Пад извоза: Пољопривредници сабирају губитке

У посљедњим мјесецима биљежи се пад извоза сировина пољопривредних производа из Босне и Херцеговине.   Количине накупљеног меса, млијека, јаја, поврћа су све веће, а произвођачи већ страхују да ће годину завршити са озбиљним губицима.

Република Српска 18.10.2020 | 20:27
Пад извоза: Пољопривредници сабирају губитке

Извоз пољопривредних производа драстично пада, а пољопривредни произвођачи гомилају количине и страхују од губитака. Живинари у периоду након појаве пандемије вируса корона биљеже драстичан пад извоза јаја и пилећег меса. Као посљедицу имају пад производње од 20 одсто.

Воћари још увијек нису извозили значајне количине, јер са прекограничном трговином крећу тек након завршетка бербе и складиштења воћа у хладњаче. До сада су извезене мање количине крушке и јабуке, међутим, како тврде у Удружењу воћара већ очекују пад извоза, осим када је у питању редован извоз у Русију и нордијске земље. Вишкове производа биљеже и произвођачи поврћа.

Пад извоза евидентирају и мљекари, који већ имају вишак млијека од чак 15 милиона литара на нивоу Босне и Херцеговине.

Усорац упозорава и на значајан пад откупа и извоза говеђег и свињског меса, што ће како тврди,  да доведе до пропасти товног узгоја у свињарској и говедарској производњи. Отежавајућа чињеница је и извоз говеђег меса у Турску, који ће у односу на 2019, ове године бити преполовљен, упозоравају наши саговорници добро упућени у извозне аранжмане.

Поред пада извоза домаће произвођаче оптерећује и увоз јефнитих производа и пад куповне моћи становништва што додатно угрожава продају. Ако се стање не поправи, пољопривредници страхују од додатног смањења производње, а самим тим и отпуштања радника.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хе Хе

18.10.2020 19:00

Банане јефтиније од домацих јабука. О цему ми прицамо. Као дијете сам био зељан да поједем банану а на јабуке у домацем воцњаку нисам обрацао пазну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

18.10.2020 19:16

Дијаспора не доноси паре,смањана потросња свих намирница,народ навукао залихе брасна,уља....нема свадби,слава,не праве се колаци,не тросе јаја....Млинари пуни псенице,слабо се меље....и бит це јос горе.Турска стала за све ,и месо и зитарице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде не страши

18.10.2020 20:03

Не зна се шта је горе - кад роди или кад не роди..??!! Стиче се утисак да се воћарством баве само ради подстицаја, стимулација. Као и друге бранше у пољопривреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАДЈАНИН

18.10.2020 20:37

науцили само да кукају,погледајте ста возе и колико станова су покуповали по бањалуци,а све криза.не,апара,не могу продати.ма доста висе лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

18.10.2020 21:31

Ограничите увоз хране, обуздајте увознички лоби, повећајте дажбине на увозне прехрамбене производе које и сами производимо и решили сте проблем !

ОДГОВОРИТЕ