Да ли се мјере у Српској током епидемије вируса корона доносе у складу са законом?

Док се воде полемике о медицинској оправданости нових мјера борбе против вируса корона, правници упозоравају и да су оне спорне и са правног аспекта.

Република Српска 23.10.2020 | 19:52
Да ли се мјере у Српској током епидемије вируса корона доносе у складу са законом?

Док из Владе тврде да је све у складу са законом правници питају како Штаб за ванредне ситуације као савјетодавно тијело може да доноси одлуке и наредбе?

Након увођења нових ограничења окупљања и обавезе ношења маски на отвореном, многи постављају питање да ли је све што је одредио Штаб за ванредне ситуације у складу са важећим законима. Министар здравља и социјалне заштите сматра да су све мјере у законским оквирима.

Ништа спорно не види ни предсједница Републике Српске.

Правници међутим сматрају да постоји озбиљно кршење закона код доношења мјера.. Упозоравају да Штаб према законима о заштити становништва од заразних болести и спашавању у ванредним ситуацијама,   не може да одређује мјере, него да он само може да препоручи надлежним органима евентуалне мјере.

Управо због присвајања надлежности, упозоравају правници, многе одлуке Штаба за ванредне ситуације са почетка пандемије вируса корона су већ оборене на суду.

Након љетних мјесеци када није било пооштравања мјера, нова ограничења окупљања и обавеза ношења маски на отвореном су уведене 20. октобра.