Порука Мандићу: Нова влада без три лидера ДФ-а

Мандатар Здравко Кривокапић предочио је једном од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрији Мандићу експертски концепт нове владе у којој нема мјеста за било кога од лидера Нове српске демократије, Демократске народне партије и Покрета за промјене, сазнају „Вијести“.

Регион 24.10.2020 | 22:30
Порука Мандићу: Нова влада без три лидера ДФ-а

Према истим сазнањима, Кривокапић је такву позицију образлагао обећањем које је дао гласачима нове већине да ће након тридесетогодишње партитократије Демократске партије социјалиста (ДПС), која је опљачкала Црну Гору и заробила њене институције, понудити парламенту прије свега стручну владу, али и политичку јасно дефинисану као антирежимску и проевропску.

Кривокапић је у разговору са Андријом Мандићем (Милан Кнежевић и Небојша Медојевић нијесу присуствовали) одао признање лидерима ДФ на борби против режима, али и објаснио да тимски рад Владе какву планира тражи другачији профил личности.

Мандић је одговорио да су они добили огромну подршку грађана на изборима, да ДФ треба да буде кичма нове власти и да то значи да лидери ДФ персонално треба да буду у новој влади.

Мандић је експлицитно тражио од Кривокапића да у противном врати мандат и да ће они тражити новог мандатара.

Кривокапић је казао да не види разлог за враћање мандата и није се сложио са оцјеном да су лидери ДФ доминантно допринијели резултату, али да уважава њихов допринос и да је због тога и понудио значајан број ресора партијама које чине ДФ.

Састанак је завршен на тим позицијама, а Мандић је најавио да ће разговарати са вођством Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА са намјером да дођу до договора око нове владе са другим премијером.

Та идеја је била на столу и на ранијим састанцима у том саставу, али је мање (Демократе) или више (УРА) експлицитно одбачена.

Према сазнањима „Вијести“ та становишта нису промијењена.

Кривокапић је данас на Твитеру поручио да се ниједна странка побједничке коалиције не искључује из процеса формирања владе, али да инсистрање на појединцима из тих коалиција није интерес ни грађана ни државе.

„Црну Гору чекају тешки и историјски изазови које само влада са експертским карактером може превазићи“.

Посљедње истраживање јавног мњења које је радио “Дамар” је показало да гласачи коалиције „За будућност Црне Горе“ чији је носилац био Кривокапић, доминантно подржавају формирање експертске владе, а да је друго најбоље рјешење влада састављена од експерата, али и политичара.

Свега 7,4% гласача те коалиције је за владу састављену искључиво од политичара.

Медојевић је прије неколико дана поставио практично ултиматум, да неће подржати владу уколико не добије мјесто потпредсједника владе којим би координисао безбједност и реформе.

Он је више пута јавно тврдио да владу састављају власници „Вијести“ за које је користио назив „Друга фамилија“ што је кованица коју протежирају кругови блиски ДПС-у, бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, свештеник Митрополије црногорско-приморске Гојко Перовић и Владимир Божовић.

Сви ти ставови су промовисани преко званичних канала Демократског фронта, а нико од лидера и функционера се није оградио од њих.

Те наводе су као бесмислене демантовали и један од оснивача „Вијести“ Миодраг Перовић и ректор Богословије Гојко Перовић.

„Нећу бити Цветковић“

Кривокапић се још на почетку консултација око састава Владе, повјерио пријатељима да неће дозволити да буде номинални премијер, а без реалне моћи првог минситра.

„Како год, ја нећу бити Мирко Цветковић“, наводно је казао тада.

Мирко Цветковић је био премијер Србије од 2008. до 2012. године који је остао упамћен као неуспјешан и неефикасан јер је у суштини премијер био тадашњи предсједник Србије Борис Тадић. То је један од фактора који је довео и до губитка власти на изборима 2012. када је побједила Српска напредна странка Томе Николића и Александра Вучића.

(Вијести.ме)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

КРИВОКАПИЦ

24.10.2020 21:05

ДОСТА ЛИЦИ НА М ЦВЕТКОВИЦА , ФИЗИЦКИ , ....КАЗЕ НЕЦЕ ЛИДЕРЕ ДФ ? А ЦИМЕ ОН ГАРАНТУЈЕ УСПЈЕХ СВОЈЕ МИСИЈЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

25.10.2020 05:53

Гарант су мањине које неце са овим цетницима и то је то без мањина нема владе како год кренете!

Name

Дзоо

25.10.2020 06:39

Давних дана ја реко док је ове тројеке из дфа Мило це мртав владати!

Name

Пажљиви посматрач

25.10.2020 06:43

Ради се о Чивјеку који не жели да му Вучићеви шпијуни сједе у Влади.Познато је у каквом односу су Вучић,Мило и Додик!Та братија је ојадила Србе и у РС и у ЦГ а и у Србији!

Name

Насусном потребом

25.10.2020 08:35

ЦГ за правим демократским вриједностима.

Name

Нада

25.10.2020 08:35

Човјеку треба дати шансу да покуша, а народ му је дао, и доста више приче, није ни један од лидера побједничких партија већи православац од Кривокапића. Барем тако се до сада показало. Ако погрешни народ ће то поправити.

Name

СТРАХИЊА

25.10.2020 09:31

Прво је потребно помирење у Црној Гори Јер ако лети ван на сметљисте историје Мило Дзукановиц логицно је да лети и тројац Мандиц Кнезевиц Медојевиц. Набројани су остатак рузне прослости која је трајала висе од 30г. Свјезе снаге поспремање су потреба многих дрзава на простору еx Југе.

Name

Горан

25.10.2020 01:38

Ствар је у томе сто ми Срби требамо заборавити да цемо икада у Црној Гори моци сами формирати власт по насој и искљуциво насој зељи или вољи. Или да це Црна Гора на захтјев црногорских Срба икада иступити из НАТО и 'одпризнати' Косово јер то сигуно неце дозволити Црногорци, Албанци или босњаци/муслимани који су градјани Црне Горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјетић

25.10.2020 04:54

Мудар је Кривокапић и врло флексибилан јер зна да ће ускоро бити Милиних прелетача да бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црногорац

25.10.2020 05:17

Овај гори од Мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.10.2020 05:36

Код нас је Додик све, и предсједник и премијер и српски члан предсједништва и министар и епидемилог и тако годинама опстаје на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самy

25.10.2020 06:37

Сада се и дефинитивно види да Црна Гора иде у истом правцу само што ће бити мало козметике и доста галаме и приче о промјенама само што ће телетабиси то да увиде после 5 година а тада ће бити касно. Само они који не разумију концепт запада и Викинга верују да ће гласањем нешто да промјене, посебно мислим да дојучерашње комунисте новопечени србе или ти литијашие.Правићете Милу од блата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

25.10.2020 08:01

Дзаба сте крецили! Мило вас пресвукао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

25.10.2020 08:02

Не волимо Ми Срби власт само би мало и мајку дали за учешће у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

25.10.2020 08:30

Сазнају Вијести има исту тежини као, сазнаје Срна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

25.10.2020 11:30

Ето Миле експресно поново на власт јер ови се не могу договорити, а онда ће им заврнути уши на машну,а тада ће им касно бити и видјет ће да су погријешили борећи се за своје г....е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

25.10.2020 12:41

Избацивањем Мандића и Кнежевића избацује се утицај Вучића у власти ЦГ,а Кривокапић као паметан човјек слуша Амфилохија и коалицију и мислим да ће направити добре ствари за своју земљу па и за регион,првенствено РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.Што мање тројца Вучић-Мило-Миле,биће нам боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Товирац

25.10.2020 14:43

Се је овај "господин" рекао још одмах након побједе а то је: НЕМА РЕВАНШИЗМА! паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ