Влада да обезбиједи средства за додатни пријем медицинара

Члан Одбора за здравство СДС-а др Желимир Нешковић позвао је Владу Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске да обезбједе додатних пет милиона КМ на основу којих би 1.000 медицинских тенхичара и 80 љекара, свршених студената медицине, ушло у обуку у Ковид болнице.

Република Српска 05.11.2020 | 11:38
Влада да обезбиједи средства за додатни пријем медицинара

- Због изразите потребе за повећањем капацитета у раду новоотворених Ковид болница широм Републике Српске, својим радом и што хитнијим ангажманом, ово медицинско особље би помогло здрављу становништву Српске - рекао је Нешковић. који је и директор Дома здравља Лопаре.

Он је поручио да би на овај начин Министарство здравља Републике Српске осим ургентне потребе и рјешавања здравственог стања грађана, у вријеме изразите погоршане ситуације у вези са корона вирусом, запослило преко 1.000 младих људи који су потребни Републици Српској.

„Они су у овом моменту, када рапидно расте број обољелих од корона вируса, најпотребнији за здравље грађана Републике Српске“,  оцјенио је Нешковић.

За СДС, истиче Нешковић, здравље грађана је изнад сваке политике и политичке кампање.

„Имајући потпуно разумијевање према болницама, које шире своје капацитете за ковид болнице и које отварају у својим регијама, знајући да им у томе помажу локалне заједнице које гравитирају у тим болницама, потпуно разумијемо да они обезбјеђују техничка средства за рад новоотворених капацитета ковид болнице, али за финаснирање рада здравствених радника неопходна је помоћ ресорног министарства и Владе Републике Српске“, закључио је Нешковић.

(БН) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Теодора

05.11.2020 11:02

Браво докторе! То је реална потреба и мјера у овом тренутку. Само што се то нема коме рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.11.2020 12:00

Све је то уреду. Пара нема. Отисао за проинтер,гаразу,кристалне цасе и предизборни скуп.

Name

момо

05.11.2020 12:05

Три мјесеца треба да се обучи љекар опште праксе,6 мјесеци да се обучи доктор за хитну помоћ а овај прича о обуци за болнице.За ЦОВИД болнице требају са дужим радним искуством.

Name

3509

05.11.2020 11:06

Питање финансирања оуке нових здравствених радника за цовид болнице је свакако приоритетно питање које Влада треба да ријши. Да би се ријешило мора се извршити прерасподјела у буџету. Једини начин у овој ситуацији је да се одустане од јавних набавки које нису директно у функцији здравља и да се смање плате запосленима у јавном сектору сем здравственим радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

05.11.2020 11:27

Браво докторе! А зашто МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ (лекари и медицинске сестре) не би имали плату од 2000 КМ као наше ПРАВОСУЂЕ (судије и тужиоци)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркузант

05.11.2020 11:44

Иако је буџет РС апсолутно ликвидан, ове године нећемо бити у могућности да финансирамо додатно запошљавање нових медицинских радника због изненадних трошкова узрокованим вирусом корона. Међутим следеће године следи даљи процват наше економије, даља повећања плата бужетских радника, повећања минималне цене рада, снижења цене електричне енергије за привредне субјекте, као и снижења ПДВ-а, те пореза на добит, чиме ће се растеретити наша привреда која је у пуном замаху, а што ће даље омогућити отварање нових радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

05.11.2020 13:04

Пробај мало ослуснути прице о здравству у лопарама,не политичке па цеш разумити уста си довео овај народ Лопара.Некада су љекари са ВМА долазили у Лопаре а ви истјерујете љекаре.Никада висе медицинских сестара као сто је Милена,Мира има их јос да не набрајам ,али то је неко одгојио други а ста ви радите.Много је ово озбиљна прица која заиста није политичка.Није народ глуп како ви мислите.Опасну игру играте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

05.11.2020 13:19

Бити струцан и обуцен доктор није лако, брзо и једноставно. За то требају 22 године сколе, уцења и одрицања итд итд. Нису то партијске и политицке водје са купљеним дипломама вец људи струке и знања који лијеце људе. Али на залост су толико деградирани и обезвредјени да сее висе исплати бити са основном сколом и цлан владајуце партије и близак власти него паметан и струцан љекар. Докторске плате вам све говоре гдје и у којем друству и дрзави ззивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Ковидер

05.11.2020 14:05

Цим угасите сколе, смањице се и број обољелих

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

05.11.2020 14:53

Прво платите боље ово постојеће особље (и то само раднике међу њима), па онда запослите нове, под условом да нису преквалификовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.11.2020 16:05

Све на вријеме као и до сада. Само занемаримо 22 године кашњења. Администрације имамо за извоза. Хостеса је било за извоза а запослених у болници. Једино су нам доктори и медицинске сестре фалили. Мислим на праве докторе, не на стевандића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укц

05.11.2020 20:01

Ста да запосле? Они су осмислили на УКЦ да зарадјују на јадним волонтерима. Наплацују им пцр тестове 150 км .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.11.2020 20:17

Прије три године мој колега и јос 235 љекара били на бироу били у скупстини на телевизији наслусали се обецања умијесто њих примане су хостесе и немедицинско особље цовијек запалио за бремен и он и она дјевојка која је била најбољи студент медицине а тамо их само у бремен из бања луке отисло 23 сада се цујемо казе од њега махање само нек их сад лијеце хостесе,он добио специализацију одмах из анестезије она из кардиологије не пада им на памет висе овамо осим у посјету .стога како сте сијали драги моји сад зањите нема ко нит це бити висе кога да лијеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Игоре

06.11.2020 07:06

Видим да препоручујес бјежање са ових простора,нудиш причу за примјер како су сретни они који су побјегли.Ја вам могу рећи сви ти побјегли ,који ви наводите да су сретни ,су осуђени од овог народа који је остао овдје да се бори са свим недаћама.Треба да знају да ће они и њихова покољења зивјети вјечно са тим.То је историја показала.Никада они мирно зивјети неће ако се којим случајем врате.Издаја је много опасна ствар и авантура у којој се губи сигурно.Много је приче као моја дјеца неће зивјети овдје а ја своју дјецу учим обрнуто и да је уреду отици несто зарадити и научити али обавезно вратити се и овдје улагати и борити се за праведније друство.То су радили и наси преци и то нам усуд.