„Ми одређујемо правила, али то не важи за нас“

Републички штаб за ванредне ситуације позвао је све политичке партије у Српској да се до 1.новембра суздрже од предизборних окупљања због погоршане епидемиолошке ситуације. 

Република Српска 26.10.2020 | 19:49
„Ми одређујемо правила, али то не важи за нас“

Исти позив политичким субјектима упутио је прошле седмице и Милорад Додик, испред своје странке СНСД-а. Међутим, управо Додик и СНСД не поштују оно на шта позивају друге странке. Да ли позив на одгађање политичке кампање крије неку поруку?

Приближава се 15. новембар, а епидемиолошка ситуација у РС и БиХ све гора. Повећан број заражених био је разлог да Републички штаб изда препоруку политичким партијама да не одржавају предизборне скупове. То је поновљени позив лидера СНСД-а Милорада Додика од прије неколико дана.

И док позивају на поштовање мјера због здравља грађана, управо функционери СНСД-а не поштују препоруке. Игор Радојичић је у својству шефа Градског кризног штаба прво апеловао да се престане са окупљањима, да би одмах након тога, посјетио неколико бањалучких насеља гдје се састајао са грађанима. 

Колико је Додиков позив озбиљан, доказао је и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија. И он је током прошле седмице обишао већи број МЗ у Мркоњић Граду. На фотографијама објављеним на ФБ страници СНСД-а у овој општини, види се да на скуповима било више од 50 људи. Готово нико није носио маску, нити се држала потребна дистанца. 

Током викенда, Тегелтија је са присталицама СНСД-а сједио у затвореном простору без маски и без дистанце. Ни Милорад Додик не држи до своје ријечи. Он је претходних дана посјетио Теслић, Добој и друге локалне заједнице, и то у својству члана Предсједништва БиХ, и то на политичком окупљању СНСД-а.

Аналитичари сматрају да власт јасно поручује: „Ми одређујемо правила, али та правила не вриједе за нас“, што је - лицемјерно. 

"Лицемјерно је из простог разлога што стално слушамо поруке гдје се грађани критикују, гдје им се замјера кршење епидемиолошких мјера, гдје се казује да су они главни и одговорни кривци за тренутну здравствену слику коју имамо у Републици Српској, а да при томе имате политичаре који се сликају, кршећи све могуће мјере које су сами донијели и онда то шаљу у јавност", каже Тања топић политички аналитичар.

Из опозиције тврде да су позиви СНСД-а на обуставу кампање због епидемиолошке ситуације, обична фарса.

"Ово што СНСД ради са кршењем препорука је једна од главних карактеристика првих седам дана изборне кампање. Они то раде у континуитету. Ово је једна лажна представа. Глуми се нека велика брига за народ, а у ствари се жели приграбити неки политички поен и нека политичка корист", поручио је Игор Црнадак предсједник Главног изборног штаба ПДП-а.

И аналитичари су мишљења да није случајно да се тежиште са избора све више пребацује на пандемију вируса корона. Разлог би могао бити очигледан.

"Оно што јесте веома јасно, да што мања излазност на овим изборима иде заправо у прилог оним странкама које су на власти", додаје Топић.

"Због тога њима у овом случају одговара да нема предизборне кампање, итд. Да би једноставно умртвили бирачко тијело које је против њих, а које би било спремно да изађе, да не изађе на изборе. Управо због тога ја мислим и да су донијете све ове одлуке", поручио је Велизар Антић политички аналитичар.

Мала излазност врло лако могла би да буде кључ ових избора. Јер ако се погледа тренутно епидемиолошко стање широм Републике Српске, највећи број заражених је у мјестима која би могла да буду превага на новембарским изборима, попут Бањалуке, Бијељине, Теслића и Приједора.

Аналитичари кажу да власт рачуна на гласове пензионера као најбројније популације, као и на запослене у јавним институцијама. Остатак изборног тијела, да се они питају, не би ни требао излазити на изборе, закључују стручњаци. 

БН ТВ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

26.10.2020 19:08

Зато је у реду да опозиција не поштује правила? Да би се побиједио Додик, морају се увести нова правила понашања, нови систем. Могуће или пак, немогућа мисија, остаје да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.10.2020 19:16

Само не послусност. Или закон за све исти.

Name

Реа

26.10.2020 19:18

Тако је, нек их Баја све позатвара

Name

Мики

26.10.2020 19:20

Опозиција се не треба понасати као ови сектаси ,напротив треба показатии доказати народу ко је и ста је да постује мјере и народну вољу а ови скупови СНСД па ста је то сака људи ,сака јада ако такав одзив буде на изборима па вас нема и овако вас нема.Народ се буди долази себи и не насједа висе лазима и преварама ..А овај скуп снсд-а то је све досло из интереса да куци понесе какву врецицу са милостама или да се на кркају ,гледам под овим сатором све неки нељебовци са великим стомаком и великим оцима као Додик,алал им било

Name

НОВЕМБАР

26.10.2020 19:22

ОПОЗИЦИЈА НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ПАНИЦИ,ДОДИК ВИДИО КСКО ЈЕ ВУЦИЦ ИСАО ПРЕД ИЗБОРЕ ИИСТЕ ДОБИО.САМО ДОДИК ЗАБОРАВИО ДА ЈЕ ВУЦИЦ ИЗГРАДИО КИЛОМЕТРЕ АУТОПУТА,ОТВИРИО ХИЉАДЕ РАДНИХ МЈЕСТА,ПОВЕЦАО ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ И ЦАК ИЗДВОЈИО СРЕФСТВА ДА ПОМОГНЕ ОВОЈ СИРОТИЊИ У РС.СУПРОТНО ОД ТОГА НАСИ ВЛАДАЈУЦИ СУ СВЕ СВАЛИЛИ У ПРОВАЛИЈУ.ПАНИКА У СНСД ЈЕ ВИДЉИВА,ДОСАД СУ ИХ ВУКЛИ ДНС ОВЦИ СА 100000 ГЛАСОВА Е ПА САД ТРАЗИ ПАПКЕ И БКСЊАКЕ.ПСПЦИ ЦЕ ПОМОЦИ КОЛИКО МОГУ А БОСЊАЦИ ЦЕ НОРМАЛНО ГЛАСАТИ ЗА СВОЈЕ СУНАРОДНИКЕ,ЈЕР ЗНАЈУ ДА ДОДИК НЕ ДРЗИ ДО РИЈЕЦИ НИ У СВОМ КОРПУСУ А КАМОЛИ ЊИМА ДА ИСПУНИ ОБЕЦАНО.

Name

САТРА

26.10.2020 19:42

ИМА ЈЕ САМО НА СЛИКАМА , ТО ЈЕ ПРОСЛОСТ, ДОЛАЗЕ НОВА ВРЕМЕНА , РYАЛИТY ФАРМА ПАРОВИ ЗАДРУГА ...САМО СЕ ВРТИ КАО РИНГИСПИЛ , А СТА ЈЕ ЦРЊЕ...БИРАЈТЕ...

Name

Добој

26.10.2020 23:18

Опозиција се прави паметна, боље нек скину брњице и стану уз народ!

Name

Ре Новембар

27.10.2020 06:17

Кад ми неко напише овај изградио , онај изградио, па и ти би то изградио и више да си се задужио 7 милијарди.

Name

Ема

27.10.2020 06:42

Како су кренули. Њих неце поразити народ на изборима него КОРОНА. Ја ако цу гласати зе неку партију тај неко немора ни правити скупове. Тако су прије 3 дана покуцали на моја врата и донијели кесицу са неким стварима. Ја сам ту врецицу узела али моја породица неце гласати ЗА СНСД и њихову коалицију. Нисам се уопсте либила да узмем ту врецицу јер сматрам да им ниста не дугујем јер и то у врецици је купљено од насих пара. Њима нег бог да само памети кад вец немају образа. И гдје да гласам за људе који годинама немају образа и само лазу и дају лазна обецања док наса дјеца пуне аутобусе за Њемацку.

Name

Хахаха

27.10.2020 07:09

Јел ово они сједе у оној покретној болници преко које је Дудук хтио да покраде народ и превари. Обицни сатор а неколико милиона. ХВАЛИ ТИ ДРАСКО СПАСИО СИ НАС У ПОСЛЕДЊИ ЦАС ОД ПРЕВАРЕ.

Name

Коле

26.10.2020 19:12

Републички штаб је обичан скуп шарлатана.... Нити их се шта пита нити о нечему одлучују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

26.10.2020 19:30

Тацно у центар!!! И сви то знају, али се праве глупи...

Name

Јоја

26.10.2020 19:52

Који идиоти могу гласати за ове СЕКТАШЕсве су уништили,покрали,задужили,па гје има ту логике да добију изборе,значи опет крађа избора------

Name

Ускоро

26.10.2020 19:56

Корона це их раставити на факторе - ако презиве..

Name

Скептик

26.10.2020 21:24

Ово треба гледати другачијим очима. Ако секташи ово раде, то значи да се не боје заразе јер нешто знају из прве руке....да опасности нема, јер да има они се не би тако понашали, бојали би се.

Name

Зоран

26.10.2020 19:26

Мозес како хоцес али не докад хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асс

26.10.2020 19:36

Зато има кроне у мг али нека их трују кад воле ове снсд

Name

1

26.10.2020 19:29

Никад се не зна. Могу хасит, али ћће их стићи сигурно. Сваког је па ће и ове безобзирне. Зулумћаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Реци

26.10.2020 19:54

Како су овде Људи наивни, они стварно мисле да постоји неки закон. Постоји наравно, само за ситну буранију. Властела је недодирљива, само не знам докле. Свему додје крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

27.10.2020 06:31

Дође свему крај, ал кад? Дошао је крај Турске окупације послије 500 година. А шта док недође крај.

Name

Ре

27.10.2020 09:45

Погледајте Радојичићев фејсбук. Стално обилази, слика се, обећава... А на другој страни прича како не води кампању због вируса.

Name

Епицентар

26.10.2020 19:59

Ма само србовање, република, српска србија заједницка дрзава, дрина није граница, девети јануар и тако укруг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренко К.

26.10.2020 20:02

Срамота сте овога друштва. Можете како хоћете али не и докле хоћете. Фоча се буди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.10.2020 20:42

Ево тресемо се Фоца се буди. Хахахаха.

Name

Муња

26.10.2020 20:04

На овим скуповима као да је маска забрањена, додусе носе они сви маске, само друге врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.10.2020 21:06

То је тако откад је додиг на власти а не од кад је проглашена пандемија. Маса неријешених и заташканих тешких кривичних дјела у која су умијешани додиг и његови сарадници, бивши и садашњи, и ником ништа. А ви запели за маске? Опозицијо, ви немате храбрости да се до краја супротставите додиговој мафији, што признајем није лако, али онда изађите из политике и не заваравајте овај иовако слуђен и изваран народ. Имате примјере како опозиција дјелује у Црној Гори, Украјини, Бјелорусији, Хонг Конгу, па и како су жути прслуци реаговали а то је исто опозициони блок, затим имате и примјере како опозиција ради у Бразилу кад им власт подигне цијену јавног превоза, па у Њемачкој како опозиција реагује на поскупљења, и увођење закона на штету радника, па и на мјере против короне. Ево и у Напуљу се дигли, само код нас ко пичке не смију прднути. Никад тако нећете доћи на власт и никад се на тај начин није поразио ниједан диктаторски режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: БЛ

26.10.2020 21:35

Одлично запажање!

Name

Рашо

27.10.2020 06:41

Подржавам. Црвени клан се само протестима, и насилним ако треба, може и мора скунути с власти. Има ли ико у Српској снаге да исте организује и анимира народ да одмах након избора дигне "куку и мотику".

Name

Нада

26.10.2020 21:13

Шта они мисле за 5 дана спријецили епидемију. Шта ће бити послије првог. Увести полицијски час цијели дан а они за ових 5 дана смислити како покрасти изборе. Мало су се прерацунали. Боље да се сви заразимо него да они остану. Више нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.10.2020 21:25

Истина је да је "Баја" узео власт од сви републичких органа и организација и царује. Али мислим да ће томе брзо крај. Живи били па доживили што прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.10.2020 22:06

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.10.2020 22:12

Сељацине праве.СНСД у преводу знаци Србски Народ Сере Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

27.10.2020 04:54

Апелујем на опозицију да, ако већ није касно, не шаље политичке и идеолошке поруке, него да се потпуно усредсреди на само једну поруку - ИЗЛАЗНОСТ ! Мала излазност је хронична бољка целог Балкана, сам донекле, Ц.Горе. Владајуће структуре редовно изабира апсолутна и релативна мањина, по правилу, пензионери и гласачи по задатку - државни службеници којима је у опису радног места и гласање сваке друге године !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААА

27.10.2020 06:01

Ниције није до зоре сијало неце ни њихово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема тестова

27.10.2020 06:11

Јадни Мркоњиц Град и народ у њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

27.10.2020 06:14

Ви сте униститељи ове републике и овог народа, пропасти јефне из СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

27.10.2020 06:21

Хахаха види будзетске багре под саторима само цекају да заарлауце главна звијезда велицанственог скупа.немозе нам нико нистаааааа.ухахахаха стока себицна без мозга.боли њих сто борци гладују,сто је незапосленост скоро 50 посто,сто је одселило 300 000 младих,сто је банда рудоњина унистила оно за ста је 30 000 људи погинуло,сто им секта даје плате од кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладни

27.10.2020 07:35

Изрека каже: "Сит гладном не вјерује" Пустите нас бар једном у двије године да имамо пристојан оброк. Боље је да помремо од короне него од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

27.10.2020 10:38

Ове оброке плацају градјани,само да напоменем.

Name

Масовно

27.10.2020 08:59

Изаци и срусити злоцинацко - криминалну секту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛОЦИНАЦКА

27.10.2020 09:25

КРИМИНАЛНА СЕКТА МОРА НЕСТАТИ, ПОЈЕДИНЦИ СНОСИТИ ЗАСЛУЗЕНУ КАЗНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ет

27.10.2020 10:03

На сликама све они сто су их запослили на дрзавне јасле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.10.2020 10:36

Це да одредјује правила убудуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

27.10.2020 12:13

У Мркоњицу нема становника све су отјерали,сто је остало то је СНСД оста пуст град стараца.Залосно.

ОДГОВОРИТЕ