Угљевик за примјер како треба помоћи привреду

- Општина Угљевик је примјер како треба стимулисати развој предузетништва и извозно орјентисаних предузећа, казао је данас у Угљевику Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Република Српска 10.11.2020 | 16:37
Угљевик за примјер како треба помоћи привреду

Шаровић је истакао да поред Термоелектране Угљевик има и низ  и мањих компанија, које су се показале као веома успјешне и чији производи се извозе у друге земље.

„Док у другим срединама имамо проблем како запослити радну снагу, овдје је обрнуто. Они  који су стручни у Угљевику увијек могу наћи послао“,додао је Шаровић.

Он је приликом данашње посјете  предузећу  „Гренер“,  које се бави извозом ентеријера  дрвета за инострано тржиште рекао да чињеница да се њени производи извозе у Европску Унију говори да је у питању веома успјешно предузеће. 

Он је додао да би овом, као и другим предузећима у Угљевику, поред Општине, подршку требала пружити и  Влада РС. 

Начелник Угљевика Василије Перић каже да, поред „Гренера“, ова општина има још неколико извозно орјентисаних предузећа које своје производе извозе на западно тржиште.

Он је истакао да општина Угљевик има посебне линије подстицаја за своје привреднике, те да је  једна од тих линија, помоћ за набавку опреме и за нова капитална улагања. 

„Угљевик на свако новоотворено радно мјесто даје 2000 КМ, затим дајемо стипендије и друге врсте стимулација људима који се желе бавити послом у производним гранама попут ове у Гренеру“,објаснио је Перић.

Он је изразио захвалност власнику предузећа Гренера што је Угљевик одабрао као мјесто гдје ће покренути своју инвестицију.

„Горан Јовановић је своју професионалну  каријеру започео у Аустрији, у којој се и школовао,  али је дошао овдје у Угљевик и отворио своје предузеће. Општина и ја, као њен начелник, смо од самог почетка заједно са њим, али заједно и  са свим другим привредницима који отварају нова радна мјеста“, казао је Перић.  

„Овдје у Угљевику, осим овог, имамо још неколико позитивних примјера,  гдје су основане извозно орјентисане фирме које своје производе и извозе на наше западно тржиште“,рекао је начелник Перић.
 
Он је додао да општина Угљевик, има посебне линије подстицаја за своје привреднике, те да је  једна од тих линија, помоћ за набавку опреме и за нова капитална улагања. 

„Угљевик на свако новоотворено мјесто даје 2000 КМ, затим дајемо стипендије и друге стимулације, свима онима који желе да се баве овим послом“,објаснио је Перић.

Директор фирме „Гренер“ Горан Миловановић рекао је  да је највећи  проблем овог предузећа недостатак радне снаге, истичући да квалитетна радна снага не постоји или је врло дефицитарна.

 „Основани смо 2010. године, а тренутно запошљавамо једанаест људи. Око 70%  својих производа извозимо на територију Аустрије, неких 20 % у Швајцарску и 5 одсто у Холандију“, навео је Миловановић.

Он је истакао да је ово предузеће од самог оснивања имало подршку општине Угљевик.

(БН) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

10.11.2020 15:56

"Угљевик примјер како треба помоћи привреди" ахахахахахаха. А општинској управи Угљевик термоелектрана Угљевик сваке године убаци 5 милиона марака у буџет. Значи управо привреда финансира неспособно општинску власт. Само ствар је у томе што се у Угљевику тавори годинама и годинама тако да и једној и другој странци одговара такво стање. Зато вам је права истина да привреда помаже општини а не обрнуто мој Шаровићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рер

10.11.2020 19:34

Једно предузеће од 10 радника. Да вам није термоелектране, просили би по путу,

Name

Постено

10.11.2020 16:10

Горане јел то твоја фирма?Василије не излази из ње,или друге не постоје? Тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

10.11.2020 16:13

Па како која делегација дође, иде у Гренер, цак и на изборном споту је, јер друго ниста и не ради, па три пута годишње код гренера и текстови хвале. Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

10.11.2020 16:18

Сви се труде и боре осим нас. У Зворнику нема опозиције већ пуна два мандата. Дракомир је све учинио да су око њега само њему подобни једноумни кои слушају. Наравно све Брњица и околина Живинице и Бановића, само да је машио преко црног врха. Драгомир не подноси оне кои имају идеја и кои мисле својом главом. Мирко предсједничке нки дан си био и све су ти слагали. Кандидат му је дезертер. Критикује Костадине брата и Синишу, они су његов производ. Парола брат неће издати а Синиша финансирао. Много искрени и часни људи напустило СДС збо Драгомировог личног циљ. Мирко предузима нешто до парламентарних избора или ће бити катастрофа. Човјек је ишао до незамисливо да су му одани и вјеру мјењали да би били посланици. Предсједничке активирај се чекамо те, а и лично ћу те извијестити о цијелој ситуацији уз кафу, а ситуација СДСА Зворник је катастрофа мада је и то мала дефиниција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

10.11.2020 20:08

Пријатељу, требаш у школу или офталмологу.То би било на корист Вашу,а богами и нашу ако се бавите политиком.Поздрав.

Name

Па

10.11.2020 16:22

Губите гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за поштено

10.11.2020 21:22

Дезертер се упецао, ко је сљедећи. Не можемо ми бити пријатељи. Огромна је разлика међу нама, поштење, патриотизам и искреност. Паметном доста......

ОДГОВОРИТЕ