Када ће у Српској почети вакцинација против грипа?

Иако су надлежни најављивали да ће вакцинација у Српској кренути у октобру, данас појашњавају да се вакцинација против сезонског грипа очекује средином новембра. Из опозиције наводе да немогућност грађана да се заштите од сезонског грипа, те недовљан број тестова на вирус корона довољно говоре о фунционисању здравственог система у РС. 

Република Српска 05.11.2020 | 16:25
Када ће у Српској почети вакцинација против грипа?

Због судара сезонског грипа и вируса корона седмицама се упозорава на нове проблеме. Широм свијета скреће се пажња на важност вакцинисања од грипа, па се поставља питање - када ће поуздан начин заштите почети у РС, колико вакцина је набављено, те како ће бити распоређене према општина и градовима.

Одговоре на ова питања покушали смо добити у  Фонду здравственог осигурања и Министарству здравља и социјалне заштите РС. И једни и други, поручили су нам да се обратимо Институту за јавно здравство. 

„Као сто смо и у неколико наврата на конференцијама за новинаре рекли, вакцину против грипе очекујемо у току овог мјесеца, како нам је и сам добављач најавио“ – пише у одговору Института за јавно здравство РС.“, одговорено нам је из Института за јавно здравство РС.

Народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић коментаришући функционисање  здравственог система, осврнуо се и на ову тему. Наводи да је лицемјерно најављивати набавку вакцине против ЦОВИД-а 19, ако да још увијек немамо обезбијеђене вакцине за сезонски грип.

„Потпуно сам пажљиво слушао једну такву тему, излагање и министра и директора Института за јавно здравство који су рекли да ће ињекције против сезонског грипа бити почетком 1. октобра. Дакле, ми већ прилазимо средини новембра, нема назнака о ињекцијама против сезонског грипа. Зато још додатно овакво стање и притисак на читав здравствени систем“, истиче Станивуковић.

За Станивуковића споран је и број наручених вакцина.

„Наручено је само 25. 000 таквих ињекција. Србија и Хрватска наручиле су преко пола милиона. Кад узмете процентуално број становника, Републици Српској је потребно много више. Ко је одговоран за то што у РС нема ињекције против сезонског грипа који је сада показује сву своју манифестацију, а поготово у децембру, јануару и фебруару“, истиче посланик ПДП-а Драшко Станивуковић. 

Набавка вакцина у новембру је неприхватљива и за бившег министра здравља РС Слободана Станића. Да би припреме за овај период биле што боље и квалитетније одређене поуке требале су се, каже,  извући још из марта и априла.  

„Ово подсјећа као да неко у новембру, децембру набавља дрва за кућу. Мислим  да су одговорни они који су планирали, набављали, што нису благовремено покренули поступак набавке. Та је количина морала бити десетоструко већа него када се то дешава без пандемије“- наводи Станић. 

Према ранијим најавама, 20. 000 доза вакцина биће намијењено за најризичније категорије, док је 5.000 одређено за комерцијалне сврхе. Поређења ради, мањи број вакцина РС не набавља само у односу на Хрватску и Србију већ и у односу на Федерацију БиХ у којој, такође,  још увијек није почела вакцинација.

Међутим, према подацима Завода за јавно здравство, ФБИХ сваке године набавља 30 до 40 хиљада вакцина, док се овај пут због епидемиолошке ситуације, набавља додатних 10.000  доза које су предвиђене за вакцинисање медицинских радника. 

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Па

05.11.2020 15:46

Једини циљ њима је да сто висе оболи градјана !!!! Који разлог да јос нема за грипу вакцин и они без одговорностк за свој рад и даље млате празну сламу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Сарајево

05.11.2020 17:27

Болница Србија у Истоцном Сарајеву висе не прима пацијенте који су за болницко лијецење. Пацијент са обостраном упалом плуца, температуром 39 и лосег опстег стања, из Дома здравља врацен куци иако је, како су рекли, за болницко лијецење, али болнице висе не примају. Да ли је ово колапс здравственог система, јесу ли људи препустани сами себи?

Name

Одговор

05.11.2020 15:51

Вакцина против грипа поциње одмах по завршетку пандемије короне(можда мало касни) док се утврди ко је “остао жив “(после пандемије короне)да не трошимо новац непотребно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

05.11.2020 15:56

Ајд доста више о вакцинама! Дај ви из института за јавно ЗДРАВЉЕ савјетујте људе да уносе ВИТАМИН Д преко сунца или таблета и да подижу свој имунитет здравом исхраном. То је 100 % боље и учинковитије од тих вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

05.11.2020 17:09

Браво!!!!!!

Name

Ре

05.11.2020 19:06

Шта тебе брига што се грађани желе да вакцинишу? Нико није натјеран, према томе сувишни су коментари оних који су против вакцине.

Name

Ре Скептик

05.11.2020 19:32

Обично се само дјеца боје инекција и вакцина. А тебе је још страх боце, је ли? Или не, заборавио сам, ти се бојиш чиповања.

Name

БЛ

05.11.2020 15:59

Половином октобра зовем институт за јавно здравство са питањем имају ли вакцине против сезонског грипа? Господја или господјица одговара да јос нису набавили, као прве вакцине против грипа стизу поцетком, најдаље половином новембра. На мој упит ста се цека новембар тад је грипа увелико активна, дотицна се покусала невјесто вадити преко телефона. Јасно ми је било да то није до ње, нисам је хтјео стресати превисе. Ја сам отпутовао из дрзаве, вакцинисао се у уредјеној и правној дрзави. Моји родитељи, вец у годинама, обоје фасовасе грипу и ено вец недељу дана се муце. Свака грипа као и свака болест без обзира да ли је изљецива и сезонка, скрацује цовјеку зивот. Али ове насе на власти то не занима. Они и јесу на задатку да смање популацију у РС, и доведу је до нестанка. Под хитно је у РС потребна промјена власти инаце Република за пет година висе неце постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.11.2020 18:30

Да си паметнији знао би да ти глобалистицко пелцовање не треба. Као ни брњице од којих развијас стрептокок у плуцима.

Name

Петyр Баелисх

05.11.2020 16:57

Што се мене тиче - Никад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа

06.11.2020 07:25

Не схватате сустину - политицари су криви сто вакцине нема!!! Срамота! Све стабилне и напредне земље су набавиле и увелико бесплатно вакцинисале против грипе своје становниство… Град Бец је омогуцио свим становницима бесплатну вакцинацију! Је ли ви мислите да су они то урадили намјерно да трују и убијају своје људе?? Размислите мало и не будите примитивни!

Name

Мариц

05.11.2020 17:10

Ма то је супер мислим са вакцинисањем....али ја нецу ја цу ту Корону тј. грипу преходати....а вас нека сатанисти пелцују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2020 18:38

Па ко висе прима те прове промотери су плаценици попут овога фасисте Драска И бн тв мајку вам јебем фасистицку убијат треба керове фасистицке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Деутсцланд

05.11.2020 18:50

О цему ти прицас о каквој вакцини па то висе неце нико ал оцито си плацен за то да промовисе убице па у мојој фирми то нико неце висе броји 10 000 људи јесил ти икад прими ту вакцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Науцник

06.11.2020 07:19

Људи, да ли је могуце да сте толико неписмени? Појава вакцине представља револуцију у медицини. Због таквих попут вас ми јос увијек нисмо истријебили болести које су могле давно да нестану (нпр. ММР). Образујте се и цитајте праву литературу!

Name

Црни гавран

06.11.2020 05:38

Све је ниста друго него П Р О П А Г А Н Д А,да се испита пулс народа.Инаце, посто се исти ниста не пита,резултат је неизбјезан.Позајмљена средства у дзепове,а народ да то враца,те га обесправити и зивотно.Све мирисе на не дај Бозе ником.Слуге добро проци неце,као и увјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.11.2020 08:13

гдје це набавит све паре покрадосе додик три стана купио у љубљани и јос пар његових улизица вец се то зна

ОДГОВОРИТЕ