И земљиште се дијели по страначкој основи у Рогатици

Кад су уполовили у брачне воде Небојша и Сандра Ерић из села Пљешевице код Рогатице, за разлику од својих вршњака, одлучили су да живе на селу и баве се пољопривредом.

Република Српска 27.10.2020 | 18:08
И земљиште се дијели по страначкој основи у Рогатици

Сад већ имају мини-фарму од осам крава музара и малу ерелу од десетак расних коња арапске пасмине са некад чувене Борике.

И умјесто да локална заједница награди њихов труд и рад и напоре да села не остану пуста, Ерићи се, у производњи млијека, сусрећу са за њих низом непремостивих препрекама.

„Највећи пробем нам је земљиште јер ми и овдје у селу имамо само три дулума земље. Због тога нам краве највише времена проводе у штали или у малом ограђеном простору",  прича Александра Ерић.

Ерићева каже да од рогатичких општинских власти не може никако да добије земљиште под концесију иако га има у изобиљу.

„ У близини насеља Сунце је општинско земљиште које се дијели сваке године пољопривредницима, али нажалост по страначкој припадности. Пошто нисмо миљеници ове власти за нас нема земље на концесији. То добијају њихови  послушници па чак и ако немају стоку или се не баве интезивно пољопривредом а неки чак узму па је продају неком другом“, жали се Ерићева.

Други проблем Ерића, па и других произвођача, су подстицаји од локалне заједнице по литри произведеног млијека.

„Рогатица је сигурно једина општина у Републици Српској која не издваја средства за литар у мљекару предатог млијека. У свим општинама у комшилуку је то устаљена пракса али овдје, код нас у Рогатици, власт из само њој знаних разлога не помаже на овај начин произвођаче млијека", прича Ерићева.

Ерићи се суочавају и са проблемом недостатка воде за своје краве коју довлаче и депонују у цистерну што је додатни трошак, вишак посао и губљење драгоцјеног времена.

„ Однедавно да бисмо напунили цистерну водом морамо то да чинимо у Ватрогасном дому и то само у 20 часова. До тада је то нечијом наредбом забрањено а баш је кога брига што стока прије тога  може бити жедна", с огорчењем прича Ерићева. 

Петочлана породица Ерић нема других прихода осим оних од продаје млијека. Власт СНСД у Рогатици није се потрудила да бар једно од четворо радно способних чланова запосли и тако  им помогне да буду још бољи пољопривредни произвођачи. 

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борис

27.10.2020 17:51

Избори иду. Оловку у руке и срушимо режим

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

27.10.2020 19:16

Иду избори, оловке у руке и заокрузите СНСД и гарантовано добијате све набројано

Name

Ре Блиц

27.10.2020 21:47

То се подразумијева, гласати за СНСД , него шта ,логично , зар не !

Name

Рогатица

27.10.2020 18:04

Браво Ерићи! Ви сте понос Рогатице. Издржите још мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рогатица

27.10.2020 20:04

Имају само 3 дунума земље , па како су досад функционисали ? Презиме говори да им је претходна власт давала и шаком и капом , а сад чесме пресушиле .

Name

Било које власти

28.10.2020 12:26

Просле, садасње, будуце је обавеза да помазу све пољопривриднике. селекција не смије да постоји по било ком питању, такву сваку власт треба русити и русити, све док не буде народна. Тацка.

Name

Хаха

27.10.2020 19:00

Лакташки Кретенињо! Синоним за пропаст..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

27.10.2020 21:06

Срамота је да људи,млади људи који желе да живе на селу, не буду стимулисани од стране било које власти.Сачували су аутохне сорте коња и умјесто да буду нагађени од државе и општине они су препуштени сами себи.Оловке у руке и мјењајте режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

28.10.2020 07:54

У БЛ и оближњим Лакташима дијели се по фамилијарној линији. Ебига, бог је прво себи браду створио, ко не зна за се не зна ни за друге, усе насе и подасе..., све су то старе народне умотворине. Оне чине темељ економске доктрине овога народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

28.10.2020 19:21

Све ради преко чланске карте снсд

ОДГОВОРИТЕ