РС. Ти клубови добили су по двадесет, односно десет хиљада марака.

Република Српска 12.11.2020 | 10:37
Како је Влада Српске подијелила милионе донација из Србије?

Занимљиво, Влада је ових 1,2 милиона издвојила из донаторских средстава које је Републици Српској уплатила Влада Србије за потпуно друге намјене, односно “превазилажење проблема у Републици Српској и реализацију различитих пројеката локалном и републичком нивоу”.

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

Закључак којим је РК Борац одобрена финансијска ињекција вриједна милион марака 17. септембра потписао је предсједник Владе Радован Вишковић. Усвајање одлуке о одобравању донаторских средстава за помоћ Борцу Влади је предложила министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Закључак је у посједу Инфорадара, међутим, од усвајања закључка нигдје није појашњено на основу чега је Рукометном клубу Борац одобрено милион марака. Незванично сазнајемо да је том клубу до сада уплаћена једна транша у износу од 200.000 КМ.

Зора Видовић није одговарала на наше телефонске позиве, а на питања у вези са одобравањем донаторских средстава Владе Србије Рукометном клубу Борац нису одговорили ни из кабинета предсједника Владе Радована Вишковића који је потписао закључак о одобравању донаторских средстава.

У Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, које је задужено за реализацију закључка, тврде да Влада РС у континуитету помаже спортским колективима који постижу добре резултате “и који представљају Републику Српску на европској спортској сцени”.

“С обзиром на ситуацију изазвану појавом вируса корона у којој се комплетно друштво нашло, а чије посљедице су осјетили и спортски колективи, Влада је пружила финансијску подршку Р.К. Борац као клубу који има изузетну традицију, који је симбол рукомета у Републици Српској и који посљедњих година остварује напредак у смислу стварања нових генерација, омасовљења спорта и стварања добре основе за развој клуба и рукомета засноване на домаћим играчима“, појашњавају у Министарству спорта РС.

Наводе како спортска јавност зна “да без улагања нема ни резултата а да се одобравањем милионске помоћи Борцу настоји финансијски стабилизовати клуб као и створити квалитетан тим за европску сцену”.

Тако у Влади Републике Српске, очито, не виде ништа спорно у томе да финансијски милионским износима помажу функционисање професионалних спортских екипа чијим функционерима је један од задатака и да обезбиједе буџете клубова којима руководе. Умјесто тога, пред сваку сезоне понавља се исти принцип. Борац тражи подршку надлежних, пријети се гашењем клуба, а онда се појављују спасиоци. При томе, већина бивших рукометаша се дистанцирала од клуба. О томе сведочи и да у Управном одбору – осим директора Бранковића – нема бивших рукометаша.

Незванично, Борцу је овај милион одобрен јер су из овог клуба од Владе тражили помоћ како би могли да наступе у регионалној СЕХА рукометној лиги. Влада је услишила молбе челника тог клуба, иако бањалучки клуб ниједног момента није имао било какве гаранције да ће уопште да се такмичити у овој лиги. У Борцу су истицали да им је новац потребан како би направили конкурентан тим и да не би “уништавали славну традицију слабим резултатима”. Међутим, појачања која су доведена на почетку сезоне су далеко од нивоа који тражи регионално такмичење.

Из ове регионалне лиге су до сада у више наврата поновили како имена свих учесника још нису позната, а да је бањалучки Борац као шампион Босне и Херцеговине свакако један од кандидата за учешће у лиги. Посљедње информације су да СЕХА лига можда крене почетком децембра.

ВЕЗА СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА-СНСД

Из РК Борац, који ће ове сезоне играти ЕХФ Европа куп (бивши Челенџ куп), нису одговорили на питања у вези са милионом који им је одобрен. Без одговора су остала питања и о стању дуга овог клуба и о евентуалном учешћу клуба у СЕХА лиги. Клуб је прије неколико година већи дио дуговања према играчима ријешио подизањем кредита код Нове банке, а који је на основу закупа просторија у власништву Борца плаћао Мац тyре пуб.

Директор клуба Владимир Бранковић није се јавио на наше позиве, као ни предсједник клуба Саша Кондић. Кондић је након позива поруком тражио да му се у поруци напише о чему се ради, а након што му је написано шта нас занима – није одговорио. Занимљиво, Саша Кондић је члан Социјалистичке партије РС Горана Селака, као и министар породице омладине и спорта Соња Давидовић.

Клуб годинама, из буџета града али и кроз донаторске вечере које организује, добија финансијску помоћ од највиших институција Републике Српске. Тако су помоћ након донаторске вечери 2018. године уплатили тада предсједник Републике Српске Милорад Додик, те предсједник Владе РС Жељка Цвијановић, све у циљу како би се клуб ријешио дуговања. Но, након двије године Борац и даље има неплаћених обавеза према играчима али и добављачима. Такође у септембру 2018. године Влада је такође за наступ у Европи уплатила 100.000 марака.

Директор клуба Владимир Бранковић у више наврата је напомињао да без те помоћи клуб не би могао да функционише. Иначе, потпредсједник клуба је Маринко Умићевић, члан СНСД-а и одборник те странке у Скупштини града Бањалука, те један од већих финансијера Борца.

Борац м:тел је и на крају прошле сезоне добио значајна средства. Одлуком Владе Републике Српске Бањалучанима је на крају 2019 . године уплаћено 150.000 марака, што је највећи износ који су, осим овог клуба, добили још само у Фудбалском клубу Радник.

Руководство овог клуба тврдило је и да су сви дугови направљени за вријеме претходног руководства а да је актуелна управа вратила 1,5 милиона дуга од 2013. године. На наша питања о томе коме је све и на који начин враћен поменути дуг, такође није стигао одговор.

(ИнфоРадар)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

подела

12.11.2020 09:44

лакосу поделили неком капом неком саком себи и какпом и саком само јадном народу напаценом није ни мрвица допала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ

12.11.2020 10:24

Нису они криви сто народ нема народ их је изгласао да тако располажу са парама

Name

Бл

12.11.2020 11:11

Овој власт Цорона није равна. Гори су од Цороне.

Name

Горан

12.11.2020 12:49

Људи моји ја кад видим овог висковица фобијем неки нагон на поврацање,а тек кад проговори....не прица много,али кад проговори недај бозе ником...

Name

ре подела

12.11.2020 13:38

У мом напаценом селу није обрадјено 97% обрадиве земље.Толико о напаценом народу.

Name

Директ

12.11.2020 15:03

То је зато што није потребно само обрађивати земљу, већ и ризиковати капитал, на несигурном тржишту, са нестабилном откупном цијеном и са нестабилним квантитетом. Да не говорим о подршци Владе РС, у виду субвенције за пољопривреду, која је недовољна, да би РС била оно што је по рељефу, а то је пољопривредна земља.

Name

Јово

13.11.2020 18:21

Мало је то пара за оне који су се увукли у Р. К. Борац ради лицног интереса и лицне промоције. Која корист од Бранковица, Умицевица и сл. Они су ту да се максимално окористе и народу продају демагогију. То је зато сто немају никакве одговорности и раде сто им воља.

Name

губитници

12.11.2020 09:55

Распоредјено је као и све друго. Доди 90%, поданицима из Владе остатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стижу долари

12.11.2020 09:59

Па најлакше прање новца преко спортских клубова сјетие се клуба из Српца Црвена Земља огромне паре опране и клуб у стечај отишао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

12.11.2020 10:35

Црнаа земљоооо отвори се!!!па виско и зорка су само у слузби партијеееее!!!ненародна власт пљацкааа гдје год стигнее!!играју се са милионимааа као кликеримааа!све својима и себи пограбисеее!!!дтраснооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.11.2020 11:45

Знаш ли ти диспечеру да вас окупио најгори криминалац свијета за ваша најцрња злодјела према животу народу борцима и катастрофалној економији РС.

Name

Мирко

12.11.2020 10:52

Па како би Бранковиц возио дзипа од најмање 100000км?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

12.11.2020 13:49

Како може ауто од 7 хиљада еура да кошта 100 хиљада КМ ? Битно је облатити а аргументи никакви

Name

ер

12.11.2020 14:18

дзаба њему и да је од 100 миља. дзаба све

Name

Б. ЛУКА

12.11.2020 11:08

ОВА ИСТА ВЛАСТ КАКО НА НИВОУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ТАКО И ГРАДА БАЊА ЛУКА ВЕЋ ГОДИНАМА ГАСИ И ПОНИЖАВА ИЗВОРНИ (А НЕ ОВАЈ НОВИ ОКК БОРАЦ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ПАКТ СА КК ИГОКЕОМ) КОШАРКАШКИ КЛУБ КОЈИ ЈЕ НАЈСТАРИЈИ КОШАРКАШКИ КЛУБ У БиХ А КОЈИ СЕ САДА ЗОВЕ СРПСКИ КОШАРКАШКИ КЛУБ БОРАЦ 1947 БАЊА ЛУКА...... СВЕ ЈЕ ПОЛИТИКА..... НА ЖАЛОСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.11.2020 12:08

Сваки дан цитамо исте ствари,и ста им ко мозе? Нико ниста. Свака проневјера прица се пар дана и идемо даље. Они настављају и даље красти и богатити се, а ми само прицати о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

12.11.2020 12:31

Па ако се зове Борац мтел Треба мтел да плаца а не Влада РС односно порески обвезници тј народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.11.2020 17:52

М:Тел је само спонзор, док власник је Влада РС.

Name

Дрекавац..!!!

12.11.2020 12:47

Е то је отишло ,пола у дворану Борик,за билборд ,који свијетли и омета саобраћај,на коме су њихови ликови и рекламе које масно наплаћују,па камере које снимају улицу ка њиховим дворима, па рампе око дворане, и онда као ,,средили ,, ресторан дворане Борик,...музеј спорта....а Борац,па њима и спорту обично иду празна обећања....јебо спорт и њихове потребе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

12.11.2020 13:34

А донаторску вечере које су организоване за РК Борац? Гдје су те паре завршиле? Појединци из РК Борца купили себи станове по Бања Луци!!! Све то треба растјерати и на грађевину треба послати! Борац као спортски колектив силне је паре узео, како у рукомету тако и у фудбалу, а никаквих резултата немају!!! Не кривим ја о дје спортисте и дјецу која тренирају и играју већ руководство које из води!!! Дјеца нам се преко СМСа лијече....Срам да буде и Борац и људе који подржавају Борац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

12.11.2020 15:07

На робију то шаљи. Смјеста. А не на грађевину. Грађевине остави поштеним људима који би својим радом да уздржавају своје породице, хљебом да их хране.

Name

Антифашиста

12.11.2020 13:50

Дај дај дај паре не питај потрошице онај ко зна важно Је да их има, НАРОД ма стаце му паре навико је он без њих ови “НАШИ” подјели раздјели уграби разграби ко ближе њему ВИСЕ !!ИМАЛИ ЈОСССС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

12.11.2020 14:01

Најновија вијест Ана Брнабић сутра у Бањој Луци. Преписано из задњих општих избора , када је Л......и Л....в довео и патријарха у Бања Луку да му да подршку. А због чега ,Влада РС уплатила милион евра Светом Синоду. Још нешто, специјална емисија ћирилице у субоу 14.11.2020. гост Вучић, само да видимо да ли ће споменути Л........ Л..... .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2020 17:13

Ко ти је та Ана? Никад чуо.

Name

КЛЕПТОМАНИ

12.11.2020 14:14

ПА ЗАР ВАМ НИЈЕ ЈАСНО ДА СЕ НЕ ЗНА КО ПИЈЕ А КО ПЛАЦА У НАСОЈ ДРЗАВИ. СВЕ ЦИСТИ ЈАВАСЛУК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

12.11.2020 15:04

А за бањалучке кошаркашице и Млади крајишник више нико не смије ни питати. Ни градоначелник чак. Онај самозвани клупски газда Човичковић, чим неко помене паре и запита ЂЕ СУ, он одмах запјени и млати. Одбија бубреге. Нико ништа му не може. И полиција га се клони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

12.11.2020 16:30

Спортски клубови по имену Борац, из Бања Луке, су буре без дна, што се тиче новца, који никада ништа након рата нису вриједно освојили. БЛ=СРПСКА, СРПСКА=БЛ, кога брига за Костајницом и Милићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЋИ

12.11.2020 23:18

СТЕГНИ КАИШ ЛОПОВЕ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ, НАШУ СИ ДОВЕО ДО РАХИТЧНОСТИ. ПОЛОЖИ РАЧУНЕ ВУЧИЋУ ГДЈЕ НОВАЦ ШТО ВАМ ЈЕ ДАО ИЛИ ЋЕ МУ НЕРЕДИ БИТИ СВАКИ ДАН СВЕ ВЕЋИ. ГУМАРУ, ЈОЛОВИЋА И РАЈКА СЛУШАЈ ЛОПВ ДО ЛОПОВА.