Вирус корона појачао гужве пред ЦИПС-ом?!

Гужве које годинама гледамо испред шалтера за регистрацију возила у МУП-у настављене су и током епидемије, што је посебан проблем због ширења заразе. Истражили смо зашто је то тако, посебно у Бањалуци, које би било рјешење и шта грађани кажу.

Република Српска 01.11.2020 | 21:33
Вирус корона појачао гужве пред ЦИПС-ом?!

Уколико грађани Бањалуке желе да региструју возило или ријеше саобраћајну документацију, мораће се наоружати стрпљењем. Због ситуације са вирусом корона и немогућности уласка више корисника у просторије ЦИПС-а, гужве су веће него икад. Грађани са којима смо разговарали кажу да су огорчени.

"Требали су још један шалтер наћи да отворе не може само један шалтер бити на оволико народа", каже један Бањалучанин.

Грађани кажу да је ово стварно срамота и брука и истичу да се нешто се мора урадити по овом питању или више шалтера или да се рјешава на техничким прегледима.

Приликом доношења важећег Закона о безбједности саобраћаја БиХ који то и регулише, постојала је иницијатива да се саобраћајна дозвола овјерава на техничком прегледу. Међутим, сазнајемо да су МУП-ови Српске и Федерације БиХ тражили да све остане у њиховој надлежности. Проблеме негирају.

Гужве које министар унутрашњих послова Драган Лукач негира су несносне јер у првој смјени раде два референта на шалтерима, а у другој само један. Недостатак референата је евидентан, а наши извори тврде да су чак четворица старијих радника суспендована због манипулација приликом процедура регистрације.

Ни Републички Институт за јавно здравство нема адекватно рјешење за смањење редова у вријеме епидемије вируса корона, него то покушава ријешити кроз апеле институцијама да  реорганизују начин рада.  

То је проблем који се може једноставно ријешити измјеном закона само да има добре воље, поручују из саобраћајне струке. Рјешење би било да се регистрација возила продужује на техничким прегледима у овлашћеним сервисима што би увелико смањило гужве, као што су то урадиле Србија и Хрватска. 

"Потребно је да се врши овјера техничке исправности овјером у саобраћајним дозволама а прве регистрације да се и даље одвијају на шалтерима МУП-а. На тај начин би се елиминисале гужве и грађани не би трошили вријеме и новац за региствовање возила", каже Жељко Раљић, шеф станице техничког прегледа у Бањалуци.

Једно од рјешења за смањење гужви, бар у вријеме епидемије цовид19, би било и увођење онлајн захтјева за издавање личних докумената, које одавно већ постоји у европским земљама и земљама региона. Међутим, о томе код нас, како се чини, још и не размишљају.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мисо

01.11.2020 20:56

Кад год треба несто преписати од Србије сто не иде у корист градана то се одмах сутрадан спроводи а кад треба несто сто је добро у Србији а тога има доста од тога нема ниста као на примјер за регистрацију аута . Србија је подјелила свим граданима по 200км зпог кризе коју је изазвала корона а код нас нису могли подјелити народу ни по једну маску, зато народе гласајте петнаестог да се овај сљам скине са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

02.11.2020 06:40

У праву си свака част сви на изборе да скинемо диктатуру једног Баје Миле Додика

Name

Драган

01.11.2020 21:19

Министар а не зна једну простопросирену реценицу саставити, обицни сљам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елоквенција

02.11.2020 08:00

Али зато умјесто једне простопроширене састави двије, три или пак неколико простих. Елоквенцијом то се зове.

Name

Директ

01.11.2020 21:33

Ред за возачку и пасош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

01.11.2020 21:43

Не може не да Миле, то је пренос надлежности с републике на техничке прегледе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже

01.11.2020 22:11

Ја седам дана чекам да ми тамо протоколишу регистрацију. Завршено све на техничком и предато њима преко агенције. Ауто паркирано и ја се патим и пребацујем бусом. Боже сачувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град Бања Лука

02.11.2020 00:01

Има буџет од 150 милиона КМ а од тога скоро па све покупе ухљеби и лезилебовићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

02.11.2020 03:11

Све мафијааа,а кад је дернечити и пити тад ни дистанца ни маске не важе а јадан народ нек испашта,не треба ауто ни регистровати док корона не продје,то је само узимање пара и још један начин богаћења и бетерлукааа ионако полиција ради у служби мафије а не народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.11.2020 07:55

Све што треба завршити у МУПу гужве су несношљиве и то није од јуче већ од рата наовамо. Знам масу мешетара који су се обогатили и за вас све то завршавали да ви не чекате у редовима и губили своје драгоцјено вријеме. Одувијек је тако,зашто,можда то намјерно раде и дијеле ТАЛ који није мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

02.11.2020 09:06

Није то само сад ТУ ЈЕ УВИЈЕК ГУЗВА! Има још мало оних дугогодишњих радника КОЈИ ЗНАЈУ И ХОЋЕ ДА РАДЕ а ово сад сто примају НИТ ЗНАЈУ НИТИ ХОЋЕ ако им нешто кажеш а 1000% си у праву НЕЦЕ ТИ ИЗ ИНАТА ЗАВРСИТИ! Може им се кад иза њих не стоји ЗНАЊЕ него неки РАЂАК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

02.11.2020 11:25

Сви требају да поцну са градјанском непослушности и да нико не региструје,плаца казне,рацуне и керови на власти би за мјесец дана побјегли на Кипар или у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

02.11.2020 13:03

Ко негира, лаже. Прије пет дама сам чекао од 9 ујутро до пола три поподне. Социјална дистанца је појам. Једни на другима стоје.

ОДГОВОРИТЕ