"Како смо систематски уништени од власти"

У питању су превасходно били двоструки аршини, непропорционалне мјере, као и многе незаконите грешке које су направљене при претходном доношењу мјера, а за које се оправдано страхује да ће бити поновљене.

Република Српска 27.10.2020 | 22:39
"Како смо систематски уништени од власти"

Због новог таласа (или наставка старог таласа) коронавируса, у Републици Српској се уводе нове мјере и најављује још ригорознији режим. Наравно, људски животи су приоритет, као и заштита здравља грађана.

Међутим, за разлику од почетка године и пандемије која је долазила, повјерење народа у власт и њене одлуке је опало, а све више људи је кивно на дезорјентисаност у којој се доносе одлуке које треба да очувају јавно здравље. Власт као да се трудила да уради све да обесмисли своје доношење препорука и мјера у вези са епидемијом.

У питању су превасходно били двоструки аршини, непропорционалне мјере, као и многе незаконите грешке које су направљене при претходном доношењу мјера, а за које се оправдано страхује да ће бити поновљене.

Да ли се права могу ограничити?

Ограничавање одређених права може бити легитимно, али и легално уколико се ради према утврђеним процедурама и са поштовањем прописа који уређују на који начин се спроводе ванредне мјере које се уводе због заштите здравља. Међутим, веома је битно да ограничавање људских права увијек дође као посљедња мјера одбране друштва од одређене опасности.

Свака мјера мјера која се предузима да се заштити становништво, а којом се ограничавају права, не смије бити произвољна ни дискриминишућа и мора бити прописана законом, неопходна у демократском друштву, подложна преиспитивању, заснована на чврстим научним доказима, временски ограничена и пропорционална циљу који се треба постићи.

Насупрот овоме, при прописивању мјера у Српској доношени су акти који нису засновани на закону, уставу и стандардима људских права, док одређене акте чак нису доносили надлежни органи, онако како је прописано у законима. О овом је писала бањалучка адвокатица Јована Кисин, а многи правници су упозоравали на грешке које се дешавају.

Тако су нпр. грађани кажњавани за прекршаје везане за непоштовање полицијског часа на основу Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације. Сам Закључак који је прописивао овакво чињење био је донесен од стране тијела које за то није имало надлежност, те су у вези са овим, судови већ почели доносити пресуде у корист окривљених грађана који су ишли на судско одлучивање.

Републички штаб за ванредне ситуације је оперативно-стручно тијело и могао је да донесе нпр. препоруке за увођење забране кретања, али су наредбе морале бити донесене од стране званичног државног органа.

Такође, права се не могу ограничавати без адекватног образложења. Златно правило је да када се доносе акти којима се ограничавају људска права, они треба да образложено увјере становништво зашто треба да се придржава одређених мјера, због чега је мјера апсолутно неопходна, зашто су људска права ограничена, а не само да прописују правилна понашања уз пријетњу казнама.

Једна реченица, у којој се говори да се мјера доноси због спречавања ширења вируса САРС-ЦоВ-2, не би смјела да буде довољна да објасни нужност рестрикција, а често су мјере образлагане баш са том једном реченицом. У образложењу се појашњава и тумачи оно што се доноси, и одговара се на питања зашто и због чега се то доноси у том облику у ком се доноси. Образложење није смишљање мало дужег поднаслова у неком приручнику.

Власт која прва крши оно што пропише

Поред правних нелогичности, у пракси је често видљиво да чак ни највиши представници власти не вјерују у оно што доносе органи Српске. Људи који учествују у власти су често били први који не поштују мјере које су сами донијели, док су се на сличан начин понашали и припадници њихових странака.

Тако су се одржавале корона журке, на партијским окупљањима се нису носиле маске, прекорачивана је бројка од 50 људи на окупљањима, није се поштовала мјера физичке дистанце, дјеца по школама су се грлила и љубила од стране политичара, ишло се од куће до куће без прописаних мјера заштите са све пропагандним материјалом, итд.

Дакле, окупљања и друге „акције” у којима су учествовали политички актери су се одржавале и поред забрана, без претјераног мијешања државних органа, што је додатно урушило повјерење грађана и ишло ка јавном мишљењу да прописи нису баш исти за све. Додатни проблем је представљала и селективност у кажњавању за кршење мјера, што је довело до велике сумње у њихову оправданост.

Некажњавање оних који не поштују мјере и својеврсно бирање оних који ће бити кажњени, довело је до апсолутног пада повјерења у системска рјешења и било какву владавину праву. Уколико је ситуација била таква да мјере нису потребне, кад се већ нису кажњавају сви они који их крше, став грађана је да није ни било потребе за њима.Поред тога, власт се према народу константно односи као да су грађани криви за све, наступајући са позиције силе и ауторитета заснованог на страху.

Умјесто да је поштовање мјера заснивано на примјерима, односно позитивним узорима у политичарима и другим јавним личностима који се придржавају мјера, и негативним примјерима у виду кажњавању оних који мјере не поштују, првенствено оних на највишим функцијама, власт се одлучила за репресивни и наредбодавни принцип, који уопште не води ка повјерењу.

Тај принцип се састоји у оној максими: „Ради оно што сам ти рекао, зато што сам ти ЈА тако рекао, а ЈА могу да радим како ЈА желим!”

Просјечан човјек је остајао забезекнут када је гледао носиоце највиших функција како не поштују мјере, а пар сати након тога и како ти исти киње грађане због непридржавања мјера. Дешава се поигравање са мозгом на највећој скали.

Иако се стално спомиње „струка” и њено мишљење, јасно је да се испред правила струке, и то не само медицинске, него и правне, социолошке, психолошке, стављају политички интереси и промоција појединаца и партија. У таквом комплоту, битно је само извршити нечију замисао, иако се са њом крше управо правила нечије „струке”.

Увријеђени и повријеђени

Још једна веома битна ствар која се дешава је та да се представници органа власти веома увриједе када им се са аргументима укаже на грешке, недореченост и дволичност, те често прелазе у „напад” против људи који им указују на то. Били то новинари на конференцијама, неистомишљеници у јавној арени, правници у мишљењима или судови у својим одлукама, одговор власти на било какву критику је: напад и контраоптуживање.

Тако је нпр. предсједник Владе Радован Вишковић у јавности критиковао судске одлуке везане за већ споменуте закључке Штаба твдећи да су „неодговорне” и да могу довести у питање животе грађана Српске. Притом је позвао суд и судију да преузму одговорност за животе грађана, а успио је и да помјеша законе који се примјењују.

Ни једном реченицом господин Вишковић није признао грешку Штаба, односно Владе и наговјестио да ће бити исправљене. Чак је урадио супротно од тога, оптужујући друге за сопствену кривицу, упирући прстом у њих као у некога ко не ради свој посао како треба. Када се овом дода да је само пар мјесеци раније исти човјек тврдио да је „коронавирус измишљен да би се зауставио привредни раст неких земаља”, ситуација постаје још више надреална.

Овакво надобудно понашање власти, уз прописивање казни без законског упоришта, које се и такве „дају” на дискриминаторној основи, нажалост, довело је до тога да се јавна власт не може схватати озбиљно и да и грађани на њене одлуке гледају као на некакве бајке које се причају дјеци пред спавање.

Још тежа посљедица осионости, двоструких аршина и незаконитости је и то што веома лако може да дође до тога, када сутра опет будемо имали сличну или још гору ситуацију са неком новом опасности, да нико и не страхује од санкција, те да грађани једноставно не желе да поштује мјере.

Ово може довести до катастрофалних посљедица, о којима изгледа нико и не размишља. Битније је испасти „у праву”, па макар са тим страдали невини. Грешке су ту да се исправљају, недореченост такође, али дволичност тешко спада са лица.

Бити у власти не треба да буде главни циљ политичког ангажмана, ако се грађани и њихови животи не постављају на прво мјесто. Власт ради власти, политика ради политике, руковођење ради руковођења су опасне работе. Лоше и незаконите одлуке органа и тијела власти се морају преиспитивати, а одлуке заснивати на законима, поготово када су одлуке и практичне радње повезане са правима грађана.

Зар је толико тешко рећи: погријешили смо и исправићемо грешке?

Изгледа да јесте. Превелики его је гори од незанања и нестручности.

У овом свему, битно је за напоменути да се ни велика већина опозиције није исказала у овој ситуацији. Првенствено „велике” странке. Идеалисти у малим странкама и појединци из великих партија су се некако и борили. Али већина опозиционара је била у фазону: лијепо је бити у опозицији, без икакве праве одговорности, сем према свом буђелару. Не сумњам да би се и они понашали веома слично као што се власт понаша, да су на њеном мјесту.

Када се овом свему додају и сада већ стандардне малверзације при добијању средстава, пустошење буџета Српске, уговарање кумовских и рођачких „послова”, намјештене јавне набавке, науштрб грађана и уз искоришћавање здравствене ситуације, јасно је да нам у времену постзакона, постистине, постпримјера, постаргумената и постчеститости, остаје једино да се уздамо „у се и у своје кљусе”.

Под овим мислим да само и искључиво због себе и здравља својих најмилијих, комшија и осталих грађана, треба да се придржавамо мјера заштите од ЦОВИД-19. Власт очигледно нема за циљ да заштити јавно здравље и грађане, а смрти суграђана јој не значе много, јер њени поступци говоре сами за себе: битно је очувати власти и „узвишеност и непогрешивост одлука” по сваку цијену, макар се она плаћала најскупље могуће.

Чувајмо себе и друге. Поштујмо здравствене смјернице због опште добробити. Али и контролишимо власт, јер је очигледно да је изашла из нормалног, уставног и законског оквира, а свој кредибилитет је ставила под цокуле „непогрешивог” једноумља. 

Аутор: Дејан Лучка

(БУКА)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Коначно мислећи човјек

27.10.2020 21:44

Браво за текст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 00:08

РУДОЊЕ

Name

Борац

28.10.2020 06:38

Тако нам и треба,када смо дозволили једном цовјеку да се спрда са нама. Иако он има папир да је дусевни болесник.

Name

ИБИЦА КОМИТЕТ

28.10.2020 09:02

Битангу треба у апс......усро се ко грлица...... кукавица......полтрон.........снајка бакинацка.......

Name

Владимир Делић

28.10.2020 09:26

Хоћеш ли пара Милорадеееее?????

Name

Маx

28.10.2020 21:29

Одлицан текст!Мада мислим да би наслов требао да гласи:"Како смо систематски унистени од идиота"?П.С.Наслов ме подсјети на нас истоимени филм у резији Слободана Сијана.

Name

Мариц

27.10.2020 21:56

Опис безнадја у ком се налази овај глупи полуписмени народ поданицког менталитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкица

28.10.2020 00:51

Слазем се! Народ је овца којом вук управља како хоце!

Name

Михајло

28.10.2020 06:53

Тако нам и треба, сједимо у куци и писемо, а битанге сто стогосе то и покрадосе, дјецу нам растјерасе.,, докле висе????.

Name

Никола

27.10.2020 22:07

Власт кроз причу о уводјењу мјера и лаганим закључавањем народа не брине о народу него покусава угушити излазност градјана јер се боје велике излазности. Циљ режима нису мјере заштите него подмукли покушај плашења народа да не изађје на изборе. Њима је у интересу да изадју само њихови слузбеници и њихове породице, чиме желе промјенити изборну вољу народа. Молимо градјане да чувају своје здравље,али и да не насиједају на репресивни режимски апарат коме на првом мјесту није здравље народа него изборни инжињеринг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

такоје

28.10.2020 06:47

ево и словенија увела ванредно да смање излазност на насе изборе

Name

Директ

28.10.2020 13:44

Гдје је Словенија, а гдје смо ми. Ми морамо да се изгледамо на земље које су нам у првом региону.

Name

Милош

27.10.2020 22:09

Морбидно до краја,а колетерала су дјеца и привреда,само да преваре народ и прекроје вољу градјана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

27.10.2020 22:40

Када обицан цовјек за обицног цовјека казе да је он за њега Бог, онда су Атеисти много веци вијерници од истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.10.2020 05:31

Тачно.

Name

Обад

27.10.2020 22:57

Само 15 новембар може да их смјести гдје треба, а то је на отпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран Н2

28.10.2020 05:52

Требамо 15 новембра уздигнуте главе да их потуцемо до коријена и да једном за сва времана прогледа овај народ напавени од глупог резима.

Name

Фикус

28.10.2020 06:21

Није забрањено сањати а,успут - локални су избори

Name

Ре фикус

28.10.2020 07:02

Прави си фикус и увлакац.

Name

Директ

28.10.2020 13:49

Несумњиво је да ће црвена секта доживјети потоп на овим изборима, пошто не могу да одрже онолики број општина под својим шапама. Осим тога, ко побједи на овим изборима, имаће право да тражи оно што и мимо ових избора би требао да тражи, а то је рекомпозиција власти, пошто ова власт нас води у суноврат, а и већина им је под знаком питања.

Name

Здравко

27.10.2020 23:02

Битно је да се паркинг Дјајицев од 35 милиона гради пуном паром а ковид болница не треба ником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 06:44

Тацно тако. Они су се повампирили и зивоти народа ниста им не знаце.

Name

Радован

28.10.2020 00:13

Бурле је изгубио компас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

28.10.2020 00:44

Свака част за текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

28.10.2020 01:02

Па тај исти Висковиц је преболио корону,сто испадне да се није придрзавао препоруцених мјера!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

28.10.2020 03:41

Готов је:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

28.10.2020 05:49

Доносе мјере забране окупљања а они (доносиоци мјера) крше их Тако се понашају данас тако су се понашали од почетка епидемије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

28.10.2020 05:52

Одличан текст, али ми се чини да је мало оних, и у власти и у опозицији, који ово могу разумјети. Нажалост !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

28.10.2020 07:11

Па зна свак да је рудоња наказа

Name

Милан

28.10.2020 06:12

Наравно да се одређена права могу ограничити у ванредним околностима. Члан 15. Европске конвенције о људским правима гласи да свако ко је обавезник примјене ове конвенцију може ограничити њену примјену у мјери која је неопходна у одређеној ситуацији. Оваква ситуација која се из дана у дан погоршава са пандемијом је најбољи примјер да је ријеч о ванредним околностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 07:04

А ова секта сири заразу са својим скупивима. А народ испаста.

Name

За то

28.10.2020 09:23

Постоји закон, законом се то доноси а не ван закона, зато и сире вирус и крсе управо они све мјере које доносе јер су изван закона, а који су опет они донијели и усвојили,сто опет једном ријецју се мозе описати БЕЗАКОЊЕ. Безакоње се спроводи, нисмо сви једнаки, не постоји владавина права,не постоји брига о застити градјана него КРИМИНАЛ, МАНИПУЛАЦИЈА а здравље и голи социјални, економски опстанак градјана није им ни у ком смислу истинска брига.....

Name

Ре Милан

28.10.2020 10:59

Јаране, прво ситуација, околности, стање, епидемија...не може то тако како замишљаш. Истинито напиши, не извод из нечега што се мора тумачити у контексту ситуације и домаћег закона.

Name

Марас

28.10.2020 07:27

Највецу одговорност сноси народ који све нијемо посматра и пуста багри да ради ста хоце и зели. Полтрони и дупеувлакаци сносицете одговорност за омладину срам Вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

28.10.2020 07:57

Свака цаст за овако добру аргументацију и мисљење, одавно нисам овако несто процитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

28.10.2020 08:53

Па драги људи када сте цули или видјели да је главата примитивна роканцина признала греску и рекла, да погријесио сам или смо и слицно? Утопија. Све нека изгори, али не признајем греску.

Name

Кика

28.10.2020 08:13

МОЛИМ ЗА ПОМОЋ!!!! Коме да се обратим и пријавим СНСД због промотивних порука које достављају на мој приватни мејл? Откуд им моја мејл адреса и откуд има право да ме узнемиравају на тај начин? Нисам члан нити једне странке, живим у БЛ и стижу ми мејлови од кандидата за градоначелника и неког одборника Далибора. Ако неко зна ко је надлежан, нека пише. Можда ЦИК?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.10.2020 10:32

Секта права.

Name

саса

28.10.2020 13:59

Посљедња вијест: миле отвара сколе од понедељка ! Ово је горе од психијатрије.

Name

Ре: Кика

28.10.2020 14:27

Мој савјет је да пријавите случај Агенцији за заштиту личних података БиХ. Имате контакт телефон и е-маил на њиховом сајту. Негдје сте оставили е-маил адресу па је се неко дочепао, што је иначе кривично дјело (незаконито прикупљање и обрада личних података).

Name

Миле

28.10.2020 19:18

ИЗБОРИ 2020 ЦЕ БИТИ ПОКРАДЕНИ, СВЕ ПРОДАТО-КУПЉЕНО БИРАЦКИ ОДБОРИ, ЦИК, МАФИЈАС СВУДА УБАЦИО СВОЈЕ ЉУДЕ И СПРЕМАН ЈЕ НА СВЕ

ОДГОВОРИТЕ