"Вирус корона из дана у дан испољава нова дејства"

Вакцине против новог соја коронавируса интензивно се истражују, неке су и регистроване, а научници редовно поручују да треба да прође доста времена док ефикасан лијек не почне да се примјењује у широј популацији на глобалном нивоу.

Србија 14.10.2020 | 00:03
"Вирус корона из дана у дан испољава нова дејства"

Лабораторије широм свијета анализирају дејство вакцина против корона вируса, од оних у Кини, Великој Британији, Јапану, Америци, док је Русија још у августу регистровала ову врсту заштите против вируса ЦОВИД-19.

"Те вакцине имају циљ да зауставе епидемију, имунитет који дају не траје дуго, као што је то случај и са вакцином против грипа. Да ли те вакцине убалажавају клиничку слику оболелих, мењају дејство вируса, не знамо", прокоментарисала је позната србијанска вирологиња др. Ана Глигић, која је 1972. године била на челу тима који је, изолиравши вирус великих богиња, направио велики потхват на свјетској разини.

Глигић објашњава шта би било боље рјешење.

"Да имамо времена, требало би направити праву вакцину од самог вируса, који се претходно ослаби, односно умртви у лабораторији и таква вакцина пружа доживотни имунитет", додала је.

Према неким тврдњама, коронавирус скоро из дана у дан испољава нова дејства, а питање имунитета на њу свакако је једно од кључних у борби против ЦОВИД-19, пише Блиц.зена.

"Имали смо случајева да особе које су прележале корону немају имунитет на вирус. То сигурно значи да се вирус променио, да више није исти односно да постоји више корона", напоменула је др. Глигић.

Истакла је да је вирус испољио несвакидашња својства, до сада незабиљежена у епидемиологији, па се показало да може да опстане у вањској средини, ван људског организма.

"Вирус је и у сувом стању активан, уколико дође до слузокоже носа, преноси се. Временом су се, иначе, мењали начини преношења короне па се сада може рећи да се преноси капљично, са више подтипова (ослобађањем капљица кашљањем, кијањем, говором односно преко ваздуха и додиривањем контаминираних површина)", објаснила је др. Глигић.

Навела је да се на почетку претпостављало да ће вирус, који је природног поријекла, ослабити након преноса са човјека на човјека, али се то није десило.

Оно што недостаје у истраживању јесте проучавања вируса на више пасажа у фамилији или друштву. На примјер, са сина на оца па на унуке што је такозвани међугенерацијски пренос који се, у случају ЦОВИД-19, није довољно пратио.

(Агенције) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Маки

13.10.2020 23:56

Сви су стручњаци али нико у пракси нешто да учини. Бесконачна теоријска наглабања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

14.10.2020 06:14

Сами себи посла праве.... дууго це ово трајати, дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.10.2020 06:42

Сада се вирус извјештио, зна до када раде кафане и клубови; када су дјеца у школи а када на игралишту, већ је научио да не смије улазити у тржне центре и банке, зна да се не смије пуно ширити до избора, зна да ће послије избора бити више заразан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2020 10:08

И носи метар у рукама, али и сат. Нешто као Дракула.

Name

Бројач

14.10.2020 11:16

Зна и да да броји. Кад види да је 51, одмах се шири. До 50 је миран.

Name

Тадивоје

14.10.2020 07:50

Све вам вјерујем то је бас тако....

ОДГОВОРИТЕ