Треба да буде настављен пад диктаторских режима

Тренд пада тзв. диктаторских режима треба да се настави јер је вријеме да се регион остави тема из прошлости како би се младим људима омогућило да за себе изграде бољу будућност. На путу ка тој будућности власт треба мудро да изабере партнере међу великим силама, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 07.10.2020 | 22:24
Треба да буде настављен пад диктаторских режима

Пут ка бољој будућности су избори, а на овогодишњим локалним изборима први пут примат немају националне теме.

“Међутим, актери прљаве игре се нису удаљили и од малверзација него су постали још професионалнији, јер се воља бирача препакује и после избора преко тзв. папака”, каже политички активиста Александар Глувић.

“Локални избори 2020. биће игра новца и популарности ко ће успјети да придобије одређен број гласова на конто куповине, на конто малих странака које је власт направила и које служе да освоје један, два или три мандата, да би касније могли да подрже скупштинску већину. На другој страни је опозиција, Драшко Станивуковић, Јелена Тривић, Небојша Вукановић, итд.” истиче Глувић.

“Озбиљна промјена у друштву не може се остварити ако иза сваке грађанске борбе не стоји формална политичка организација, јер  поенте у тој борби добијају искључиво политички актери”, каже даље Глувић. 

“Темељ демократије јесте грађанин и његова улога у цијелом том процесу. Нама су потребни грађани који ће, када се деси нека врста неправде у политици, када систем закаже, бити спремни да изађу на улицу и супротставе се власти, ма каква она била. Саме промјене ипак доноси искључиво власт и људи који имају полуге моћи у својим рукама. Из позиције грађанина не можете имати те полуге у својим рукама”, сматра Глувић.

Да је демонтажа трулог система власти на изборима могућа показао је пример Црне Горе. “Међутим, ти избори су такође показали како и колико на њихов исход утиче и страни фактор”, каже редитељ Борис Малагурски. 

“Наравно да су стране амбасаде подржавале одређене играче и на опозиционој сцени и на власти, али мислим да је ентузијазам Запада да брани Мила Ђукановића по сваку цену спласнуо, зато што је он за њих завршио неке главне задатке које су они имали. То је да уведе Црну Гору у НАТО, да Русији уведе санкције, да призна Косово. Он је те прљаве послове који су морали да се одраде са његове стране, одрадио”, објашњава Малагурски.

Свака држава која се налази на простору сукоба интереса великих сила треба да артикулише искључиво свој национални интерес, сматра Дарко Обрадовић са Института за националну и међународну безбједност из Београда. Истиче да се успјешност једне земље мјери интензитетом односа са Сједињеним Америчким Државама.

“Док се Ричард Гренел није умешао у преговоре Београда и Приштине као булдожер који је настојао да истера примену већ договореног, Европска Унија је две године немо посматрала и рекла: “Па шта сад ми да радимо, Косово је увело санкције?”. Управо је појава и укључење Гренела показало да је то могуће. Подсетићу вас да је он оборио владу Аљбина Куртија. Тако се показало да се САД укључује да спроведе договорено”, објашњава Обрадовић.

“Свака власт треба реално да сагледа геополитичку ситуацију како би држава коју води заузела најповољнију позицију међу великим силама. Тиме би се спријечили потенцијални сукоби и створило окружење у којем млади не би морали да напуштају земљу у потрази за бољим животом”, закључили су учесници емисије “Глобално”.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

07.10.2020 21:08

Једино за Бориса респект.Прави Србин,паметан момак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

07.10.2020 21:38

Тако је мајсторе ,камење у саке и удри,ако то не помогне бич и ударати их све по очима док се не разбијезе ко ракова дјеца.

Name

Драган

08.10.2020 07:08

Код народ Српске Републике никад није било недоумица. Само за оног ко је за нас урадио висе него Тито, само Додик и Радојициц. Нек је вјецна Република и да смо зиви и здрави и смо напријед никад назад

Name

Борис је реалан

08.10.2020 14:30

Зна он добро гдје није диктаторски резим, него управо зеле да уведу да би растурили те земље као сто су некада насу.

Name

Тема гласи

08.10.2020 04:44

"Пад диктаторских реуима", а овај се зали на уведене санкције једном таквом. Он изгледа није разумио или је погресан гост у емисији. И он, Путин, и онај у Беларус, су диктатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

08.10.2020 05:42

Вријеме је да се најцрња додикова тиранија оконца. Купљене дипломе и титуле, непотизам, уцјене и папци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

08.10.2020 06:22

Ма јос ситно проце и њихово бахацење богу хвала кад црвени ородузе у редове да се прикљуце младом Станивуковицу. Онда це молути ал младе људе само примати у цлабство кои нису никад били у странци или никада нису били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код нас

08.10.2020 14:33

Нико не казе да је диктаторски резим осим 80%градјана,док у неким земљама 80% градјана казе да није диктаторски резим а неки се са вана насли да казу да јесте.

ОДГОВОРИТЕ