Активисти СНСД-а из Рудог по Србији скупљали гласове

- Обилазио сам родбину и другаре по Београду, Новом Саду, Чачку... дали су ми своје потписе и копије личних карти. То сам однио у странку и даље су они то слали у ЦИК, како већ иде та процедура - свједочи кандидат за одборника СНСД-а у Рудом за Журнал.

Република Српска 10.10.2020 | 16:38
Активисти СНСД-а из Рудог по Србији скупљали гласове

Републичко јавно тужилаштво Србије прослиједило је Апелационом јавном тужилаштву у Крагујевцу на даље надлежно поступање кривичну пријаву против групе грађана из БиХ због сумње у изборне преваре. Како је потврђено за Журнал у Републичком јавном тужилаштву, пријава је примљена 21. септембра а већ 23. је прослијеђена у Крагујевац.

Према Журналовим изворима, иста пријава упућена је и Тужилаштву БиХ, али у овој институцији нам до завршетка текста нису послали званичну потврду тога.

Пријављени актери наводне изборне преваре су кандидати Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Рудом, те њихове страначке колеге и суграђани. 

Кандидат СНСД-а за начелника Рудог је Драгољуб Богдановић.

Исидора Новаковић, секретарка Општинског одбора СНСД Рудо, Давид Ћиковић, Младен Новаковић, Јовица Видаковић (предсједник ОО СНСД Рудо), Оливера Станковић (кандидаткиња за одборницу 2020. СНСД Рудо), Његош Јањић (кандидат за одборника 2020. СНСД Рудо), Маријана Цвркота, Велибор Ћировић (предсједник Скупштине Општине Рудо), Маријана Костић – пријављени су за низ кривичних дјела наводно почињених од маја до августа 2020., а која се односе на злоупотребу личних података грађана, обмане и преваре, фалсификовање потписа грађана и злоупотребу личних докумената, као и низ других недозвољених радњи.

Мјесто извршења, наводи се у пријави, су Нови Сад, Ужице, Крагујевац, Београд, Прибој на Лиму, Сатра Пазова, Нова Пазова, Рудо и Сјеверин:

- Ова група лично је посјећивала грађане из Рудог и Прибоја који имају држављанство и Србије и БиХ и налазе се на раду и пребивалишту у Србији те их преварила и обманула тражећи им босанске личне карте а некима од преварених грађана и својеручни потпис на празном папиру. Грађанима су говорили да им копије личних докумената и потписи требају за подршку кандидатури за одборнике те су лаковјерни грађани давали наведеним лицима личне карте и потписе које су они ишли да фотокопирају и потом исте враћали лично а  фотокопије и потписе задржавали за себе – наводи се у кривичној пријави.

Затим је дио од њих са wеб странице Централне изборне комиије БиХ (ЦИК БиХ) штампао обрасце за пријаву гласача за гласање изван БиХ те су их сами попуњавали, наводећи лажне адресе у Србији.

-Са копијама личних карата и попуњеним обрасцима послали су поштом пријаве за гласање, гдје је у пошти Прибој, Рудо и Вишеград примијећено да су Оливера Станковић и Исидора Новаковић, те Маријана Цвркота поштом послале више од по 100 коверата, одређен број адресиран на ЦИК, а већи број адресиран на адресе у  Бању Луку, како би заварали траг својих криминалних радњи. Из Бање Луке су коверте препакиване и послате из више различитих пошти у ЦИК.

Према тврдњама у овој пријави, на неки начин је злоупотријебљено више од 550 личних докумената.

Већина пријављених нису одговарали на поруке новинара Журнала за разговор. У телефонском разговору у штабу СНСД-а Рудо речено нам је да немају времена за разговори те да информације о томе што нас занима “потражимо негдје друго”.

Један од пријављених, кандидат за одборника испред СНСД-а у Рудом Његош Јањић, за Журнал каже како није радио “ништа незаконито”. Тачно је, каже, како је прикупљао потписе својих пријатеља по Србији.

Отворено каже чак и то како је потписе и копије личних докумената однио “у странку”. Шта су остали радили – не зна. Од нас је први пут чуо и да је пријављен тужилаштвима у БиХ и Србији:

- Ја то ништа нисам злоупотребљавао. Ишао сам у Београд код мојих другара лично, који ће да гласају за мене, не знам шта је ту проблем.

Потписали су се, прича, дали копије личне карте. Прикупио је око 25 потписа:

- Потписе сам прикупљао као знак подршке лично за мене, за одборника, за моје гласове, што моје фамилије, мојих другара – око 20, 25 потписа.

На питање шта је учинио са прикупљеним “материјалом” одговара:

-Дакле, однио сам папир да ми се људи потпишу, личну карту и дао сам горе у странку у канцеларију (СНСД Рудо, оп аут.). И они су то предали у ЦИК, гдје су већ предали и како већ иде процедура. Дао сам их предсједнику странке тамо у Рудом.

Касније ће се ипак исправити и рећи како није сигуран гдје је “странка прослиједила папире”, био је одсутан неколико дана због посла. На питање због чега је папире уопће требао предати у странку, каже:

-Дајем потписе људи који ће гласати за мене да будем одборник. А зашто морам предати у странку? Па зато што сви горе раде, има их 4-5 људи који раде своје другаре, свако своје, фамилијарно... као што иде стандардно процедура. Ништа нисам радио нелегално.

Јањић познаје и друге пријављене - Исидору Новаковић и Оливеру Станковић. Да ли сте заједно обилазили пријатеље, питамо:

-  Моје обилазиле нису, своје сам лично ја, а како су оне радиле заиста не знам. Само знам да сам донио предсједнику странке својих 25, 26 потписа и дао њему.

Да ли сте лично слали адресе у ЦИК?

- Не лично, ја сам горе предао у странку, попунио сам директно од људи који су се потписали и своје адресе написали по Београду, Новом Саду, Чачку, Прибоју. Написали су своје адресе и предао сам, како су они одрадили не знам нисам још упознат. Лично су ми се потписали и личну карту копирали, ништа нисам узимао мимо нечијег знања или нешто слично.

У Централној изборној комисији кажу како су ове године примили велики број пријава у вези са злоупотребама идентитета, а да се велики дио тих пријава односи на гласање мртвих особа. Просљеђују их Тужилаштву БиХ јер немају овлаштења истраживати пријављене. Са списка се могу скинути доказано преминуле особе или живе особе које властитим потписом и копијом личног документа затраже тако нешто због сумње у злоупотребе.

У конкретном случају из Рудог, Тужилаштво БиХ још увијек није позвало никога од пријављених на саслушање. Ово је још једна изузетна прилика да Гордана Тадић  покаже смије ли се упустити у истрагу кадрова СНСД-а.

(зурнал.инфо)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Босман

10.10.2020 14:50

Нека ЦИК казни СНСд и побиједили смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

10.10.2020 14:53

Знаци ко продје продје.Незнам да цу дангубити на дан гласања и ици до бирацког мјеста,. Само незнам како дрзаве које имају по сто милиона становника гласају. То је знак да нас неспособни воде.Незнају ни колико народа имају а као сви брину за сваког градјанина а незнају ни да постојим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС

10.10.2020 15:04

Лоповска странка. Сад су у Приједору покрали нове станове. Биједа.

Name

Ех

10.10.2020 15:14

Да ли је могуце. Неки стварно потцијењују интелект народа. Са једне стране свеци а са друге неке рогоње а све у рукама СДА и лузера из Српске од Суда до Цика

Name

УДБ-а

10.10.2020 15:20

Они вец знају да ти не гласас! Одавно! Мора да си гласао за снсд-ОВЦЕ цијело вријеме, у не знању!!

Name

Славко

10.10.2020 15:04

Прикупили гласове за рудоњу и упецали рудоњу и сома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 13:56

Окупљање за Рудоњу. :)))

Name

Легалитy

10.10.2020 15:05

Док се не искљуци дјеловање криминалне групе окупљена око М. Додика нема права, реда и мира у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.10.2020 15:07

Црвена банда из СНСД-а је највеће зло које постоји. Злоћудно ткиво које Републику Српску разара изнутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.10.2020 16:05

Све је то го,лопов. Моју су маму уписали у бирачки списак у Београду а она живи у иностранству. Чуј,која багра

Name

Миласин

10.10.2020 18:58

Е мој друзе има висе гласаца него становник .ово је превара и обмана народа све се зна са ције стране али правосудје спава и сути узимају плате за дзаба ..На списковима људи који су умрли и који ради по страни и њега политика и ова дрзава не занима ..али лоповлук и крадја влада све ово треба понистити и само признати глас бираца који лицно гласа..осталосу све преваре

Name

Борац Р СРПСКЕ

10.10.2020 15:11

КОЛИКО ЦЕ ТЕК ЛУКЕ ПЕТРОВИЦА БРАТ КОЈИ ЈЕ ФУНКЦИОНЕР СНС НАКУПИТИ ГЛАСОВА. ВУЦИЦ ТО РАДИ СКРИВЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

10.10.2020 15:15

Послије обвога очекујем хитну реакцију СИОЕ и ЦИК-а Скидање овог главоње са листа који јавно признаје даа је обилазио и узимао личне да копира.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

10.10.2020 15:41

Црвена секта Бакинацког Рудоње је у страху...То је добро.То је одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТањаС

10.10.2020 15:57

Кад видис овог балвана на слици одмах знас да је сектас Снсд-а багра са коца и конопца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

10.10.2020 16:00

ето како су до сада добијали изборе,то је за затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.10.2020 16:12

КПЗ ФОЧА ПО 6 МЈЕСЕЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

10.10.2020 16:26

Шта каже ишао да скупља потписе да се кандидује???Одакле му подаци ко је из РС и гдје станује.......Ово је тешки лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

10.10.2020 17:32

СРАМИХ БИЛО КУПЕ ПО СРБИЈИ ГЛАСОВЕ.А ВИ КУПИТЕ ПО ЦРНОЈ ГОРИ СТЕТА СТО ЦРНА ГОРА НИЈЕ ВЕЛИКА КАО СРБИЈА МОЗДАБИ И ВИ ПОБЈЕДИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 14:35

Опет заборављаш лијекове.

Name

Боки

10.10.2020 20:03

Крадљивци, били, крадљивци остали, који су то монструми у секти снсд-а? Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

10.10.2020 20:35

Зна народ у Рудом да је наведена господа управо ово урадила, иначе Јањић је можда најмање крив у односу на остала имена која су и прије позната органима реда у Рудом а и шире, поготово председник опш.одбора СНСД-а који би урадио све само да дође до општинског буџета и смјени Рајака.Иначе Богдановић је ту да послужи као старо оруђе и потписник сумњивих докумената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.10.2020 12:34

Исто раде и пдп и сдс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2020 17:53

Није тачно. То могу само владајуци јер се Вучко опет умијесао у наше изборе као и прошли пут.Сви су га процитали и никог на в.вјезби осим Додика. Све јасно.

Name

Директ

11.10.2020 13:07

Реклама за Корону. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма идиоти

12.10.2020 10:51

...како вас није срамота! Па прикупљају гласове у Србији да би се помогло РС! У нашој Србији, ееееј!!! Гдје да скупља по Албанији? Косову? Федерацији? Умјесто да подржавамо ми пљујемо... Треба да знате да без Србије нема ни РС!

ОДГОВОРИТЕ