СДС Брчко звони на узбуну: Избори неће бити регуларни

- Предстојећи локални избори неће бити регуларни уколико се прихвати привремени бирачки списак за гласање путем поште из иностранства за скупштину дистрикта Брчко, упозоравају из ОО СДС Брчко. Тврде да су уочили велике неправилности и да су поднесене пријаве полицији и тужилаштву дистрикта због фиктивних пријава грађана Брчког да гласају путем поште из иностранства за локалну скупштину.

Република Српска 01.10.2020 | 14:07
СДС Брчко звони на узбуну: Избори неће бити регуларни

ОО СДС Брчко поднио је пријаву тужилаштву и полицији Брчко дистрикта гдје су наведени докази да се на привременом бирачком списку за гласање поштом из иностранства за Брчко налазе лица која у дистрикту живе и имају заснован радни однос. Међу њима има и радника запослених у администрацији Брчко дистиркта, као и кандидат Уједињене Српске за посланика у Скупштини дистрикта Невен Попић.

Ово су данас саопштили на конференцији за новинаре предсједник ОО СДС Брчко Младен Васич, посланик у скупштини дистрикта Милан Пурић и члан Главног одбора СДС Ратко Стјепановић.

"Када се посматра укупно бирачко тијело и упореди са Бањалуком и Бијељином, највећим центрима у Републици Српској, види се да је број пријављених бирача за гласање путем поштом из инострантва највећи у Брчком, што указује на изборни инжињеринг", казао је Стјепановић.

Он наглашава да је то резултат изборне преваре, гдје се ради о фиктивним пријавама грађана Брчког на адресе у иностранству.

Васић, Пурић и Стјепановић су од полиције и тужилаштва дистрикта Брчко затражили да све ресурсе којима располажу ставе хитно у функцију што брже истраге и подизања оптужнице против одговорних лица.

- Од ЦИК БиХ се тражи да не проглашавају привремени бирачки списак за гласање поштом из иностранства за локалне изборе у Брчком док се не оконча истрага за свако од 5365 лица која су на том списку и не утврди да ли они имају стално пребивалиште и боравиште у Брчком, да ли имају заснован радни однос у Брчком и да ли се у инсотранству поред њих налазе и друга лица - поручили су из ОО СДС Брчко.

Стјепановић је рекао да постоје и подаци да се на једној адреси у инсотранству за гласање поштом у Брчком налази више од 10 пријављених лица.

Према најновијим подацима, како су казали на конференцији за новинаре, број на привременом бирачком списку за гласање путем поште из иностранства у Брчком се попео већ на 6 443, што је у односу на прошле локалне изборе, одржане 2016. године више него два пута пријављених за гласање путем поште.

На бирачком списку за гласање поштом из иностранства 2016. године за Брчко налазило се 2.770 бирача.

ОО СДС у дистрикту Брчко, такође, тражи и хитну измјену кривичног закона гдје ће се кривична дјела која се тиче повреде изборног процеса кажњавати казном затвора од једне до пет година, умјесто новчаних казни како је то сада регулисано.

Стјепановић, Васић и Пурић су упозорили да предстојећи избори неће бити регуларни уколико се прихвати привремени бирачки списак за гласање путем поште из иностранства за скупштину дистрикта Брчко.

БН ТВ  

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МГ

01.10.2020 12:41

Какво гласање поштом?Ко може и ко живи у БиХ нека дође и гласа на лицу мјеста, ко не неће ни гласати и мирна Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

01.10.2020 14:24

Ниси у праву као ни "дрзава". Да је памети, морали би имати бирацки списак и пунолетним градјанима без пријаве послати изборни материјал, као свајцарци. Њихов је избор хоце ли гласати и за кога, ето то је ресење. Тада мртви не би гласали нити би било могусности да се на мојој адреси пријави 50 потенцијалних гласаца, инаце пријавио сам се и на сајту проверио, налазим се на списку.

Name

Хе Хе

01.10.2020 12:54

Они који стварно живе и раде у инистранству, њих избори у БИХ савршено не интересују. Да има воље и закона ови мешетари би за пола сата били ухапшени и процесуирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ост

01.10.2020 12:54

Ја и не видим сврху гласања из иностанства. Значи ако не живиш ту немаш шта ни да гласаш ни да се било шта питаш. Не би требало да судбину становника РС и БиХ одредјује било ко ко ту не живи, без обзира да ли има држављанство, све и да је поштено гласање. Ако има тренутно пребивалиште ван БиХ, нема гласања. Сад ће неко рећи па то је његово/њено, ту има кућу, родбину... Па имају и људи из БиХ родбину у Швајцарској нпр., па немају право да гласају тамо и да одређују њихову судбину. Сем тога шта зна онај у Њемачкој какве свакодневне проблеме има човјек у БиХ, са институцијама, послодавцима итд. Укините фино гласове из иностранства и не бојте се малверзација. Кога занима БиХ, тај не иде из ње. И све ово говорим као неко ко живи ван БиХ и не пада ми на памет да гласам јер ме не занима. Нека буде излазност 60%, али да то буду људи који стварно живе у БиХ, а не да буде 60% излазност, а цијела дијаспора гласала, то је одмах 25-30%. И ако се већина тих гласова намјести, шта се добија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупли Проблем!

01.10.2020 13:02

Сада нису највазније изборне нерегуларности - јер ако владајуца секта изгуби, многима из њихових редова пријете затвори и казне (под условом да се правна дрзава рехабилисе)..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесен стизе

01.10.2020 13:30

САД СЕ ВИДИ КАКИ СУ ДО САДА ДОБИЈАЛИ ИЗБОРЕ.ПРВО СЕ ПОЈАВИО ТЕСЛИЦ ,САД И ОВА ФИКТИВНА ОРИЈАВЉИВАЊА.СУМЊАМ ДА СУ СВЕ ИВЕ ГИДИНЕ НЕЗАКОНИТО БИЛИ НА ВЛАСТИ.МОЗДА ЈЕ ЗБОГ ТОГА У ЗВОРНИКУ БИЛО 105 ПОСТО ГЛАСОВА ЗА СНСД НА ОРОСЛИМ ИЗБОРИМА.ЗВОНЕ ЗВОНА!

Name

Ре

01.10.2020 16:06

Како то тек ради ХДЗ и Анто Домић Остали су мале бебе за њих

Name

Лазар

02.10.2020 05:10

Свако је имао право да провјери ко неће долазити да гласа и да га пријави за гласање путем поште. МЕЂУТИМ, проблем је што су СТРАНКЕ пријављивале људе који раде нпр. у Данској или Шведској да гласају путем поште у Земуну. Тако сада из Бијељине имамо таквих пар хиљада, можда и 6-7. На малу излазност која ће бити ове године (због короне и немогућности доласка људи из иностранства, због страха људи од боравка у затвореном и контакта са другим лицима, због неповољног термина избора итд) овај број и ови гласови ће бити пресудни. Плус што "машинерија" путем контролисаних личних гласова одређује ко ће бити будући одборник. СТРАШНОООО!!!!!

Name

Принципи

01.10.2020 15:07

На изборима у БиХ треба да гласају само они који у посљедњих 6.мјесеци живе и раде у тој држави. Свима који су БиХ напустили дуже од 6.мјесеци треба забранити могућност гласања. Зашто да мени који живим у БиХ начин живота и странке на власти бира неко ко је од свега тога побјегао. Моја држава, мој посао, мој живот и мој избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да провјерим

01.10.2020 15:49

Да не гласам из иностранства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2020 17:14

Сајт цик-а... Унос података и резултат

Name

Брцак

01.10.2020 16:06

Питај те Зељу Антица и Којица они најбоље знају ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потребна правда

01.10.2020 17:59

Ово је лудило, изгледа нај агресивнији у овом послу је Уједињена српска, бозе сацувај. Зло од људи и партије.

ОДГОВОРИТЕ